donderdag 17 juli 2014

het kerstverhaal van het model

Een Kerstverhaal

Het blijft lang donker...De langste dag nadert...Vele, vele jaren geleden sneeuwde het vaak om deze tijd...de winkels zijn uitbundig versierd en ze verkopen de gekste rommel...de straten zijn versierd met vele ledjes. (kerstlichtjes zeiden we vroeger) overal klinken dezelfde bekende deuntjes uit ...Schapen blaten in een tijdelijk stal...

Kortom, het wordt kerstmis. De overbekende tijd van bezinning, vrede op aarde, gezelligheid en met buikpijn naar bed van het overdadige eten. Of om Brigitte Kaandorp te citeren: "een tijd waar je van in een depressie schiet om daar in februari pas weer uit te komen".

Maar als iedereen zo intens bezig is met deze tijd dan lijkt het ook wel leuk om daar als kunstmodel iets mee te doen.

Je duikt in de 1-euro-winkel wat bijpassende accessoires op, zoekt wat stemmige, passende kerstvrouwkleding bij elkaar en gaat vol mooie en vreedzame kerstgedachten op je laatste poseeropdrachten van het jaar af.

En dan blijkt dat de meeste tekengroepen een dergelijke bij het jaargetijde passende outfit helemaal zien zitten. Je krijgt er leuke reacties op en merkt dat het feit dat je initiatief durft te nemen tot iets minder gebruikelijks gewoon gewaardeerd wordt. Lekker inspirerend voor iedereen dus.Hoewel, voor iedereen? Want als je een aantal van dit soort "sexy kerstvrouw" modeltekensessies achter de rug hebt ga je denken dat iedere modeltekenclub die outfit dus wel leuk zal vinden.

En dan kom je op een avond bij een jou meer dan bekende groep waarvan je juist veronderstelt dat die het zeker leuk zal vinden. Je kleedt je om in het eerste deel van je passende rode outfit en maakt je opwachting.

Om dan tot je verbazing te ontdekken dat je een wat ijzige reactie krijgt met opmerkingen als "Oh, maar nu zien we je haar niet met die kerstmuts op..." en "Ja, maar we doen hier ongekleed". Oei. Foute boel. Niets leuke outfit voor iedereen. Integendeel kennelijk. Blunder van het model.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Tja, wat doe je dan? Ik mik alle kersttoestanden met een mooie boog in een hoek en ga over tot de orde van de dag. Dus dan maar gewoon poseren net als de rest van het jaar. Tenslotte is de betalende klant koning, nietwaar? Daar moet je soepel in zijn.

Deze waargebeurde kerstgeschiedenis leerde mij in elk geval een heel belangrijke les, namelijk dat wat bij de ene tekengroep prima werkt dat bij een andere groep helemaal niet  hoeft te doen.

Wees dus heel, heel voorzichtig met de voorveronderstelling dat iets wat bij de ene groep dus goed werkt dat automatisch bij de andere ook wel doet. Het is beslist geen wet van meden en perzen.

Die houding voorkomt voor jezelf teleurstellingen. En zeker in de kerstperiode moeten we niet teleurgesteld zijn, maar juist blij zijn met elkaar...Toch? (vrij naar J.P. Balkenende)