zondag 12 augustus 2012

Gekleed model of niet?


model tekenen gekleed model
Gekleed model of niet?

Modeltekenen is toch altijd naar naaktmodel?

Bij modeltekenen wordt vaak direct de associatie gelegd met ongekleed. In de praktijk zijn veel sessies juist gekleed.

Wat is lastiger? Gekleed of ongekleed?

Tekenaars en schilders zijn er bij gekleed en ongekleed nog niet echt uit wat nu de lastigste variant is. Het probleem bij kleding is dat je niet alleen met het altijd al aanwezige probleem van de proporties zit. Maar er komt ook nog eens zoiets het de natuurlijke drapering van de kleding bij.

Witte en zwarte kleding zijn niet populair bij kunstenaars

Er zijn twee soorten kleding waar veel tekenaars niet vrolijk van worden en dat is helemaal wit en helemaal zwart. De kleuren zijn niet alleen lastig om te tekenen maar ook om er wat herkenbaars van te maken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat deze “kleuren” niet hun eigen fans kennen. En er zijn tekenaars en schilders die gewoon hun eigen gaan schilderen en de kleur die ze waarnemen gewoon laten voor wat die is.


Fleurige kleding met was accessoires is wenselijk

Het is daarom zaak om als model toch voor wat fleurige kleding te zorgen en dan bij voorkeur aangevuld met wat aparte attributen als een sjaal, hoed en dergelijke. Je zult er niet de deur mee gewezen worden als je komt in een spijkerbroek en een T-shirt. Maar of het echt gewaardeerd wordt is een heel ander verhaal. 

Aparte kleding is ook nooit weg.


Het vinden van aparte kleding is soms nog een kunst apart. Maar op den duur verzamelt een ervaren model meestal wel een behoorlijke kast met aparte dingen. Dit is iets waar docenten bij meer ervaren modellen vaak stiekem wel op gaan rekenen.

Een verzorgde outfit zal zeker gewaardeerd worden

Als je verschijnt in kleurige kleding die goed bij elkaar past, aangevuld met geschikte schoenen of laarzen dan zal dat zeker gewaardeerd worden. Al is het maar omdat je op die manier laat zien dat je de juiste motivatie en instelling hebt.  Immers, anders zou je die moeite niet nemen.

Pas je kleding aan de groep aan

Pas ook je kleding altijd aan aan het niveau van de groep. Bij een beginnende groep is het handig als de kleding strak om het lichaam zit zodat alle contouren goed zichtbaar zijn. Een gevorderde groep zal hier door heen kijken en daar geen last van hebben. Sterker nog, die doe je vaak nog wel een plezier met een echte uitdaging op het gebied van kleding.

Half-om-half kan natuurlijk ook

Waar ook nog wel eens om gevraagd wordt is een soort half-om-half constructie. Voor de pauze gekleed en na de pauze ongekleed. Dat kan natuurlijk altijd, want de noodzakelijke spullen voor ongekleed heb je altijd al bij je.

Bij half-om-half is niet elke kleding geschikt

Maar je moet wel een beetje rekening houden met het feit dat sommige kleding striemen kan trekken. Als er een deel ongekleed in de sessie zit, zorg dan voor gemakkelijk zittende, niet-knellende kleding.

Keuze bij de cursisten leggen leidt tot een soort striptease

Wat soms ook gebeurt, is dat een docent aan de cursisten de keuze voor ongekleed of gekleed laat. Dat is niet altijd even prettig want het leidt tot ellenlange discussies over het hoofd van het model heen. Ook krijg je verzoeken of bepaalde kledingstukken dan uit mogen zodat je uiteindelijk met een soort striptease zonder muziek bezig bent. 

Voorkom dit en maar altijd tevoren afspraken met de docent of de sessieleider over om dit soort discussies te voorkomen.