donderdag 29 november 2012

Gekleed model, wat trek je aan?


Modeltekenen | Gekleed model



Modeltekenen is heel vaak gekleed



Er zijn nogal wat vooroordelen op dat gebied


In tegenstelling van wat sommigen denken, is modeltekenen echt niet alleen een kwestie van het tekenen van een ongekleed model. Poseren als gekleed model komt zeker net zo vaak voor als ongekleed. Vaak tekent men ook alleen het portret.

Gekleed model in Amstelveen dat wacht op de tram
Gekleed model in Amstelveen dat wacht op de tram


Tussenvorm gekleed en ongekleed


Een tussenvorm tussen gekleed en ongekleed is een naaktmodel met een loshangende of opengeslagen ochtendjas. Dat kan leuke combinaties opleveren, vooral als het model beschikt over een beetje vlotte en fleurige ochtendjas. 


Ochtendjas of kimono

Hou daar dus als model een beetje rekening mee. Een zware ochtendjas van badstof kan in de winter in de pauze lekker warm zijn. Maar sierlijk zijn ze in het algemeen niet. Een kimono valt meestal wat beter. Omdat een kimono niet veel ruimte inneemt zou je kunnen overwegen om beide mee te nemen. Maar dat is aan het model.

Gekleed model in Den Haag
Gekleed model in Den Haag

Lingerie is alleen bij thema's gebruikelijk

Alleen lingerie, al dan niet met kousen, om te poseren is niet erg gebruikelijk. Eigenlijk zien we het alleen als er een keertje volgens een bepaald thema wordt gewerkt. Denk daarbij aan een afsluiting van een seizoen of iets dergelijks. Maar een uitgebreide investering op dit terrein is zeker niet nodig.

De beruchte koltrui met spijkerbroek

Dan komen we aan de normale bovenkleding. Sommige modellen gaan ervan uit dat men het er maar mee moet doen. En trekken een koltrui of een t-shirt aan over een standaard spijkerbroek. Paar gympen eronder en gaan met de banaan.

model schilderen met aquarel

Ervaren modellen maken echt veel werk van de kleding die ze gebruiken

Treft u een dergelijk model aan, dan weet u direct dat u met een zeer beginnend model van doen hebt. Een ervaren model zal haar kleding namelijk met zorg samenstellen.

Let op kleuren

Om te beginnen qua kleur. Zwart en wit zijn meestal niet echt aantrekkelijk om te tekenen tenzij er een paar stevige kleuraccenten worden aangebracht middels riemen, een sjaal en dergelijke.

Een jasje biedt variatie

Dus een kleurige broek of rok is aan te raden met een bijpassend topje of iets vergelijkbaars. Een apart jasje of hesje biedt de nodige extra mogelijkheden qua draperen en dergelijke. Ook kan het uitgedaan worden voor een ander effect. Een jasje in een bijpassende kleur (of bijvoorbeeld een heel contrasterende kleur) is dan ook zeker aan te raden en een ervaren model zal dat dan ook vrijwel altijd bij zich hebben of aan hebben.


Haarband etc

Dan het hoofd. Veel modellen kiezen voor een kleuraccent in het haar. Een haarband, een (kunst)bloem, en sjaaltje om het haar gebonden en dergelijke. Ook dit breekt enorm. Vooral bij een model met erg veel, zwart of donker haar geeft het ook extra houvast. De tekenaars zullen het model er dankbaar om zijn. 


Hoed of petje

Een hoed of een petje kan leuk zijn maar heeft meestal het probleem van schaduwvorming in het gezicht, juist op een plek waar je dat niet hebben kunt. De dieptewerking van het gezicht kan daar flink door verminderen.

Paraplu

Kortom, een hoed kan leuk zijn voor een keertje maar is niet echt een gebruikelijk attribuut. Sommige modellen gebruiken ook nog wel eens een paraplu of parasol.

Leuk accent

Ook dat kan een leuk, speels en kleurig accent opleveren maar het gevaar van schaduwvorming is vergelijkbaar met dat van een hoed. Een paraplu of parasol moet dan ook ver naar achteren gehouden worden.

Gekleed model in de Keukenhof in Lisse
Gekleed model in de Keukenhof in Lisse

Paradijsvogels, die zijn pas kleurig


De vreemde foto's op deze pagina komen van mijn paradijsvogel project.  Kijk op de website voor meer bizarre voorbeelden. 


Paradijsvogels tekenen kan bij "model met koffie"

Lijkt het je wel eens wat om zo'n kleurige vogel te schilderen? Op mijn eigen modeltekensessies die ik organiseer onder de naam "model met koffie" is heel veel mogelijk.


Bij "Model met koffie" wordt echt alles getekend
Bij "Model met koffie" wordt echt alles getekend




Iemand nog een ezel nodig?
Iemand nog een ezel nodig?