zondag 31 augustus 2014

Advies geven als model

Advies geven als model?
"Jij komt nog wel eens ergens....Weet jij soms...."

Elke tekensessie heeft zijn pauze(s) waar meestal wel een informeel gesprekje mogelijk is. En dan gebeurt het vooral aan het einde van het seizoen regelmatig dat er een cursist of deelnemer op je af komt. Het is een logisch moment als je er aan denkt om eens ergens anders te gaan tekenen of schilderen.

En de vraag die dan vaak gesteld wordt gaat meestal ongeveer als volgt "...Jij komt als model op nogal veel plekken...Je weet wel ongeveer wat ik voor werk maak...Is de teken- of schilderclub van X iets voor mij? Of weet je een andere teken- of schilderclub? Of weet je open dagen of workshops?".

Je moet de persoon wel inschatten

Natuurlijk probeer je als model zo goed mogelijk in te schatten of de persoon (uiteraard voor zover je die kent) en de teken- of schilderclub (als je daar regelmatig komt) bij elkaar passen. Teken- of schilderclubs hebben soms een zeer uitgesproken cultuur. En daar moet je je als nieuw lid bij thuisvoelen.


En het niveau van een tekenclub moet je een beetje kennen

Je weet na verloop van tijd ook wel in te schatten op welk niveau er door een bepaalde teken- of schilderclub gewerkt wordt. Het is vervelend als je als beginnend nieuw lid tussen gevorderde leden staat. Ze zullen meestal niets laten merken. Maar ik kan me zo voorstellen dat je het zelf niet prettig vindt. Voor een gevorderde tekenaar tussen een beginnende groep geldt natuurlijk ongeveer hetzelfde.

"Weet je nog mensen die een tekenclub zoeken?"

Omgekeerd komt ook voor. Ik word ook wel eens benaderd door docenten en begeleiders of ik misschien mensen weet voor een bepaalde sessie. Soms is dat het geval, soms ook niet. Daarbij geldt hetzelfde. Je moet als model in een dergelijke geval in kunnen schatten of er een goede klik tussen de tekenaar en de groep zou kunnen zijn.


Je geeft alleen advies als je er zelf een heel goed gevoel bij hebt

Uiteraard doe je alleen aanbevelingen voor teken- of schilderclubs waar je zelf een heel goed gevoel bij hebt. Als je twijfelt of deze cursist of deelnemer past zou ik het niet doorgeven. Adviseer desnoods de mensen die je benaderen om ook nog een ander model om een mening te vragen.

Een model beschikt over veel c

Want op zich vind ik het wel een goede manier om aan inlichtingen te komen. Zeker een ervaren model hoort veel informele zaken en zal daarom betere informatie kunnen verstrekken dat de fraaiste officiële website ooit zal kunnen. En de modellen hebben hier verder geen commercieel belang bij, dus die kunnen een redelijk objectief oordeel geven.


Benaderen mag altijd

Ik neem aan dat uit het bovenstaande wel duidelijk is dat u mij in elk geval altijd mag benaderen. Of ik u kan helpen kan ik niet garanderen. En ik kan natuurlijk ook geen garantie geven dat het u gaat bevallen. Maar ik wil het altijd proberen.dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?