donderdag 6 september 2012

Kunstmodel, een vak voor iedereen?


Leren model tekenen

Kunstmodel, 

een vak voor iedereen?


Je gaat zitten en krijgt daar geld voor


Veel mensen kijken erg simpel tegen het werk van een kunstmodel aan. Je noemt jezelf model, je gaat zitten, staan, neemt eens een andere houding aan en laat je twee-en-half uur fotograferen of tekenen. En daar krijg je heel veel geld voor.

Goed poseren is domweg een vak

Vergeet dit wel erg simpele beeld direct maar. Goed poseren is domweg een vak waar je de nodige creativiteit voor nodig hebt. Niet alleen moet je over zeer veel standen beschikken. Je moet standen hebben voor zowel korte als lange perioden. En je moet moeiteloos van de ene stand in de andere kunnen glijden. 


Gevoel voor het vak van model is nodig

Je moet gewoon “feeling” hebben voor het modellenvak. In het buitenland en met name in de USA, kijkt men heel anders tegen het vak van kunstmodel aan. Daar is het echt een erkend beroep. En je dient aan de nodige eisen te voldoen om daar aan deel te kunnen nemen. Ook wordt er veel professioneler met modellen omgegaan dan in Nederland.


Inspelen op de verwachtingen van de groep

Je moet als model allereerst een goed gevoel ontwikkelen voor de groep waarvoor je poseert. Verwacht die groep moeilijke of juist gecompliceerde standen? Moeten er recht-toe-recht-aan standen worden gebruikt of juist standen met veel verkortingen en contraposten?

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Je leert het door het te doen


Allemaal dingen die je alleen maar leert door het modelwerk heel veel te doen. Het vraagt dus echt wel het opdoen van flink wat ervaring voordat je jezelf een ervaren model mag noemen.

Je moet het leuk vinden om te doen

Misschien nog wel het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen. Een model dat het uitsluitend om het beetje geld te doen is valt door de mand. Het lukt gewoon niet om een betrokken, krachtige stand neer te zetten als je daar persoonlijk niet helemaal achter staat. Het blijft gewoon te zien, hoe je ook je best doet om een stuk onverschilligheid te camoufleren.

Wil je er snel rijk mee worden?

Wil je snel en gemakkelijk rijk worden? Wordt dan beroepsvoetballer of politicus. 

Want als je gemakkelijk veel geld wilt verdienen dan is kunstmodel absoluut het verkeerde vak. 

In de fotografie kun je wel snel veel verdienen

In de fotografiewereld verdient naar schatting 1 op de 10.000 modellen er dik haar of zijn brood mee. In de kunstmodellenwereld is dat qua aantallen wel veel beter omdat daar altijd voor poseerwerk wordt betaald.  Maar de uurtarieven zijn zodanig dat je daar ook beslist niet rijk van gaat worden. 


Reizen kost heel veel tijd

En heel belangrijk, je bent veel uren kwijt aan reistijd, zeker als je met het in het algemeen zeer onbetrouwbare openbaar vervoer reist. Je moet eigenlijk niet alleen de tijd dat je poseert rekenen maar ook de reistijd. En wat reserves. En als je dat inderdaad meerekent, dan wordt het uurloon zelfs dramatisch laag. Er zullen weinig beroepen zijn die zo weinig betalen.

Veel cursisten betalen extra bonus bovenop de vergoeding van de academie


Het komt dan ook regelmatig voor dat cursisten die dit onderkennen,  zelf een regeling met een model gaan treffen om een extra bonus boven op de normale verdiensten te zetten. Zeker bij veelgevraagde, populaire modellen zien we dit verschijnsel steeds meer optreden. Dat sommige academies schandalig weinig betalen is bekend. Ervaren modellen gaan daar niet meer heen. Dus men werkt vrijwel uitsluitend met beginnende modellen. 

Model worden moet in je zitten

Nee, modelwerk is niet iets waar je rijk van gaat worden. Model zijn moet gewoon in je zitten. Je moet het leuk vinden om in het middelpunt te staan en letterlijk bekeken te worden. Je moet een enorm zelfvertrouwen hebben en alle commentaren langs je huid af laten glijden. Dat zelfvertrouwen neemt trouwens vaak enorm toe bij modellen die het een tijdje doen, zo hoor je vaak. Die hebben voldoende vaardigheden opgebouwd om te weten dat ze het goed kunnen. En halen daar het vertrouwen in hen zelf uit.

Het modelwerk kan toch zeker de moeite waard zijn

Heb je dat zelfvertrouwen eenmaal opgebouwd? Dan kun je als model een hoop plezier hebben. En heel veel uiteenlopende, vaak zeker niet-alledaagse mensen ontmoeten.
En dat kan alles de moeite waard maken. En als ervaren model durf ik te zeggen dat het vóór mij inderdaad de moeite waard is.