donderdag 27 september 2012

Communicatie tussen model en cursisten


modeltekenen in ZoetermeerCommunicatie tussen model en cursistenDe ene mens praat meer dan de andere

De ene mens is van nature een stuk introverter dan de andere. Sommige mensen praten spontaan honderduit, anderen houden hardnekkig hun mond. En dat moeten we maar als mensen onder elkaar onderling respecteren.

En het zou natuurlijk al heel vreemd zijn als we dit soort verschijnselen ook niet in de wereld van het modeltekenen tegen zouden komen.

Cursisten zijn soms heel enthousiast

Sommige cursisten beginnen enthousiast tegen je aan te praten, zodra je een pose als model hebt ingenomen. Ze willen van alles van je weten en sommigen praten maar door. De meeste cursisten willen echter geconcentreerd werken en zitten niet op dat soort gesprekken onder het poseren en het tekenen te wachten. Maar het is soms moeilijk om je er op een beetje aardige manier aan te onttrekken. Vaak werkt iets als “oh, wat leuk, zullen we daar in de pauze even verder over praten” nog wel eens. Zeker als je er nog iets bij zegt over het niet verder willen storen van andere cursisten.

Gesprekken in de pauze. Of juist niet?

Over die pauze gesproken: Er zijn genoeg modellen die het leuk vinden om zich in de pauzegesprekken van cursisten en docenten te storten. En daar is natuurlijk helemaal niets op tegen. Maar er bestaan ook modellen die onder het poseren even een echt rustpuntje nodig hebben. Sommigen doen zelfs aan enige meditatie om de concentratie vast te houden. En ook dat is niet zo gek, want het is best een geconcentreerde bezigheid en die bij sommige standen ook nog behoorlijk vermoeiend kan zijn. Niet elke stand is liggend op een bankje of zittend in een luie stoel, tenslotte.


Laat het weten als je even rust wilt

Behoor je als model tot die groep die even rust nodig heeft? Deel dan gewoon even aan de groep mee wat je doet en waarom je het doet. Anders wordt je al snel als “arrogant” en “afstandelijk” beoordeeld wat in jouw geval dus helemaal niet terecht is. 


En je wordt misschien toch weer onbedoeld lastig gevallen door goedwillende mensen die het vervelend vinden als je je even wat afgezonderd hebt.

Het vak model wordt nog altijd onderschat

Trek je dus lekker even ergens op een rustig punt terug en naar een kwartiertje ben je er weer helemaal klaar voor. Bedenk dat het vak –en dat is het- van kunstmodel nog wel eens flink onderschat wordt. 

Uiteindelijk bepaal je alles zelf

Maar er is er maar eentje die echt bepaald hoe jij het gaat doen en dat ben je altijd nog zelf.