vrijdag 1 maart 2013

Actief of passief opdrachten werven?

Modeltekenen | Opdrachten werven



Wat is beter, actief of passief werven



Je moet tenslotte wel opdrachten hebben

Ook als model heb je natuurlijk opdrachten nodig wil je een beetje inkomen uit je poseerwerk kunnen halen. Er is daarom altijd wel een vorm van werving of reclame voor jezelf als kunstmodel noodzakelijk. Men moet tenslotte wel weten dat je bestaat. En je werft natuurlijk voor betaalde opdrachten. De tekenclubs die je  als beloning een tekening van één van de leden meegeven, mogen wat mij betreft wel thuisblijven. Iedereen wil betaald worden voor zijn of haar werkzaamheden. Dus waarom een kunstmodel niet? Dus clubs met een dergelijk maf en ondoordacht aanbod hebben het bij mij direct gehad en zullen eerst met een beter aanbod moeten komen. 

Je kunt actief en passief werven

Maar dan kom je dus al snel met het probleem te zitten hoe je die werving van poseeropdrachten een beetje moet gaan organiseren. En dan ontdekt je als snel dat je die werving op een passieve en een actieve manier kunt doen.

Passief werven

De passieve manier is het volgen van websites waarop modellen gevraagd worden. Voor fotomodellen zijn deze websites bij tientallen te vinden, hoewel het vaak niet al te duidelijk is hoe serieus de deelnemers zijn. De meeste worden vooral bevolkt door “modellenfotografen” met een voorkeur voor jonge naaktmodellen, uitzonderingen natuurlijk niet te na gesproken, want die zijn er ook. Op social media is het aantal fake-accounts in mijn ervaring bijna niet te tellen. 

modeltekenen met model Henriëtte. Actief of passief opdrachten werven?

Het krijgen van een reactie op websites kan lastig zijn

Een bekende site voor kunstenaars is bijvoorbeeld www.kunstinzicht.nl die een rubriek heeft waar men kunstmodellen zoekt,. Er is ook een rubriek “modellen aangeboden” maar de ervaring leert dat hier de laatste jaren weinig tot helemaal geen reactie op komt. Maar omdat ik in het verleden aan kunstinzicht.nl toch een paar bruikbare contacten heb overgehouden, is het wel zaak er af en toe eens op te kijken. Maar dat doe ik dan wel met hele lage verwachtingen over de respons. 

Websites zijn veel te landelijk opgezet

Een nadeel is dat websites als "kunstinzicht" en vergelijkbaar allemaal landelijk opgezet zijn. Het gevolg is dat de reisafstand al snel een probleem zal gaan worden. Dus veel tijdverlies en soms bizar hoge reiskosten. Wil men je echt graag hebben dan valt er in de praktijk nog wel eens een vorm van een reiskostenvergoeding te regelen. Krijg je die niet, dan is eigenlijk alleen regionaal werven enigszins zinvol.

Websites voor modellen komen en gaan snel

Maar dat landelijke is niet het enige probleem met modellenwebsites. Er zijn een aantal jaren geleden een flink aantal grotere sites voor kunstmodellen geweest. Het grote probleem van al deze sites was dat ze volliepen met mannelijke modellen die vaak zelfs gratis hun diensten aanboden. Meestal met zeer weinig verhullende foto’s van zichzelf er bij. Dit schrok vooral de vrouwelijke modellen af. Die verdwenen meestal, temeer daar die opdrachten meestal uit een eigen netwerk hakel. Uiteindelijk droogde ook het bezoek op en werd de site gesloten. Er zijn er tientallen gekomen en weer gegaan in de periode van een kleine twintig jaar dat ik nu poseer.

Onduidelijke status van veel websites

Er is er van dit aanbod eigenlijk maar één overgebleven en dat is www.kunstmodel.nl Deze site heeft in een flink aantal jaren slechts enkele tientallen inschrijvingen gekregen maar de huidige status is niet geheel duidelijk. Erg veel leven lijkt er van buitenaf in elk geval niet op te zijn. En dat is jammer van de moeite van de eigenaar en beheerder want het had best iets kunnen worden. Het potentieel is zeer zeker aanwezig. Inmiddels lijkt eind '23 ook deze site definitief verdwenen te zijn

Mond tot mond reclame werkt uiteindelijk altijd

Ervaren modellen worden in de praktijk zelf wel benaderd door docenten, kunstenaars en modellenregelaars die hen al kennen van eerdere poseersessies. Tenzij dat toen slecht bevallen is, uiteraard.  Dit is natuurlijk de ultieme manier van passief werven. Gewoon maar afwachten tot men belt. Daarnaast komen ook de aanbevelingen vanzelf wel. Bij goede modellen doet de mond-tot-mond reclame het werk alleen wel en is het niet nodig om als model ook maar iets te doen.

Mond-tot-mond reclame is mijn favoriete methode om aan afspraken te komen en gezien de uitpuilende agenda werkt dat voortreffelijk. 

Actief werven legt veel druk bij de modellenregelaars

Maar heb je nog wat minder ervaring en een kleiner of zelfs geen netwerk, dan is passieve werving natuurlijk best lastig. Sommige modellen gaan dan over tot actief werven. Men gaat uitzoeken waar cursussen gegeven worden, wie de modellen regelt en dergelijke en gaat deze modellenregelaars benaderen tot soms bijna achtervolgen toe. Er zijn voorbeelden bekend van modellenregelaars die vanwege de druk stopten en zelfs overspannen raakten. 

Actief werven wekt veel irritatie op

In de praktijk wekt dit actieve werven dus bij veel modellenregelaars vooral heel veel irritatie op. Veel bellen is daarom zeker geen garantie voor succes bij het krijgen van opdrachten. Hoogstwaarschijnlijk werkt het zelfs tegen je. Men zal snel voor wat bescheidener modellen kiezen als men de keuze heeft. Je zet jezelf in elk geval neer als een model dat kennelijk door niemand spontaan gevraagd wordt en dat ook door niemand aan anderen wordt aanbevolen. Het is de vraag of je dat wilt.

Vervolgafspraken maken

Een andere aanpak is vervolgafspraken maken op de tekensessie zelf op initiatief van het model. Er zijn modellen (zoals ikzelf) die deze opdringerige aanpak pertinent weigeren maar anderen proberen met de modellenregelaar direct weer een afspraak voor een volgende keer te maken. Ook hier maakt men dan gebruik van een actieve aanpak. 


Actief werven is nodig als je er van leven moet

Wellicht maakt het verschil of je poseert voor de aardigheid of dat je er van leeft Een passieve aanpak klinkt dan zakelijk natuurlijk niet zo slim. Het werkt prima maar het is wel een kwestie van afwachten. En daar hebben veel mensen grote moeite mee.

Laat het initiatief bij de modellenregelaar

Maakt een docent of modellenregelaar zelf het initiatief tot een vervolgafspraak dan is er natuurlijk niets aan de hand en ziet men je kennelijk wel weer graag komen. 


Maak een andere afspraak als je niet kunt

Een andere actieve manier is als je benaderd wordt maar je bent al geboekt. Maak dan direct een andere afspraak. Dan is er geen sprake van enige druk van de kant van het model.

Het risico van te vaak komen

Maar het grote risico van de actieve aanpak door modellen is echter dat ze te vaak gaan komen op een bepaalde locatie. Soms zelfs zonder dat men het zelf doorheeft ondanks de signalen die wel degelijk afgegeven worden


Te vaak komen geeft onvrede onder cursisten

Het gevolg is meestal gemor en gemopper onder cursisten of leden van tekenclubs die wel eens wat afwisseling willen. Opmerkingen als "Gelukkig, vandaag eens een keertje niet XXX" hoor je regelmatig en dat wil ik zelf onder elke voorwaarde voorkomen. 

Alleen een model met veel variatie kan vaker komen

Een model kan het alleen maken om vaak te komen als hij of zijn een enorme variatie aan standen kan bieden zoals bijvoorbeeld zeer korte tot zeer lange standen en als gekleed model over een zeer grote kledingkast weet te beschikken.

Kijk uit als je nog weinig standen beheerst

Heb je als model (nog) niet zoveel te bieden qua poseren, wees dan heel voorzichtig op dat punt. Als men zich eenmaal aan jou als model gaat ergeren omdat je te vaak komt dan ben je echt verkeerd bezig.

Zoek het in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het werkt gegarandeerd

Probeer het zeker als je net poseert liever te vinden in het bieden van topkwaliteit in je poseren en een grote tot zeer grote variëteit aan standen, kleding, thema’s, accessoires etc. Dat zal op den duur veel en veel beter werken dan het telefonisch op de zenuwen werken van de modellenregelaar.

En je kunt natuurlijk voor jezelf beginnen. Dat kan ook!

Geen zin in werven? Dan begin je net als ik toch voor jezelf? Mijn project "Model met koffie" is speciaal opgezet voor modeltekenen van een hoge kwaliteit. 

Een kijkje bij Model met koffie
Een kijkje bij Model met koffie

miniposter "model met koffie"
miniposter "model met koffie"

Even een extra ezel voor "model met koffie"pakken
Even een extra ezel voor "model met koffie"pakken





 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje