vrijdag 8 februari 2019

Modeltekenclubs verdwijnen als sneeuw voor de zon

Modeltekenclubs verdwijnen als sneeuw voor de zon


50% van de modeltekenclubs waar ik kwam is de laatste twee jaar verdwenen

Als model, zittend op je plateautje hoor en zie je nog wel eens iets. En dat kan buitengewoon boeiend zijn. Binnenkort barst het nieuwe seizoen weer los en dan hoor je bij de eerste sessies het volgende:

“Ok, weer minder mensen dan vorig jaar?”

“Jammer, alweer geen nieuwe aanwas”

En dat klopt. Veel tekenclubs bestaan al vele jaren uit dezelfde personen die elk jaar terugkomen. En inderdaad, aan de samenstelling verandert weinig. Het voornaamste is dat er jaarlijks mensen stoppen. Ook in het modeltekenen begint de vergrijzing behoorlijk toe te slaan. 

Clubs zien hun verdwijnen als iets onvermijdelijks

Aanwas met lagere leeftijden is er niet of nauwelijks. En daar wordt veel over geklaagd, maar vreemd genoeg wordt er weinig tot niets mee gedaan. Het lijkt wel iets wat nu eenmaal gebeurt en wat niet gestopt kan worden. Er wordt soms opmerkelijk passief mee omgegaan. Men ziet het probleem wel maar accepteert het.

Is er dan echt geen interesse?

Een veel gebruikt argument daarbij is dat modeltekenen “De jeugd van tegenwoordig” niet meer interesseert. Maar als ik zie hoeveel studenten tegenwoordig op allerlei opleidingen voor gameontwerper, animatie en dergelijke modeltekenlessen volgen, vaak zelfs vrijwillig en buiten de eigenlijke opleiding om, dan denk ik niet dat deze uitspraak helemaal waar is. Sterker nog, het is onzin. De oorzaak ligt veel meer binnen de groepen zelf.

Jongeren vinden de stap naar een modeltekenclub te groot

Ik krijg daar in de pauzes en na afloop van de sessie van de studenten veel vragen over. Het blijkt dan ook dat voor deze groep de stap naar een modeltekenclub heel, heel groot is. Je komt als student in een groep ouderen die gemakkelijk je opa en oma zouden kunnen zijn. En die elkaar allemaal onderling al heel lang kennen. Die dus al veel lief en leed gedeeld hebben. En waar je als jonger lid dus eigenlijk geen enkele aansluiting mee hebt.

Jongeren vallen nu massaal af

Deze grote, zeer geïnteresseerde groep jongeren valt volledig af, zodra de schoolopleiding afgerond is. Er is namelijk ook daar geen vervolg. Vele tekenclubs zouden in dit gat kunnen springen, maar ook dat gebeurt niet. Actieve werving zou hier wonderen kunnen doen.

De cultuurschok van proefleden

Soms lukt het toch om een nieuw lid naar een proefles te lokken. Zo’n nieuw lid komt vol vragen binnen, maar wordt meestal direct voor een ezel gezet en op het model gewezen. Nu is de kop van dit artikeltje natuurlijk wat aangedikt, maar het komt er in grote lijnen wel op neer. Het nieuwe lid (?) krijgt nog wat goedbedoelde, maar vrij willekeurige aanwijzingen en moet zich maar zien te redden. En daar sta je dan te stuntelen tussen ervaren mensen die het allemaal goed kunnen. Routine ontbreekt uiteraard die bij de anderen meer dan aanwezig is. De cultuurschok is groot. In de praktijk schijnen veel mensen na een proefles nooit meer terug te komen. “Niet zo vreemd”, denk ik dan wel eens.

Modeltekenclubs richten zich op gevorderden

Ik ken eigenlijk alleen maar tekenclubs die zich voornamelijk richten op gevorderden. Ook modeltekenopleidingen richten zich vaak op deze groep. Voor echte beginners of mensen die hun routine helemaal kwijt zijn, is vaak weinig aandacht.

Velen willen het best wel eens proberen

Er is beslist een markt voor mensen die modeltekenen wel eens willen proberen maar die helemaal geen zin hebben in direct een cursus van 24 lessen voor veel geld. Die willen het inderdaad alleen maar eens proberen.

Een paar tips, opgepikt in de praktijk

Mag ik dus eens een paar tips geven die in de loop der jaren op mijn plateautje bij mij opgekomen zijn?

1. Regel een laagdrempelige beginnersworkshop

Zet een goedkope workshop op voor leken op het gebied van modeltekenen waar men de basis kan leren voordat men doorstroomt naar een “echte” modeltekenclub. En begin dan met een simpele draadfiguur en met GEKLEDE modellen. Met strakke kleding blijven alle vormen te zien. De drempel naar een naaktmodel is veel hoger dan je zou denken en schrikt af. Het schrikt zelfs steeds meer af, zo lijkt het wel. Houd het goedkoop en kort. Het gaat puur om kennismaken en de drempel verlagen. Meer nog niet.

2. Vang nieuwkomers goed op

Zorg voor een goede opvang en “nazorg” voor mensen die voor het eerst komen. Het verschil tussen een ezel en een model uitleggen :-) is beslist onvoldoende. Bel zo iemand na en kijk wat er beter kan. Nog beter: Organiseer eens een speciale, meer informele tekenavond voor nieuwe en/of beginnende leden of mensen die er eens aan willen ruiken. Met een extra kop koffie en een gekleed model dat zich aan zo’n groep aan weet te passen, ondermeer met de lengte van de standen.

3. Leg contact met opleidingen en zorg voor een  kennismakingsworkshop

Bekijk de mogelijkheid van een club of een paar kennismakingsworkshops voor studenten. Zeker in de studentensteden liggen hier beslist mogelijkheden. Richt die club qua opzet vooral op die jongere leeftijdsgroep.

4. Minder naakt is van belang

Leg niet zo de nadruk op dat eeuwige “naakt”. Ik hoor heel veel dat men graag werkt met een deels gekleed model, maar dat men dat niet aan durft te kaarten. Als je het als model voorstelt om iets aan te trekken als kleuraccentje, kijkt men naar je als kippen naar het onweer. Het meest gebruikte argument is dan: “Ja, maar wij tekenen altijd naar naakt.”. Welaan, iets anders is misschien ook best wel eens leuk. Met aangepaste kleding is altijd een oplossing voorhanden. En het is zo weer uit als het naakt moet.


5. Presentatie van de tekenclub buiten het tekenzaaltje

Ga eens met z'n allen plus een (liefst zeer opvallend gekleed) model naar het winkelcentrum. Of naar een meubelzaak, tuincentrum of autoshowroom. Is het mooi weer? Dan doe je het natuurlijk ergens buiten op een leuk plekje.
Kortom, zoek een plek waar je niet in de weg zit maar waar wel mensen langs komen . En ga daar tekenen. Mensen blijven echt wel even staan om te kijken wat je aan het doen bent. En zorg natuurlijk voor een stapeltje flyers. Spreek mensen aan die langer blijven kijken want die hebben mogelijk interesse.

Het voortbestaan van modeltekenclubs is niet vanzelfsprekend meer

Zomaar een paar tips aan het begin van het nieuwe seizoen. Als ik kijk naar het aantal tekenclubs dat de laatste jaren ten onder is gegaan (zeker de helft waar ik kwam), dan is het voor veel clubs best belangrijk om eens wat meer aandacht aan nieuwe aanwas te geven.