dinsdag 26 december 2023

Leer eerst om zo goed mogelijk te schetsen

Modeltekenen | Schetsen


Schetsen is zeer belangrijk bij het tekenen naar levend model


Het belang van goed kunnen schetsen 1


De redenen van het belang van schetsen

Goed leren schetsen is eigenlijk essentieel als je het tekenen naar levend model goed onder de knie wilt krijgen.  En er zijn verschillende redenen voor dit grote belang. Hier volgen daarom een aantal belangrijke punten, waarom een sterke schetsvaardigheid zo'n belangrijk punt voor een tekenaar of schilder is.

Het belang van goed kunnen schetsen 2

Schetsen dwingt je tot waarneming en observatie

Een goede schets begint met nauwkeurige waarneming en observatie van het model. Het stelt de kunstenaar in staat om de vormen, verhoudingen, houdingen en details van het model correct vast te leggen. Het schetsen dwingt de kunstenaar om aandacht te besteden aan de specifieke kenmerken van het model en om de visuele informatie die de kunstenaar waarneemt op een effectieve manier te verwerken.



Het belang van goed kunnen schetsen 3

Schetsen geeft snelheid en houdt de spontaniteit in het werkstuk

Tijdens een live sessie met een model is er maar beperkte tijd beschikbaar als je de essentie van de pose vast wilt leggen. Een goede schetsvaardigheid stelt de kunstenaar in staat om snel en spontaan te werken. Daarbij worden belangrijke details vastgelegd, zonder dat het risico van overmatige detaillering ontstaat. Dat te ver doorgaan met schetsen en/of tekenen haalt vrijwel altijd de spontaniteit uit een tekening vandaan. 

Het belang van goed kunnen schetsen 4

Een goede schets geeft structuur en houvast aan je compositie

Een schets dient als de basisstructuur voor het verdere tekenproces. Zeg maar een soort van fundament.  De schets helpt bij de positionering en de kadering van het model op het papier. Een sterke schets legt de fundamenten voor een succesvolle modeltekening. Want die schets bepaalt in grote mate de juiste verhoudingen en helpt om de balans tussen de verschillende elementen te waarborgen. Als dit goed gebeurt geeft dat verder in de uitwerking van de tekeningen veel gemak. 

Het belang van goed kunnen schetsen 5

Fouten zijn al schetsend te verbeteren. Correcties zijn snel gemaakt

Schetsen bieden de mogelijkheid om snel fouten te herkennen en te corrigeren voordat er meer gedetailleerd werk wordt verricht. Het is makkelijker om anatomische fouten of verkeerde verhoudingen te corrigeren in de schetsfase, dan in latere stadia van het tekenproces. Als je niet te dik en te zwaar begint in je schets, kun je er eigenlijk steeds overheen blijven tekenen, zonder de fouten weg te moeten halen. Die verdwijnen gewoon onder een nieuwe laag. 

Het belang van goed kunnen schetsen 6

Een schets maken is goed voor je expressiviteit

Een schets kan een gevoel van spontaniteit en expressiviteit overbrengen dat vaak verloren gaat, zodra er sprake is van meer uitgewerkte tekeningen. Sommige kunstenaars geven er de voorkeur aan om schetsen in hun ruwe, onvoltooide staat te behouden, om de energie en het gevoel van het moment vast te blijven houden.

Het belang van goed kunnen schetsen 7

Tot slot

Kortom, goed kunnen schetsen is een belangrijke vaardigheid bij het tekenen naar levend model. Want het stelt de kunstenaar in staat om tegelijk nauwkeurig waar te nemen, snel te reageren, structuren vast te leggen en eerder eventueel gemaakte fouten te corrigeren. Schetsen is daardoor de basis voor het ontwikkelen van vaardigheden, die nodig zijn om levendige en expressieve modeltekeningen te creëren.

Weet je waar schetsen ook heel belangrijk is? Bij Model met Koffie

Model met Koffie is mijn nieuwste project, te vinden via [deze link]. Een nieuwe opzet op het gebied van modeltekenen die met ingang van 2024 voor iedereen beschikbaar komt. De eerste ervaringen met een groep tekenaars zijn in elk geval erg goed geweest. En dat goed leren schetsen van belang is, zullen we de huidige deelnemers, die wat verder kijken in de wereld van het naar model tekenen, niet behoeven te vertellen. Maar bij de volgende workshops voor de zeer beginnende kunstenaar wordt het juist van groot belang! En die workshops komen in 2024 ook beschikbaar.


Brochure van Model met koffie
Brochure van Model met koffie

Achter de schermen bij "Model met Koffie"
Achter de schermen bij "Model met Koffie"