zondag 9 september 2012

Toon als model interesse in de resultaten


tekenmodel Henriëtte Model tekenen SAKB Amstelveen

Toon interesse in de resultaten


Belangstelling wordt op prijs gesteld


Het wordt misschien niet altijd even duidelijk gezegd, maar zowel docent als cursisten stellen het altijd zeer op prijs als een kunstmodel na een poseersessie even op haar of zijn gemak de resultaten bekijkt.

Weghollende modellen worden niet gewaardeerd


Voor een model dat snel het geld opstrijkt en dan weg sprint is meestal niet echt veel waardering. Tenzij je een goede reden hebt kom je over als een model dat uitsluitend in het geld interesse heeft en verder weinig betrokken is. Als je het vaak op die manier afhandelt dan zul je dat op den duur zeker terugvinden in het aantal opdrachten dat je gaat krijgen. De modeltekenwereld is een klein wereldje en je roem (al dan niet positief) gaat heel snel. Er is een levendige uitwisseling van namen van modellen en je moet er altijd in positieve zin uit blijven springen.


Maar hoe geef je leuk commentaar?

Maar stel dat je het wel doet, als je bijvoorbeeld in de pauze of aan het einde van de tekensessie een rondje maakt krijg je natuurlijk wel vragen. Wat antwoord je in het begin bijvoorbeeld op vragen als “en wat vind je ervan?” bij een wat minder gelukt project van een enthousiaste en erg aardige tekenaar?

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Met wat oefening kom je een heel eind


Oefen in het beantwoorden van dat soort vragen. Studeer van te voren een aantal antwoorden in. Zorg altijd dat je niet met een mond vol tanden komt te staan. Wijs op wel geslaagde details in de tekening of schilderij. 

Want er zijn altijd wel stukken van een tekening of schilderij te vinden die wel geslaagd zijn. 

Zo niet, dan is er misschien iets te zeggen over de grote lijn die goed getroffen is. Of over de kleuren. Dat de achtergrond er zo goed bij past. Of dat de poseerstoel er zo mooi op staat. In elk geval, blijf altijd positief.

Ga geen discussies aan!

Ga altijd de discussie uit de weg of er sprake is van een gelijkenis is of niet. Vooral bij een portret. Dat is meestal niet echt het geval. Bij vragen als “lijkt het een beetje?” is er altijd wel iets te vinden. 

Je ziet altijd wel iets herkenbaars

Een opmerking als “ik zie zeker herkenbare trekken”, komt vaak al positief genoeg over. Of is je opgestoken haar heel herkenbaar? Is de kleur van je truitje goed getroffen? Maak er een leuke opmerking over.

Trek je de resultaten niet aan!


Word vooral niet depressief van de resultaten van beginnende tekenaars. Ze zullen je veel te dik, te dun, te oud, te jong, te lang en te kort tekenen. Of  je ledematen komen plotseling op heel verrassende plaatsen te zitten. 

Nee, je bent niet zo dik. Of zo mager

Ga je nooit afvragen of je echt zo dik bent. Dat ben je waarschijnlijk niet. Bedenk dat je niet voor een spiegel staat, maar dat je kijkt naar de manier waarop de kunstenaar jou ziet. En hoe hij heeft geprobeerd je vast te leggen. Een beeldje of een schilderij is geen foto. 100% gelijkenis is ook vaak helemaal niet nodig.

Investeer die vijf minuten. Ze zijn heel goed besteed


Al met al hoeft een beetje belangstelling en een paar opmerkingen dan echt geen uren te kosten. In 5 minuten kun je heel veel doen. En voor je verdere opdrachten als model kunnen die minuten echt heel veel betekenen. Iedere kunstenaar vindt het leuk dat er even aandacht aan zijn werk wordt besteed.