donderdag 30 augustus 2012

Modeltekenen naar bewegend model I

Modeltekenen naar bewegend model

Voor ervaren modeltekenaars is tekenen naar een bewegend model de ware uitdaging. Immers, een stilstaand model heeft elke academie of modeltekenclub, maar hier is meer van te maken. De techniek van het bewegend model is op verschillende manieren in te vullen.

Herhaling van dezelfde beweging

De meeste gangbare bewegende poseertechnieken houden in dat het model constant dezelfde beweging herhaalt . Of men werkt met de zogenaamde bevroren beweging die in een ander artikel wordt uitgewerkt.

Bij herhalende beweging beweegt en klein deel van het lichaam

Indien steeds dezelfde beweging herhaald wordt, zien we dat het model een klein deel van het lichaam, bijvoorbeeld een arm, een been of het bovenlichaam, constant heen en weer beweegt. Om niet teveel tussenstappen te krijgen worden meestal drie bewegingen even benadrukt.

Een groot deel van het lichaam blijft stabiel

Dit zijn de bewegingen die getekend gaan worden. De rest van het lichaam blijft stabiel in dezelfde stand. Want zou je meer gaan bewegen dan raakt het model waarschijnlijk de kluts kwijt. En voor een tekenaar is het helemaal niet meer te doen.

Deze herhalende beweging wordt dan bijvoorbeeld gedurende een minuut of vijf gedaan.

Een voorbeeld van een herhalende stand

Kenmerkend voor de herhalende beweging is dus dat een deel van het lichaam niet mee beweegt. Dit in tegenstelling tot de bevroren stand. Omdat het wat lastig uit te leggen is, heb ik even bovenstaande animatie van een zeer simpele stand gemaakt, gewoon in de huiskamer. Dat maakt het wat duidelijker.

Schetstechniek 

Een snelle schetstechniek is dus wel geboden. Vaak wordt alles op één vel papier getekend omdat bepaalde delen van het lichaam gewoon stabiel blijven. Denk bijvoorbeeld aan de benen en voeten van een staand model. Als we alles in één tekening stoppen is het niet noodzakelijk dat alles steeds opnieuw getekend wordt. Het mag duidelijk zijn dat dit tekenen naar bewegend model hoge eisen stelt aan het model. Dit soort technieken zijn alleen geschikt voor ervaren modellen. De duur is meestal rond de 10 minuten.

Niet geschikt voor gedetailleerde weergave

En ook de techniek van het bewegend model is vooral bedoeld om snel te schetsen en zeker geen gedetailleerde weergave te gaan maken. Een totaal andere aanpak is het poseren op een speciale draaischijf. Een dergelijke draaischijf wordt veel voor boetseren en andere driedimensionale technieken gebruikt. Lijkt u dit een interessante techniek om als tekenaar eens uit te werken?

Huur een model in voor uw tekenclub die dit soort technieken perfect beheerst.

Bent u model en wilt u deze technieken wel eens aan uw verzameling toevoegen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid van het volgen van een masterclass poseren. Ook hier komen of zijn mogelijkheden voor.