zondag 30 september 2012

Er zijn afspraken en grenzen

Modeltekenen | afspraken en grenzen


Afspraken moet je altijd nakomen


Maar niet iedereen doet dat helaas


Een belangrijk iets dat elk model moet leren is het maken van afspraken. Want afspraken maken is in de modellenwereld een wereld apart, vooral als we het over fotomodellen hebben. Allereerst hebben we natuurlijk de afspraak over de datum en tijd van de tekensessie of de fotoshoot. 
model tekenen met Dick Houweling


Een aantal modellen zal nooit verschijnen


De praktijk leert dat één op de zoveel kunstmodellen gewoon nooit zal komen. Een deel daarvan is ook nooit echt van plan geweest om te komen. Zeker als je een jou onbekend model van een "Modellensite" haalt is dat risico heel groot. Dat domweg niet op komen dagen is stomvervelend voor iedereen die op het niet verschijnende model zit te wachten. Sommige modellen bellen nog netjes een uur van tevoren af. 


Ook sommige fotografen verschijnen nooit

Uiteraard betreft het hier de wat minder serieuze fotograferende types die al heel snel overal op de zwarte lijst zullen komen te staan. Overigens zien we dit verschijnsel ook bij fotografen. Ook daarvan zal een bepaald percentage gewoon nooit verschijnen. Kennelijk vinden we op dit soort forums een categorie mensen die er op kicken dat er op ze gereageerd wordt.

De modelvergoeding is soms een lastig punt


Een ander belangrijk punt is de afspraak over de modelvergoeding. Word je als kunstmodel betaald per uur of per sessie? Is de vergoeding voor poseren die je krijgt inclusief of exclusief je reiskosten? Het is belangrijk dat dit alles van tevoren goed duidelijk is. Niets is vervelender dan dit soort discussies te hebben na afloop van het werken. Het leidt enorm af en kan zelfs de sfeer behoorlijk verpesten.

Hoe ben je als model gekleed? Of juist niet?


Een volgend punt waar goede afspraken over gemaakt moeten worden is de kleding. Vooral bij fotografie speelt dat nog wel eens. Sommige fotografen hebben de neiging om gedurende de fotoshoot steeds meer te vragen. En met "meer" bedoelen we dan vooral minder kleding. Je moet dus als fotomodel duidelijk je grenzen aangeven. Je bent kwetsbaar met alleen een fotograaf.


In de kunstwereld is meer sociale controle



In de kunstwereld ,waar je met een groep bent en de sociale controle een stuk groter is, is het probleem een stuk kleiner dan in de fotografiewereld. Toch is het goed om het vooraf goed met een docent of een sessieleider af te stemmen.

Mensen over een grens heen praten kan niet


Het staat iedereen vrij om al dan niet gedeeltelijk of volledig ontkleed te poseren. Ieder mens heeft daar eigen grenzen in en dat is prima. Wat niet prima is, is om mensen met mooie verhalen even over die grens heen te laten gaan. Vooral veel fotomodellen hebben ooit wel eens foto’s gemaakt waar ze later spijt van hebben.

Kijk uit met foto's van poseersessies


In de huidige tijd eindigen heel veel foto’s op internet. En wat eenmaal op internet staat krijg je er niet of nauwelijks meer af. Voorkomen is daar dus veel beter dan genezen. Dat geldt ook voor een foto die tijdens een poseersessie even van het model wordt gemaakt om een schilderij af te kunnen maken.

Stel grenzen en houd je daar aan


Dus stel heel duidelijk als model vooraf je grenzen en houd je daar aan. Er mag geen misverstand over bestaan. Let bij fotografie enorm op bij vage termen als glamour. Glamour kan namelijk zowel een foto in een lange avondjurk zijn als een volledige naaktshoot. Allemaal uitstekend zolang het van tevoren maar goed duidelijk is en verder niet op de shoot ter discussie wordt gesteld.

Zet alle afspraken even in een e-mailtje


Alles afspreken dus en van tevoren vastleggen. Dat hoeft helemaal geen officieel door de advocaat goedgekeurd document te zijn. Een email kan al heel veel misverstanden wegnemen. Het is dan ook altijd aan te raden om telefonische afspraken altijd even met een email te bevestigen.

En bedenk altijd : Afspraak is afspraak en vooral: 


Nee is Nee! 

Weet je waar ze niet snel "Nee" zeggen?

Dat is bij "model met koffie". Mijn nieuwe project op het gebied van modeltekenen waar echt heel veel kan. Dus het woordje "nee" zul je daar pas bij heel extreme zaken tegenkomen. Dan moet je echt wel over een grens heen gaan. Ik zou zo snel geen voorbeeld weten. Maar wil je meer weten, kijk dan op de website

Een wereld voor modeltekenaars waar je "nee" niet snel zult horen
Een wereld voor modeltekenaars waar je "nee" niet snel zult horen



donderdag 27 september 2012

Communicatie tussen model en cursisten

Modeltekenen | Praten tijdens het poseren?


modeltekenen in Zoetermeer

Communicatie tussen model en cursisten



De ene mens praat meer dan de andere

De ene mens is van nature een stuk introverter dan de andere. Sommige mensen praten spontaan honderduit, anderen houden hardnekkig hun mond. En dat moeten we maar als mensen onder elkaar onderling respecteren.

En het zou natuurlijk al heel vreemd zijn als we dit soort verschijnselen ook niet in de wereld van het modeltekenen tegen zouden komen.

Cursisten zijn soms heel enthousiast

Sommige cursisten beginnen enthousiast tegen je aan te praten, zodra je een pose als kunstmodel hebt ingenomen. Ze willen van alles van je weten en sommigen praten maar door. De meeste cursisten willen echter geconcentreerd werken en zitten niet op dat soort gesprekken onder het poseren en het tekenen te wachten. 

Maar het is soms moeilijk om je er op een beetje aardige manier aan te onttrekken. Vaak werkt iets als “oh, wat leuk, zullen we daar in de pauze even verder over praten” nog wel eens. Zeker als je er nog iets bij zegt over het niet verder willen storen van andere cursisten.

Gesprekken in de pauze. Of juist niet?

Over die pauze gesproken: Er zijn genoeg modellen die het leuk vinden om zich in de pauzegesprekken van cursisten en docenten te storten. En daar is natuurlijk helemaal niets op tegen. Maar er bestaan ook modellen die onder het poseren even een echt rustpuntje nodig hebben. Sommigen doen zelfs aan enige meditatie om de concentratie vast te houden. En ook dat is niet zo gek, want het is best een geconcentreerde bezigheid en die bij sommige standen ook nog behoorlijk vermoeiend kan zijn. Niet elke stand is liggend op een bankje of zittend in een luie stoel, tenslotte.


Laat het altijd weten als je even rust wilt

Behoor je als model tot die groep die even rust nodig heeft? Deel dan gewoon even aan de groep mee wat je doet en waarom je het doet. Anders wordt je al snel als “arrogant” en “afstandelijk” beoordeeld wat in jouw geval dus helemaal niet terecht is. 


En je wordt misschien toch weer onbedoeld lastig gevallen door goedwillende mensen die het vervelend vinden als je je even wat afgezonderd hebt omdat ze denken dat je niet lekker in je vel zit. Goedbedoelde bezorgdheid maar misschien niet altijd even noodzakelijk.

Het vak model wordt nog altijd onderschat

Trek je dus lekker even ergens op een rustig punt terug en naar een kwartiertje ben je er weer helemaal klaar voor. Bedenk dat het vak –en dat is het- van kunstmodel nog wel eens flink onderschat wordt. 

Uiteindelijk bepaal je alles zelf

Maar er is er maar eentje die echt bepaald hoe jij het gaat doen en dat ben je altijd nog zelf.

Maar bij model met koffie beslissen we samen


We zetten vaak een sessie op rond een thema bij "Model met koffie". Maar dat is meer een richtlijn en daar kunnen we aan alle kanten vanaf wijken zolang we het daar onderling over eens zijn. En in de praktijk lukt dat altijd prima. Trouwens, praten tijdens de sessie mag bij Model met koffie gewoon tenzij er iemand is die zich er aan stoort. Maar dat lijkt me logisch, nietwaar?

Achter de schermen bij "model met koffie"
Achter de schermen bij "model met koffie"

Brochure Model met koffie
Mijn brochure




 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje



zondag 16 september 2012

Het volhouden van posities


Modeltekenen | Het volhouden van posities


Altijd uitkijken voor zelfoverschatting


Maar een ervaren model kan echt wel iets.


Model Henriette Modeltekenen PierK Hoofddorp


Als beginnend kunstmodel heb je nogal eens de neiging om te overschatten hoelang je een bepaalde houding vol kunt houden. Na enige ervaring opgedaan te hebben wordt je wel met schade en schande een stuk wijzer. Zeker in het begin kan dat vies tegenvallen. Je spieren beginnen te steken en te gloeien en plotseling red je het niet meer. 

Armen en benen hebben steun nodig

De grootste problemen zullen gaan ontstaan bij armen en benen die geen steun hebben. Steek maar eens een arm recht naar voren. Al na enkele minuten beginnen de spieren te verzuren en gaan op een pijnlijke manier protesteren. Een dergelijke houding houd je daardoor echt niet veel langer dan hooguit enkele minuten vol. En dan moet je nog wel een beetje getraind zijn.

Je hebt als model behoorlijk wat stabiliteit nodig

Een ander probleem waar je als model al snel mee te maken krijgt is een positie zonder echte stabiliteit. Om een extreem voorbeeld te geven: Op één been gaan staan. Ook dat is een positie die absoluut niet lang vol te houden is. Sommige modellen redden dat misschien nog 60 seconden. 

Dat is op zich al heel knap. Een dergelijke bizarre stand is geschikt voor een snelle schets in een serie minuutstanden. Maar voor meer dan dat is een dergelijk stand beslist niet geschikt.


Afknellende bloedvaten


En dan is er het probleem van de afknellende bloedvaten. In sommige houdingen kan de druk op lichaamsdelen met slagaders erin gewoon te groot worden. Hierdoor komt de doorstroming van het bloed in gevaar. 

Zogenaamde slapende ledematen

Dit kan in eerste instantie zogenaamde slapende ledematen tot gevolg hebben. Maar gaat het model toch door dan kan het er behoorlijk duizelig van worden. Zelfs flauwvallen valt dan niet uit te sluiten. Zeker bij het opstaan als het bloed weer in beweging komt en daardoor even wegstroomt van de hersenen loop je dat gevaar.


Modellen vallen wel eens flauw

Omdat veel tekenclubs wel ervaring hebben met flauwgevallen modellen, hebben sommige clubs weer de neiging om té bezorgd te zijn. Zeker in de ogen van de meer ervaren modellen die wel heel goed weten wat ze wel en niet kunnen doen. Op deze modellen kan dat soms wat betuttelend overkomen. Maar in het algemeen is het natuurlijk goed bedoeld. Het is goed om dit soort dingen even met elkaar te bespreken, zodat iedereen een goed gevoel bij de sessie heeft.

Als de club je kent gaat het meestal beter

Als club en model elkaar over en weer hebben leren kennen dat weet men ook wel wat men aan elkaar hebt en dat het model de stand inderdaad wel zonder problemen vol zal kunnen houden.

Een ervaren model heeft ook wel een lichaam dat getraind gaat worden. Het raakt zeker bij een druk programma gewoon gewend aan het werk. Het werk van kunstmodel is wat dat betreft eigenlijk een vorm van topsport.


Bij model met koffie werken we met moeilijke maar haalbare poses


Daar maak ik tenslotte zelf wel uit wat ik ga doen, nietwaar? En ik weet heel goed wat voor mij haalbaar is en wat niet meer. In de praktijk zullen tekenaars niet snel merken dat het niet meer gaat omdat ik altijd wel wat marge in bouw. Dat is ook zoiets dat je in de praktijk moet leren.
Lijkt het u leuk om eens model te tekenen op de grens van wat mogelijk is? Neem rustig contact op via de website

Mijn brochure van Model met Koffie
Mijn brochure van Model met Koffie
Mijn "leslokaal"dat ik heel flexibel in kan richten
Mijn "leslokaal"dat ik heel flexibel in kan richten



 LEES JE JETJE'S DAG OOK WEL EENS?


 

Meer informatie over Team Jetje





zondag 9 september 2012

Toon als model interesse in de resultaten


Modeltekenen | Toon interesse 


Belangstelling wordt zeker op prijs gesteld



Het leveren van positief commentaar is eenvoudiger dan je denkt


Het wordt misschien niet altijd even duidelijk gezegd, maar zowel docent als cursisten stellen het altijd zeer op prijs als een kunstmodel na een poseersessie even op haar of zijn gemak de resultaten bekijkt.

tekenmodel Henriëtte Model tekenen SAKB Amstelveen
Geklede pose met emmer bloemen

Weghollende modellen worden niet gewaardeerd

Voor een model dat snel het poseergeld opstrijkt en dan de deur uit sprint is meestal niet echt veel waardering. Tenzij je er een goede reden voor  hebt,  kom je over als een model dat uitsluitend in het geld interesse heeft. En dat verder erg weinig betrokken is. Als je je poseeropdracht vaak op die manier afsluit dan zul je dat op den duur zeker terugvinden in het aantal opdrachten dat je gaat krijgen. 

De modeltekenwereld is een klein wereldje en je roem (al dan niet positief) gaat heel snel. Er is een levendige uitwisseling van namen van modellen en hun kwaliteiten en je moet daar altijd in positieve zin uit blijven springen. 


Maar hoe geef je leuk en positief commentaar?

Maar stel dat je het wel doet, als je bijvoorbeeld in de pauze of aan het einde van de tekensessie een rondje maakt krijg je natuurlijk wel vragen. Wat antwoord je in het begin bijvoorbeeld op vragen als “en wat vind je ervan?” bij een wat minder gelukt project van een enthousiaste en erg aardige tekenaar?


Met wat oefening kom je een heel eind


Oefen vooraf in het beantwoorden van dat soort vragen. Studeer van te voren een aantal passende antwoorden in. Zorg altijd dat je niet snel met een mond vol tanden komt te staan. Wijs vooraf op de wél geslaagde details in de tekening of schilderij. Want er zijn eigenlijk altijd wel stukken van een tekening of schilderij te vinden, die wel degelijk geslaagd zijn. 

Zo niet, dan kun je misschien iets zeggen over de grote lijn,  die goed getroffen is. Of over de kleuren. Dat de achtergrond er zo goed bij past. Of dat de poseerstoel er zo mooi op staat. In elk geval, blijf altijd zo positief mogelijk zonder te gaan "slijmen" want dat doet er ook geen goed aan. Blijf jezelf. Houd je eigen mening.

Ga dus geen discussies aan!

Ga altijd de discussie uit de weg of er bij een portret sprake is van een gelijkenis is of niet. Vooral bij een portret. Die gelijkenis is meestal niet echt het geval. Bij vragen als “lijkt het een beetje?” is er altijd wel iets te vinden. 

Je ziet altijd wel iets herkenbaars

Een opmerking als “ik zie zeker herkenbare trekken”, komt vaak al positief genoeg over. Of is je opgestoken haar heel herkenbaar? Is de kleur van je truitje goed getroffen? Maak er een leuke opmerking over.

Trek je de resultaten niet aan!


Word vooral niet depressief van de resultaten van beginnende tekenaars. Ze zullen je veel te dik, te dun, te oud, te jong, te lang en te kort tekenen. Of  je ledematen komen plotseling op heel verrassende plaatsen te zitten. 

Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen
Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen

Nee, je bent niet zo dik. Of zo mager

Ga je nooit afvragen of je echt zo dik bent. Dat ben je waarschijnlijk niet. Bedenk dat je niet voor een spiegel staat, maar dat je kijkt naar de manier waarop de kunstenaar jou getekend heeft met alle beperkingen die daar bij horen. En hoe hij heeft geprobeerd je vast te leggen. Een beeldje of een schilderij is nu eenmaal geen foto. 100% gelijkenis is ook vaak helemaal niet nodig.

Investeer die vijf minuten. Ze zijn heel goed besteed

Al met al hoeft een beetje belangstelling en een paar opmerkingen dan echt geen uren te kosten. In 5 minuten kun je heel veel doen. En voor je verdere opdrachten als model kunnen die minuten echt heel veel betekenen. Iedere kunstenaar vindt het leuk dat er even aandacht aan zijn werk wordt besteed.

Bij model met koffie mag iedereen weghollen


Ja hoor, al je weg moet, dan ga je weg. Zo simpel is dat hier bij mijn nieuwe project "model met koffiewaar heel veel kan op het gebied van modeltekenen. Meer weten? Kijk dan op de website
mijn lokaaltje voor modeltekenen is van alle gemakken voorzien


brochure van model met koffie
Mijn brochure



donderdag 6 september 2012

Kunstmodel, een vak voor iedereen?


Leren model tekenen

Modeltekenen | Kunstmodel, 
een vak voor iedereen?



Je gaat gewoon zitten en krijgt daar ook nog geld voor



Moeilijker is het niet. Ja toch? Niet dan? 


Veel mensen kijken wel heel erg simpel tegen het werk van een kunstmodel aan. Je noemt jezelf model (de titel is niet beschermd), je gaat zitten of staan, neemt eens een andere houding aan en laat je twee-en-half uur fotograferen of tekenen. En daar krijg je dan heel veel geld voor. Na een paar maanden kun je toch de aankoop van een Lamborghini gaan overwegen. 

Goed poseren is domweg een vak

Vergeet dit wel erg simpele beeld direct maar. Goed poseren is domweg een vak waar je de nodige creativiteit voor nodig hebt. Niet alleen moet je over zeer veel standen beschikken. Je moet standen hebben voor zowel korte als lange perioden. En je moet moeiteloos van de ene stand in de andere kunnen glijden. 


Gevoel voor het vak van model is nodig

Je moet gewoon “feeling” hebben voor het modellenvak. In het buitenland en met name in de USA, kijkt men heel anders tegen het vak van kunstmodel aan. Daar is kunstmodel echt een erkend beroep. En je dient aan de nodige eisen te voldoen om daar aan deel te kunnen nemen. Ook wordt er veel professioneler met modellen omgegaan dan in Nederland.


Inspelen op de verwachtingen van de groep

Je moet als model allereerst een goed gevoel ontwikkelen voor de groep waarvoor je poseert. Verwacht die groep moeilijke of juist gecompliceerde standen? Moeten er recht-toe-recht-aan standen worden gebruikt of juist standen met veel verkortingen en contraposten?


Je leert het door het te doen


Allemaal dingen die je alleen maar leert door het modelwerk heel veel te doen. Het vraagt dus echt wel het opdoen van flink wat ervaring voordat je jezelf een ervaren model mag noemen.

Je moet het leuk vinden om te doen

Misschien nog wel het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen. Een model dat het uitsluitend om het beetje geld te doen is valt door de mand. Het lukt gewoon niet om een betrokken, krachtige stand neer te zetten als je daar persoonlijk niet helemaal achter staat. Het blijft gewoon te zien, hoe je ook je best doet om een stuk onverschilligheid te camoufleren.

Wil je er snel rijk mee worden?

Wil je snel en gemakkelijk rijk worden? Wordt dan beroepsvoetballer of politicus.  Beroof een bank.

Want als je gemakkelijk veel geld wilt verdienen dan is kunstmodel absoluut het verkeerde vak.  Ja, je verdient geld. Maar moet je iets verder weg dan heb je lange reistijden en dure tarieven van het OV of je auto. Moet je parkeren? Dat kost ook enorm veel geld. 

In de fotografie kun je wel snel veel verdienen

In de fotografiewereld verdient naar schatting 1 op de 10.000 modellen er dik haar of zijn brood mee. In de kunstmodellenwereld is dat qua aantallen wel veel beter omdat daar altijd voor poseerwerk wordt betaald.  Maar de uurtarieven zijn zodanig dat je daar ook beslist niet rijk van gaat worden. 


Reizen kost heel veel tijd

En heel belangrijk, je bent veel uren kwijt aan reistijd, zeker als je met het in het algemeen zeer onbetrouwbare openbaar vervoer reist. Je moet eigenlijk niet alleen de tijd dat je poseert rekenen maar ook de reistijd. En wat reserves. En als je dat inderdaad meerekent, dan wordt het uurloon zelfs dramatisch laag. 

Er zullen heel weinig beroepen zijn die zo onwijs weinig betalen. Je moet het echt heel vaak doen wil je er echt een redelijke bijverdienste uit halen. Je moet echt iets met het vak hebben. Of met de beeldende kunst. Je moet gewoon een andere drijfveer hebben dan het geld. 

Veel cursisten betalen extra bonus bovenop de vergoeding van de academie


Het komt dan ook regelmatig voor dat cursisten die dit onderkennen,  zelf een regeling met een model gaan treffen om een extra bonus boven op de normale verdiensten te zetten. Zeker bij veelgevraagde, populaire modellen zien we dit verschijnsel steeds meer optreden. Dat sommige academies schandalig weinig betalen is bekend. Ervaren modellen gaan daar niet meer heen. Dus men werkt vrijwel uitsluitend met beginnende modellen. 

Model worden moet in je zitten

Nee, modelwerk is niet iets waar je rijk van gaat worden. Model zijn moet gewoon in je zitten. Je moet het leuk vinden om in het middelpunt te staan en letterlijk bekeken te worden. Je moet een enorm zelfvertrouwen hebben en alle commentaren langs je huid af laten glijden. Dat zelfvertrouwen neemt trouwens vaak enorm toe bij modellen die het een tijdje doen, zo hoor je vaak. Die hebben voldoende vaardigheden opgebouwd om te weten dat ze het goed kunnen. En halen daar het vertrouwen in hen zelf uit.

Het modelwerk kan toch zeker de moeite waard zijn

Heb je dat zelfvertrouwen eenmaal opgebouwd? Dan kun je als model een hoop plezier met je werk  hebben. En je gaat heel veel, uiteenlopende, vaak zeker niet-alledaagse mensen ontmoeten. En dat kan alles de moeite waard maken. 

En als ervaren model durf ik te zeggen dat het vóór mij inderdaad de moeite waard is. Ook al zal ik er beslist niet rijk van gaan worden.

Van model met koffie ga ik ook niet rijk worden

Model met koffie is mijn nieuwste project op het gebied van modeltekenen. Hier kan eigenlijk alles dat op normale tekenclubs niet kan. Experimenteren met allerlei technieken wordt aangemoedigd. Wil je er meer van weten? Kijk dan eens rustig rond op de website

Experimenteer naar hartenlust met "model met koffie"
Model met koffie leent zich om met van alles te experimenteren
Ezeltje bijzetten voor een extra tekenaar
Ezeltje bijzetten voor een extra tekenaar



 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje






zondag 2 september 2012

Respect voor en door het model

Modeltekenen | Respect 



Als het model er niet zat viel er niet veel te tekenen



De afstand kan soms groter zijn dan het lijkt


Je mag als kunstmodel vanuit docenten en cursisten altijd een zeker respect verwachten. Als jij daar tenslotte niet zat als model dan hadden zij niets te tekenen. In de meeste gevallen gaat dit goed maar niet altijd. 

Sommige tekenclubs hebben een zeer afstandelijke houding. Je voelt iets van “ga daar nu maar zitten en doe je werk”. Je krijgt wat geld en verder tel je niet echt mee. Geen leuke clubs om voor te werken, dat mag duidelijk zijn.

Nare clubs gaan op de zwarte lijst

Nu, dat hoef je natuurlijk niet te accepteren en zo’n club gaat bij de meeste modellen direct op de persoonlijke zwarte lijst. Tenzij deze modellen echt alleen om het geld poseren, natuurlijk, dan kun je echt alles naast je neerleggen.

Sta natuurlijk nooit toe dat er iemand aan je zit en je mag best ook een bepaalde fysieke afstand verwachten.

"Details even goed bekijken" hoef je niet te accepteren

Zeker bij ongekleed model hoef je niet te accepteren dat cursisten ongeveer tot op het podiumpje waar je als model op zit, komen om “details goed te bekijken”. Wijs een dergelijk figuur eenmaal goed zijn plaats en de sociale controle binnen de groep cursisten doet verder de rest wel. Ook bij portret komt dit wel voor maar daar vinden de meeste modellen dat minder vervelend. En ook daar mag je altijd een grens stellen.

Je bent model en geen porno-actrice

Let ook op je houdingen bij ongekleed model. Besef dat je geen auditie doet als pornoactrice en houd daar bij je houdingen rekening mee. De meeste cursisten voelen zich ongemakkelijk bij een al te expliciete vertoning van bepaalde delen.

model tekenen wederzijds respect

Ook het model dient respect te tonen

Ook de docent en de cursisten mogen natuurlijk op respect van de kant van het model rekenen en helaas is ook dat niet altijd even vanzelfsprekend.

Geef nooit aan dat het je niet echt interesseert

Wat natuurlijk echt niet kan is bijvoorbeeld een smartphone of een Mp3-speler. Het gebruik van een dergelijk apparaat geeft aan dat je interesses duidelijk ergens anders liggen dan bij het poseren. Dat komt heel slecht over en het heeft beslist effect op het aantal vervolgafspraken dat je gaat krijgen.



Ook de mobiel blijft in de tas

Een ander punt is reageren op de mobiel. Nooit “even kijken” wie er een SMS heeft gestuurd. Om over het opnemen van je telefoon en rustig gaan zitten bellen helemaal maar te zwijgen. Zet die telefoon uit en leg hem weg zolang je poseert. Iedereen is wel een paar uur misbaar. En ja hebt ook altijd nog je pauze waarin je telefoontjes kunt plegen.

Denk niet dat dit soort dingen niet gebeuren. Elke docent kan je wel een paar voorbeelden geven, zeker bij beginnende modellen.

Ga niet steeds op je horloge of op de wandklok kijken

Ga ook niet constant op je horloge of op een wandklok zitten kijken. Je horloge of die klok gaat er niet sneller door en het geeft een ongeïnteresseerde indruk. Doe trouwens bij voorkeur geen horloge om.


Voorzichtig met sieraden

Draag ook niet teveel sieraden tenzij het er bewust om gaat om een bepaald effect te bereiken. Bij een kunstmodel zijn er vaak ook teveel details in de hals niet goed meer te zien. En ook verdwijnen bijvoorbeeld de sleutelbeenderen als je een groot halssieraad of een sjaal gebruikt. Het dragen van sieraden als model wordt in een ander artikel verder uitgewerkt

Herkauwen is voor runderen

Tot slot iets wat kennelijk ook niet voor elk model vanzelf spreekt, namelijk constant kauwen op kauwgum of andere snoeperij. Een “herkauwend” model kan echt niet. Het komt zeer respectloos over naar docent en cursisten


Bij model met koffie herkauwen we niet


Mijn nieuwe project "Model met koffie" is inmiddels getest en alles ziet er goed uit. Het leuke voor mij is, dat ik alle ideeën die ik in de loop van de tijd heb verzameld nu eens lekker in de praktijk uit kan gaan proberen. En dat is best interessant. De reacties zijn overwegend positief. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

Respect voor en door het model
Brochure van "Model met koffie"

achter de schermen bij een modelsessie
Achter de schermen bij een tekensessie

Zoeken op een trefwoord uit de modellenwereld dat begint met:
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Z |