zondag 9 september 2012

Toon als model interesse in de resultaten


Modeltekenen | Toon interesse 


Belangstelling wordt zeker op prijs gesteld



Het leveren van positief commentaar is eenvoudiger dan je denkt


Het wordt misschien niet altijd even duidelijk gezegd, maar zowel docent als cursisten stellen het altijd zeer op prijs als een kunstmodel na een poseersessie even op haar of zijn gemak de resultaten bekijkt.

tekenmodel Henriëtte Model tekenen SAKB Amstelveen
Geklede pose met emmer bloemen

Weghollende modellen worden niet gewaardeerd

Voor een model dat snel het poseergeld opstrijkt en dan de deur uit sprint is meestal niet echt veel waardering. Tenzij je er een goede reden voor  hebt,  kom je over als een model dat uitsluitend in het geld interesse heeft. En dat verder erg weinig betrokken is. Als je je poseeropdracht vaak op die manier afsluit dan zul je dat op den duur zeker terugvinden in het aantal opdrachten dat je gaat krijgen. 

De modeltekenwereld is een klein wereldje en je roem (al dan niet positief) gaat heel snel. Er is een levendige uitwisseling van namen van modellen en hun kwaliteiten en je moet daar altijd in positieve zin uit blijven springen. 


Maar hoe geef je leuk en positief commentaar?

Maar stel dat je het wel doet, als je bijvoorbeeld in de pauze of aan het einde van de tekensessie een rondje maakt krijg je natuurlijk wel vragen. Wat antwoord je in het begin bijvoorbeeld op vragen als “en wat vind je ervan?” bij een wat minder gelukt project van een enthousiaste en erg aardige tekenaar?


Met wat oefening kom je een heel eind


Oefen vooraf in het beantwoorden van dat soort vragen. Studeer van te voren een aantal passende antwoorden in. Zorg altijd dat je niet snel met een mond vol tanden komt te staan. Wijs vooraf op de wél geslaagde details in de tekening of schilderij. Want er zijn eigenlijk altijd wel stukken van een tekening of schilderij te vinden, die wel degelijk geslaagd zijn. 

Zo niet, dan kun je misschien iets zeggen over de grote lijn,  die goed getroffen is. Of over de kleuren. Dat de achtergrond er zo goed bij past. Of dat de poseerstoel er zo mooi op staat. In elk geval, blijf altijd zo positief mogelijk zonder te gaan "slijmen" want dat doet er ook geen goed aan. Blijf jezelf. Houd je eigen mening.

Ga dus geen discussies aan!

Ga altijd de discussie uit de weg of er bij een portret sprake is van een gelijkenis is of niet. Vooral bij een portret. Die gelijkenis is meestal niet echt het geval. Bij vragen als “lijkt het een beetje?” is er altijd wel iets te vinden. 

Je ziet altijd wel iets herkenbaars

Een opmerking als “ik zie zeker herkenbare trekken”, komt vaak al positief genoeg over. Of is je opgestoken haar heel herkenbaar? Is de kleur van je truitje goed getroffen? Maak er een leuke opmerking over.

Trek je de resultaten niet aan!


Word vooral niet depressief van de resultaten van beginnende tekenaars. Ze zullen je veel te dik, te dun, te oud, te jong, te lang en te kort tekenen. Of  je ledematen komen plotseling op heel verrassende plaatsen te zitten. 

Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen
Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen

Nee, je bent niet zo dik. Of zo mager

Ga je nooit afvragen of je echt zo dik bent. Dat ben je waarschijnlijk niet. Bedenk dat je niet voor een spiegel staat, maar dat je kijkt naar de manier waarop de kunstenaar jou getekend heeft met alle beperkingen die daar bij horen. En hoe hij heeft geprobeerd je vast te leggen. Een beeldje of een schilderij is nu eenmaal geen foto. 100% gelijkenis is ook vaak helemaal niet nodig.

Investeer die vijf minuten. Ze zijn heel goed besteed

Al met al hoeft een beetje belangstelling en een paar opmerkingen dan echt geen uren te kosten. In 5 minuten kun je heel veel doen. En voor je verdere opdrachten als model kunnen die minuten echt heel veel betekenen. Iedere kunstenaar vindt het leuk dat er even aandacht aan zijn werk wordt besteed.

Bij model met koffie mag iedereen weghollen


Ja hoor, al je weg moet, dan ga je weg. Zo simpel is dat hier bij mijn nieuwe project "model met koffiewaar heel veel kan op het gebied van modeltekenen. Meer weten? Kijk dan op de website
mijn lokaaltje voor modeltekenen is van alle gemakken voorzien


brochure van model met koffie
Mijn brochure