zondag 5 oktober 2014

Echt model of niet?

Modeltekenen | Echt model!  Of niet?

Bij een echt model, zie je nauwelijks een verschil

Een open dag, een paar jaar geleden

Deze week kreeg ik van kunstenares Magda Jellinek een aantal foto's toegezonden die ze een paar jaar geleden tijdens een open dag bij het toenmalige PierK in Hoofddorp had gemaakt. Deze open dag had een Oosters thema. Dus ondergetekende werd in een buikdansereskostuum, geleend van een plaatselijk docente buikdansen (bedankt, heel attent) , gehesen om als buikdanseres te poseren voor een groep tekenaars die wel eens wilden weten of modeltekenen bij PierK misschien iets voor hen was.


Op zich zijn deze thema's en open dagen altijd heel leuk om te doen. Ik doe het regelmatig. En met heel veel plezier.  De foto's van Magda deden mij wel weer denken aan een leuk voorval op die open dag.

Hoe goed sta je stil als model?

De grote truc bij een staande stand als kunstmodel is natuurlijk om langdurig heel goed stil te staan. Je moet je balans weten te vinden. En dan maar proberen om het zo lang mogelijk vol te houden. Een minder ervaren model gaat vaak toch na een tijdje wat wiebelen en lichtjes bewegen. Een ervaren model hoort er echt als een standbeeld bij te staan. 

En dat staan als een standbeeld lukte in dit geval kennelijk uitstekend.

en nu stilstaan!


Mamma, is dat een pop?

Want in de loop van de dag kwamen er verschillende mensen kijken naar de vorderingen van de tekenaars. Daar onder was een moeder met een jongetje van een jaar of vijf, zes. Hij stond al een tijdje gespannen en onderzoekend naar mij te kijken. Op een gegeven moment hoorde ik hem aan zijn moeder vragen "Mamma, is dat een pop?"

Nee, dat is een echte mevrouw

Zijn moeder vertelde hem dat het hier wel degelijk om een "echte mevrouw" ging die zo goed stil kon staan. Maar hij was er duidelijk nog lang niet van overtuigd.

Echt model of niet?

Toch maar even testen voor de zekerheid

Na een tijdje kwam hij steeds stapje voor stapje dichterbij om dan weer eventjes af te wachten. Hij was kennelijk alle moed voor een onderneming bij elkaar aan het rapen. En op een gegeven moment nam hij een sprintje, voelde heel snel aan mijn heup,  om er daarna als een speer vandoor te gaan, het lokaal uit.

Kennelijk leefde de "pop" toch meer dan hij gedacht had. En dat maakte het knap eng. 

een echte buikdanseres of een pop?

Och, het is toch leuk als je als kunstmodel voor een dergelijke verwarring weet te zorgen?  Het is eens een heel ander soort bevestiging dat je goed bezig bent.

Het tegengestelde van een standbeeld

Het tegenovergesteld van staan als een standbeeld vinden we bij dynamisch modeltekenen. Waar een stilstand van 20 seconden al bedenkelijk lang en slaapverwekkend is. Volgens degenen die het nog nooit geprobeerd hebben is het onmogelijk om in een paar seconden de essentie van een stand te tekenen. Volgens degenen die het wél geprobeerd hebben, is het een geweldige manier om even in te tekenen en vat te krijgen op een stand. Ach ieder mens heeft eigen voorkeuren en het is belangrijk dat iedereen een kans krijgt om de eigen voorkeur uit te leven. En daarom ben ik ook met "Model met koffie" begonnen. 

Dit is modeltekenen bij het model aan huis. Dat model beschikt over een goed uitgeruste ruimte om naar model te tekenen. En dat kan zowel heel elementair als voor ver-gevorderden. Alleen wel met aparte sessies om te voorkomen dat het voor de ene tekenaar te snel en voor de andere te langzaam gaat. Alles op maat. 

Ook interesse? Neem gewoon even contact op en dan komt het allemaal goed.

Model met koffie poster
Er is heel veel mogelijk bij het model aan huis


Model met koffie
Even een ezeltje uitzoeken voor de workshop "model met koffie"