woensdag 13 februari 2019

Modeltekenen bij u thuis

Modeltekenen | Gewoon bij u thuis



Een modeltekenconcept voor wie slecht weg kan



Waarom is tekenen naar levend model aan huis zo geliefd?


Modeltekenen bij u thuis is een concept dat zich al enkele jaren in grote belangstelling mag verheugen. Ik ben er privé mee begonnen maar inmiddels is het overgegaan naar Jetje's Art Fun, mijn nieuwe bedrijfje.
 
Laten we eerst eens kijken waarom dat tekenen aan huis zo geliefd is. Het is geen geheim. Veel mensen doen aan een vorm van tekenen en schilderen. Van zeer beginnend tot vergevorderd, tegen professioneel kunstenaar aan. Een aparte tak binnen de kunst van het tekenen en schilderen is het werken naar levend model.

Naar levend model werken is heel anders dan van een foto

Naar levend model wel te verstaan. Want tekenen en schilderen naar naar levend model is in geen enkel opzicht te vergelijken met het naschilderen van een foto. Overigens is dat ook de reden dat geen enkele zichzelf serieus nemende modeltekenclub zich aan het naschilderen van een foto zal wagen. Hoe goed die foto misschien ook is.

Modeltekenen bij u thuis


Het aantal deelnemers bij georganiseerde modelsessies loopt constant terug

Er zijn dan ook vele opleidingen, workshops, modeltekenclubs en dergelijke te vinden. Maar de laatste jaren is er ook sprake van een duidelijk zichtbare terugloop van het aantal deelnemers. En wel juist bij dit soort georganiseerde modeltekensessies.

Hiervoor zijn een aantal redenen duidelijk zichtbaar zoals bijvoorbeeld:


Vergrijzing

  • De vergrijzing in combinatie met het ontbreken van toeloop van jongere deelnemers.

Er is bij clubs vooral aandacht voor gevorderden

  • Vrijwel elke club richt zich volledig op gevorderde (model-)tekenaars. Voor beginners is weinig tot geen aandacht. Passende opleidingen zijn er eigenlijk nooit.

Kwaliteit van modellen speelt nauwelijks nog een rol

  • De kwaliteit van de modellen is geen factor van betekenis meer. Tegenwoordig wordt er vooral veel gekeken naar de kosten. Vooral sinds het wegvallen van veel overheidssubsidie is het model op veel plaatsen de sluitpost geworden. Een gevorderde modeltekenaar heeft ook graag een goed model. Week in week uit met een beginnend model te moeten zitten jaagt veel mensen weg.

Groot aanbod aan onervaren modellen

  • Er is een zeer groot aanbod van minder ervaren modellen, die zelfs gratis werken om maar te komen poseren. Zeker veel mannelijke modellen doen alles om er maar te mogen staan. Vrouwelijke modellen werken met een fooienpot zonder vast tarief. Dit beleid zorgt bij veel tekenaars die naar goede, ervaren en veelzijdige modellen willen werken voor extra frustratie.

Weinig tot geen werving van nieuwe deelnemers

  • Omdat er zo’n uitstroom is, is er steeds minder geld voor wervingscampagnes voor nieuwe deelnemers. Om ervaren modellen aan te trekken voor slechts enkele deelnemers is ook zinloos. Naar schatting is in de Randstad de afgelopen jaren de helft van de gelegenheden om naar model te tekenen verdwenen. En hier is vrijwel niets voor teruggekomen.

Deze neerwaartse beweging versterkt zichzelf. Kortom, er is een vicieuze cirkel ontstaan die een neerwaartse beweging veroorzaakt. Dat kan anders.

Even een ezel zoeken om mee te nemen
Even wat ezels zoeken in de voorraad om mee te nemen


De beste oplossing voor wie toch wil tekenen naar levend model

Inmiddels is er wel een oplossing beschikbaar. Het zeer ervaren tekenmodel Henriëtte heeft het initiatief naar zich toegetrokken.  Ze is met de service “model aan huis” begonnen.  Henriette is ook bekend van haar boeken over modelwerken en het werken naar model.   Ook verzorgt zij  cursussen voor kunst- en fotomodellen. “Modeltekenen bij u thuis” is een initiatief dat  zeker in een behoefte blijkt te voorzien. 
 
Dat is wel te zien aan het aantal aanvragen. Modeltekenen bij u thuis is iets dat veel mensen duidelijk aan blijkt te spreken.


Het is een zeer eenvoudig maar effectief concept

Het idee van “Modeltekenen bij u thuis” is simpel. Het model wordt ingehuurd en zorgt eigenlijk voor alles. De aanvrager zorgt voor ruimte en mogelijk een kopje koffie. Daarmee is de taak van de aanvrager wel over. Het model regelt verder alles. Deelnemers zorgen zelf voor hun tekenmaterialen en papier want iedereen werkt graag met eigen materiaal. Het model zorgt wel voor zaken als ezels en tekenborden.


"Modeltekenen bij u thuis" is flexibel in alle opzichten

Met deze service van model aan huis is een unieke mogelijkheid toegevoegd. Vooral voor mensen die graag naar een goed model willen werken. En dat in hun eigen tempo en zonder zich aan te moeten passen aan andere deelnemers willen doen. Immers, het gaat vaak om deelnemers die net beginnen. Of die juist veel verder zijn.


Hebt u ook interesse in dit unieke concept?

Hebt u zoals zovelen ook al interesse in “Modeltekenen bij u thuis”? Kijk dan even op de speciale website die u hier kunt vinden


Of gaat u liever bij het model zelf tekenen?


Dat kan ook. Met ingang van 2024 is het mogelijk om hoogwaardige sessies te doen, vooral alle tekenaars. Van beginners die oefenen willen tot ver-gevorderden die speciale eisen hebben en aparte standen zoeken. Op www.modelmetkoffie.nl is hier meer over te vinden.

Model met koffie is het nieuwe concept van model Henriëtte (miv 2024)


Een blik in de ruimte waar ook Model met Koffie gegeven wordt
Een blik in de ruimte waar ook "Model met Koffie" gegeven wordt


actie bij "model met koffie"
Actie bij "model met koffie"




LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje