woensdag 15 augustus 2012

Op tijd komen en de zin van controles


Op tijd komen en de zin van controles

model schilderen aquarel

Betrouwbaarheid is van groot belang

Het is ook bij iets als modeltekenen voor alle partijen van het grootste belang dat men op elkaar kan rekenen. 

"Een model komt meestal te laat." zegt "men".

Modellen hebben nu eenmaal de naam standaard te laat te komen. En dat beeld zal wel niet uit het niets ontstaan zijn. Dus als je als model positief op wilt vallen, dan zorg je ervoor dat je ruim tevoren aanwezig bent. 

Op tijd komen vermindert stress

Simpel, maar het werkt. Want dat vermindert de stress bij de docent op een enorme manier en hij of zij zal je er dankbaar voor zijn.

Soms komt een model helemaal niet

Want er zit wel een groep cursisten op hun model te wachten. Kom je erg laat of kom je zelfs helemaal niet opdagen dan is de sessie voor deze mensen gewoon verziekt. Men zal vast wel iets weten te improviseren. Maar het is niet waar men voor betaald heeft en waar men op zit te wachten.

Je hebt wat dat betreft als model een behoorlijke verantwoordelijkheid. En je dient je als model dan ook wel degelijk naar die verantwoordelijkheid te gedragen.

Vertraging kan natuurlijk

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je ergens vertraging oploopt. Lukt het je beslist niet om op tijd te zijn door onvoorziene files of omdat de trein weer eens zonder duidelijke reden tussen de koeien blijft staan, bel dan even op dat je onderweg bent maar dat je wel komt. Bepaalde files kun je bijvoorbeeld gewoon voorzien en daar kun je rekening mee houden. Als je een overstap van 1 minuut bij de trein hebt zal dat ook meestal mislukken. Dus hou ook daar rekening mee. Hiermee zul je beslist dankbaarheid oogsten. En dan zal geen mens het je kwalijk nemen dat je later bent als het je toch een keer mocht overkomen. Zorg altijd dat je een telefoonnummer hebt dat je bij vertraging kunt bellen. En er is zoiets als overmacht. Een ongeluk op de weg bijvoorbeeld. Dat kun je niet voor zijn.


Sommige docenten bellem eerder even op

Bepaalde docenten en modellenregelaars proberen zichzelf gerust te stellen door op te bellen of een "apje" te sturen. Bijvoorbeeld de avond tevoren. Soms levert dat inderdaad modellen op die eigenlijk helemaal niet van plan waren om te komen. Die modellen gaan bij de betreffende docent natuurlijk direct door naar de zwarte lijst.

Zekerheid krijg je er niet door

Maar toch heb je als docent nog geen enkele zekerheid als je de avond ervoor opgebeld hebt. Die zekerheid heb je pas als het model bij je het lokaal binnen stapt. Hou dus als model rekening met deze docenten door ze bijtijds in kennis te stellen van vertragingen en dergelijke. Vat het niet persoonlijk op als men je nabelt. Men is het helaas gewend dat modellen het vaak af laten weten.

Kleine dingen kunnen het beeld dat je uitstraalt enorm beïnvloeden

Bedenk dat een positief gedrag en het feit dat je er door soms kleine dingen uitspringt ten opzichte van je collega's je kans op vervolgopdrachten enorm vergroot. En dat negatief gedrag je kansen op werk in nog veel grotere mate vermindert. De mond-tot-mond reclame doet in de modellenwereld echt zijn werk wel, ook als het negatief is.