zaterdag 11 oktober 2014

Workshops, kansen en mogelijkheden.

Workshops bieden iedereen kansen en mogelijkheden
Workshops modeltekenen zijn heel populair. 


Steeds meer kunstenaars ontdekken deze vorm van bijverdienste. En zeker in de afgelopen zomer van 2014 waren er dan ook volop "modeltekendagen" te vinden. Je ziet ook dat de workshops modeltekenen bij cursisten in de smaak vallen. Ook stoppen veel reguliere cursussen en tekenclubs al in april of mei en dan is een workshop een prima manier om de lange zomer te overbruggen.

Workshops trekken relatief veel mensen

Lijken tegenwoordig sommige tekenclubs wat minder druk bezocht te worden, deze incidentele workshops trekken vaak extra veel mensen. Het feit dat ze meestal in het weekend zijn speelt daar beslist ook wel een rol in. Veel mensen die in de week hun werk of andere verplichtingen hebben kunnen in het weekend wel.

Het is een goede manier om iets te proberen

Een workshop voor beginners is ook een prima manier om eens aan een echte cursus "te ruiken", dus om te kijken of het wellicht iets voor je is, zonder direct allerlei verplichtingen aan te gaan.

Workshops duren wat langer dan een cursus

Workshops duren meestal een hele dag. Het leuke van dit soort hele dagen voor de modellen is, dat het niet echt een probleem is als de afstand eens een keer wat groter is. Je gaat nu eenmaal niet even twee uur reizen naar de andere kant van het land voor een avondje cursus.
dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Maar voor een workshop van vijf of zes uur is het een heel ander verhaal. Dan kan er vaak veel meer. Als model kom je daarmee met deze workshops door het hele land.

Een nieuw model is vaak interessant

En veel modellenregelaars vinden het ook wel interessant om eens een voor hen en de cursisten een meer onbekend model te hebben. Het is daarvoor natuurlijk wel van belang dat je je als model goed weet te promoten. Een modellenregelaar die jou niet kent, kan je natuurlijk niet op afstand beoordelen. En kan dus niet zien of je geschikt bent voor zijn workshop. Dat moet allemaal blijken uit jouw promotie als kunstmodel.

Workshops zijn heel geschikt voor een thema

Een eenmalige workshop biedt natuurlijk ook een prima insteek om een bepaald thema eens helemaal uit te gaan werken. En, omdat deze workshops vaak in de zomermaanden gehouden worden, hebben we als het goed is, mooi weer en daarmee de kans om eens buiten te werken.

Workshops als (buitenlandse) vakantie

Een aparte vorm, die ook steeds meer wordt aangeboden, is de cursus of workshop als een soort van korte vakantie. Met name Frankrijk is daarbij populair als land om dit soort activiteiten te ontplooien.


Workshops bieden kansen voor werven voor tekenclubs

Kortom, de workshop modeltekenen wint duidelijk terrein, misschien zelfs wel iets ten koste van reguliere tekenclubs. Aan de andere kant ligt hier voor tekenclubs een gouden kans om nieuwe leden te trekken en bestaande leden eens een keertje iets nieuws aan te bieden. En laten we wel zijn, veel clubs kunnen tegenwoordig wel wat nieuwe leden gebruiken.

Houd workshops op een leuke locatie

Waarom tenslotte altijd in hetzelfde zaaltje tekenen? Ga eens een zaterdag met één of twee modellen naar het bos, de duinen, het strand, naar de wei met een paar koeien erbij, naar één of andere ruïne of noem maar op. Gezellig midden op een dorpsplein tekenen of "pleinair schilderen" zorgt ook voor flink wat extra aandacht en is ook daarmee een prima reclame en promotiemiddel voor een tekenclub.

Oefenen op een bepaald onderwerp

Daarnaast is een workshop een prima gelegenheid om eens speciaal ergens op te oefenen: bijvoorbeeld het werken met handen en voeten. Of het werken met een bepaald materiaal om tot een nieuwe vorm van kunst te komen. Huur daar desnoods een gespecialiseerde docent voor in.

Wedden dat het gewaardeerd wordt en dat het nieuwe leden gaat trekken? Dan kom ik u volgend jaar zomer wel weer op een workshop tegen.