zondag 16 september 2012

Het volhouden van posities


Het volhouden van posities

Model Henriette Modeltekenen PierK Hoofddorp

Uitkijken voor overschatting

Als beginnend model heb je nogal eens de neiging om te overschatten hoelang je een bepaalde houding vol kunt houden. Na enige ervaring opgedaan te hebben wordt je wel met schade en schande een stuk wijzer.

Armen en benen hebben steun nodig

De grootste problemen zullen gaan ontstaan bij armen en benen die geen steun hebben. Steek maar eens een arm recht naar voren. Al na enkele minuten beginnen de spieren te verzuren en gaan protesteren. Een dergelijke houding houd je daardoor echt niet veel langer dan enkele minuten vol.

Je hebt als model stabiliteit nodig

Een ander probleem waar je als model al snel mee te maken krijgt is een positie zonder echte stabiliteit. Om een extreem voorbeeld te geven: Op één been gaan staan. Ook dat is een positie die absoluut niet lang vol te houden is. Sommige modellen redden dat misschien nog 60 seconden. Dat is op zich al heel knap. Een dergelijke bizarre stand is geschikt voor een snelle schets in een serie minuutstanden. Maar voor meer dan dat is een dergelijk stand beslist niet geschikt.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Afknellende bloedvaten


En dan is er het probleem van de afknellende bloedvaten. In sommige houdingen kan de druk op lichaamsdelen met slagaders erin gewoon te groot worden. Hierdoor komt de doorstroming van het bloed in gevaar. 

Zogenaamde slapende ledematen

Dit kan in eerste instantie zogenaamde slapende ledematen tot gevolg hebben. Maar gaat het model toch door dan kan het er behoorlijk duizelig van worden. Zelfs flauwvallen valt dan niet uit te sluiten. Zeker bij het opstaan als het bloed weer in beweging komt en daardoor even wegstroomt van de hersenen loop je dat gevaar.


Modellen vallen wel eens flauw

Omdat veel tekenclubs wel ervaring hebben met flauwgevallen modellen, hebben sommige clubs weer de neiging om té bezorgd te zijn. Zeker in de ogen van de meer ervaren modellen die wel heel goed weten wat ze wel en niet kunnen doen. Op deze modellen kan dat soms wat betuttelend overkomen. Maar in het algemeen is het natuurlijk goed bedoeld. Het is goed om dit soort dingen even met elkaar te bespreken, zodat iedereen een goed gevoel bij de sessie heeft.

Als de club je kent gaat het meestal beter

Als club en model elkaar over en weer hebben leren kennen dat weet men ook wel wat men aan elkaar hebt en dat het model de stand inderdaad wel zonder problemen vol zal kunnen houden.

Een ervaren model heeft ook wel een lichaam dat getraind gaat worden. Het raakt zeker bij een druk programma gewoon gewend aan het werk. Het werk van kunstmodel is wat dat betreft eigenlijk een vorm van topsport.