zaterdag 18 augustus 2012

Een ezel voor modeltekenen


Jos Burcksen Model tekenen Adelbert Foppe

Een ezel voor modeltekenen


Zolang we met modeltekenen te maken hebben met schetswerk, bijvoorbeeld in een schetsboek, kunnen we prima met een tafel uit de voeten. 

Modeltekenen met een tekenbord


Wat ook nog wel eens gedaan wordt, is het gebruik van een houten tekenbord met een steun er onder, zodat het een beetje schuin omhoog ligt. Veel tekenaars vinden zo'n schuin tekenbord wel een prettige manier van werken (zie de foto hiernaast). 

Voor een handige knutselaar is het maken van een dergelijk tekenbord een fluitje van een cent. 

Bij modelschilderen is een ezel noodzakelijk


Willen we groter gaan werken en zeker als we gaan schilderen, dan ontkomen we niet aan het gebruik van een ezel. Vaak zal een ezel aanwezig zijn in de ruimte waar we gaan modeltekenen, maar het zal ook redelijk vaak voorkomen dat we zelf iets mee moeten nemen. Zeker bij tekenclubs die bij iemand thuis werken (bij de modelaanhuis service zijn de ezels trouwens inbegrepen) . Je kunt niet van een particulier verwachten dat die over een hele serie ezels beschikt.

Ezels in soorten en maten


Ezels om te tekenen en schilderen bestaan in allerlei soorten en maten. Men onderscheidt in het algemeen: 
  • tafelezel; 
  • atelierezel;
  • radiaalezel; 
  • combinatie-ezel;  
  • schetsezel;
  • kofferezel en
  • veldezel.
Welke ezel het fijnst werkt of algemener gezegd, welke ezel nu het beste is voor modeltekenen is niet te zeggen. Daarvoor speelt de eigen smaak een te grote rol. Vooral kleinere doeken of een klein paneel met tekenpapier erop kan met alle modellen wel. 

Tafelezel

Een  tafelezel is een ezel zonder lang onderstel en die op een tafel geplaatst moet worden om er aan te werken. Omdat ze meestal op een tafel worden gezet hebben ze deze naam gekregen. Een tafelezel kan slechts beperkte formaten doek en een niet al te groot tekenbord aan. Voordeel is weer dat ezels vrij veel ruimte innemen waar deze tafelezel verder niet veel last van heeft door zijn compacte bouw.


Atelierezel

De atelierezel is een zwaar uitgevoerde, op de grond staande ezel, die bedoeld is voor intensief gebruik en die geschikt is voor het vasthouden van grote werkstukken. Vaak is de atelierezel in allerlei vormen neer te zetten. Sommige exemplaren zijn dan zelfs als een soort van tafel te gebruiken zodat we een ezel als tekentafel krijgen. 


Radiaalezel

Een radiaalezel is een goedkoper alternatief voor de atelierezel en neemt minder ruimte in. Hij heeft een centrale pilaar en een verstelbare driepoot. De pilaar is schuin in te stellen en het geheel kan worden opgevouwen.


Combinatie-ezel

Een  combinatie-ezel is een combinatie van een radiaalezel en een tekentafel. De centrale pilaar kan op het middel scharnieren, waardoor het bovenste deel horizontaal kan worden gedraaid en vastgezet, waardoor een plat werkvlak – bijvoorbeeld om te aquarelleren- ontstaat.


Schetsezel

Schetsezels worden ook wel veldezels genoemd. Deze ezels hebben drie poten die in delen in elkaar kunnen worden geschoven, waardoor deze in ingeklapte toestand heel handelbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden meegenomen. In het algemeen is de draagkracht en de stevigheid van de veldezel cq schetsezel nogal beperkt. We zien soms slimme kunstenaars die zelf een veldezel hebben gemaakt. Dat levert vaak een wat steviger exemplaar op maar de mogelijkheden van opvouwen zijn beperkt. 


Kofferezel

Een uitbreiding op de schetsezel is de kofferezel die iets steviger is dan de schetsezel en wordt gecombineerd met een diepe la voor verf en teken- of schildergerei. Ook de kofferezel is geheel inklapbaar en gemakkelijk mee te nemen. Met name plein air schilders zijn vaak gek op de kofferezel omdat er een flinke hoeveelheid verf in meegenomen kan worden. 


Veldezel

Een veldezel is tot slot een ander woord voor een schetsezel. Dus wat daar staat geldt ook voor de veldezel. 

Welke ezel voor ons modeltekenen het belangrijkste is zullen we per situatie moeten bekijken, maar in heel veel gevallen zal de behoefte vooral zijn aan een stabiele ezel die gemakkelijk