donderdag 23 augustus 2012

Verhoudingen model schatten


model tekenen verhoudingen schatten

Verhoudingen model schatten

Hoe schatten we verhoudingen?

Één van de eerste zaken waar je als modeltekenaar mee wordt geconfronteerd is het schatten van de verhoudingen en proporties van het model.

Een potlood voor je houden?

Sommigen gebruiken daar een potlood of een stukje houtskool voor als hulpmiddel om verhoudingen te schatten. We zien hen dit met gestrekte arm voor zich houden en gebruiken dat als referentie. Prima maar niet iedereen vindt dat een gemakkelijke manier van werken.

 

De driehoekentechniek

Anderen zien meer heil in een techniek als de bekende driehoeken techniek. Het idee achter de driehoeken techniek is simpel. Zeker het eerste begin, want we beginnen eenvoudig. Namelijk met helemaal niets te doen. Tot zover moet het iedereen lukken, nietwaar?
Nou ja, we doen niet helemaal met niets, natuurlijk . We gebruiken een korte periode, bijvoorbeeld een halve of een hele minuut, om het model indringend te bestuderen.


Deel het model in in driehoeken

Daarbij gaan we het model in gedachten indelen in driehoeken. Gebruik er desnoods een liniaal bij die we langs de denkbeeldige lijnen van het model leggen. De zeer nauwkeurig werkende mensen onder ons kunnen zelfs gebruik maken van een instelbare tekenhaak om hoeken over te nemen.


modeltekenen verhoudingen schattenZelf een tekenhaakje maken 

Die is eventueel gemakkelijk te knutselen van twee latjes met een boutje met een vleugelmoer. Zie de tekening hieronder. Of neem  twee reepjes stevig  karton met een splitpen. 

Neem de hoek over met het tekenhaakje

Houd het met één hand op het draaipunt vast en zorg dat één been goed horizontaal of verticaal loopt. En neem dan de hoek die je meet bij het model even over op het doek of papier. 


Begin met de grootste driehoek

Zie op de beide bijgevoegde foto’s wat daar precies de bedoeling van is. De driehoeken die we waarnemen zetten we met een dun lijntje, bijvoorbeeld met houtskool op ons doek of papier. Bij voorkeur beginnen met de grootste driehoek. Dat is omdat we anders het risico lopen dat de hoek bij nader inzien niet echt lekker op het doek past.


We hebben dan de basis van de  compositie al te pakken

In feite zetten we hiermee de basis van onze totale compositie al neer. Deze driehoek is dus van heel groot belang voor het eindresultaat en het gemak waarmee we dat eindresultaat vorm zullen gaan geven.


Verder met een logisch vervolg

Als de eerste driehoek staat gaan we een volgende intekenen die gezien de compositie logisch voor de hand ligt. En zo gaan we door tot wel alle belangrijke hulplijnen met behulp van driehoeken hebben neergezet. Eigenlijk een zeer simpele manier van werken. 


Pas het model in de driehoeken

Nu we alle hulplijnen hebben, gaan we het model en haar kledingstukken in de driehoeken inpassen. Omdat we de hoofdlijnen al vastgelegd hebben, is dit in het algemeen niet echt lastig meer.

Neem gemakkelijk te verwijderen materiaal


Gebruik een materiaal dat zich straks weer gemakkelijk laat verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan houtskool. Tekenen met houtskool voor grote lijnen is simpel te doen en tekenen langs een lat of lineaal lukt ook nog wel zolang we niet teveel druk uit gaan oefenden. 


We breiden nu gestaag uit met meer details

En in de volgende stappen gaan we over de houtskool heen steeds meer details aanbrengen. 

Dat komt in een ander artikeltje wel weer terug. Over de grote lijnen en de proporties behoeven we ons geen zorgen meer te maken. Dat is met de eerste driehoeken wel goed geregeld. 

 

Nog een voorbeeldje van verhoudingen schatten

In deze tekening zien we nog een aantal van deze driehoeken ingetekend. Met deze lijnen kunnen we veel details van het model al prima op hun plek zetten.