donderdag 17 juli 2014

het kerstverhaal van het model

Modeltekenen | Een Kerstverhaal



Een verhaal over voorveronderstellingen




Kerstverwachtingen die een heel andere kant op gaan






































De bomen hebben hun blad verloren, dat inmiddels rottend op het trottoir ligt en een kruidige, rottende geur verspreid. De typische herfstlucht, zou je het mogen noemen. 

Wolken jagen langs de lucht, en af en toe blikt de maan even tussen de avondwolken door. Of tekent er een mooi verlicht randje aan.

Het blijft steeds langer  donker...

De kortste dag nadert...Vele, vele jaren geleden sneeuwde het vaak om deze tijd...de winkels zijn uitbundig versierd en ze verkopen de gekste rommel...De straten zijn versierd met vele ledjes. (kerstlichtjes zeiden we vroeger, maar dat mag niet meer vanwege het klimaat) en overal klinken dezelfde bekende deuntjes uit de luidsprekers.

 ...Wat verdwaasde schapen staan te blaten in hun tijdelijke stal in het winkelcentrum om de feestvreugde nog verder te verhogen... Ja, het is weer die tijd van het jaar. De tijd van lief zijn voor iedereen. Voor omkijken naar elkaar. De tijd waarin dat kan om de 27e december gewoon weer de koude en onpersoonlijke wereld in te stappen die we met z'n allen hebben weten te maken. 


Vrede op aarde

Het wordt kerstmis. De overbekende tijd van bezinning, vrede op aarde, gezelligheid en met buikpijn naar bed van het overdadige eten. 

Of om Brigitte Kaandorp te citeren: "Een tijd waar je van in een depressie schiet om daar in februari pas weer uit te komen".

Je wilt als model natuurlijk meedoen

Maar als iedereen zo intens bezig is met deze gezellige tijd dan lijkt het ook wel leuk om daar als kunstmodel eens iets echt bijzonders mee te doen. Het echte kerstgevoel los te maken en te benadrukken, zou je kunnen zeggen. Je krijgt de neiging om een opgetuigde kerstboom mee te nemen, maar helaas, die gaat niet in de auto. Dus dat kerstgevoel moeten we op een andere manier gaan koesteren. 

Je duikt in de 1-euro-winkel wat bijpassende accessoires op, je zoekt wat stemmige, passende kerstvrouwkleding bij elkaar en je gaat vol mooie en vooral vreedzame kerstgedachten op je laatste poseeropdrachten van het jaar af. Het sneeuwt. De wielen van het Hondaatje glibberen een beetje op de blubber op de weg. 


Maar het wordt gewaardeerd

En dan blijkt dat de meeste tekengroepen een dergelijke bij het jaargetijde passende outfit helemaal zien zitten. Je krijgt er leuke reacties op en merkt dat het feit,  dat je het initiatief durfde te nemen tot iets minder gebruikelijks, gewoon gewaardeerd wordt. Lekker inspirerend voor iedereen dus.



Nou ja, niet voor iedereen dus

Hoewel, voor iedereen? Want als je een aantal van dit soort "sexy kerstvrouw" modeltekensessies achter de rug hebt ga je denken dat iedere modeltekenclub die outfit dus wel leuk zal vinden.

En dan kom je op een avond bij een jou meer dan bekende groep waarvan je juist veronderstelt dat die het zeker leuk zal vinden. Je kleedt je om in het eerste deel van je passende rode outfit en maakt vol verwachting je opwachting.

"Ja maar nu zien we niets"

Om dan tot je verbazing te ontdekken dat je een wat ijzige reactie krijgt met opmerkingen als "Oh, maar nu zien we je haar niet met die kerstmuts op..." en "Ja, maar we doen hier ongekleed". Oei. Foute boel. Niks leuke outfit voor iedereen. Integendeel kennelijk. Blunder van het model? Het lijkt er wel op. Maar onverwacht was het wel,

Over tot de orde van de dag

Tja, wat doe je dan? Ik mik alle kersttoestanden met een mooie boog in een hoek en ga over tot de orde van de dag. Dus dan maar gewoon poseren net als de rest van het jaar. Tenslotte is de betalende klant koning, nietwaar? Daar moet je soepel in zijn.

Niet elke aanpak werkt dus overal

Deze waargebeurde kerstgeschiedenis leerde mij in elk geval een heel belangrijke les, namelijk dat wat bij de ene tekengroep prima werkt dat bij een andere groep helemaal niet  hoeft te doen.

Uitkijken dus met voorveronderstellingen

Wees dus heel, heel voorzichtig met de voorveronderstelling dat iets wat bij de ene groep dus goed werkt dat automatisch bij de andere ook wel doet. Het is beslist geen wet van meden en perzen.

Die houding voorkomt voor jezelf teleurstellingen. En zeker in de kerstperiode moeten we niet teleurgesteld zijn, maar juist blij zijn met elkaar...Toch? (vrij naar J.P. Balkenende)


Of je begint gewoon voor jezelf. Dat kan ook en dan kan echt alles


Want als je voor jezelf beslist, dan beslis je ook wat leuk is en wat niet. En dat is één van de redenen dat ik met "Model met koffie"ben begonnen. Daar zijn weinig tot geen beperkingen. Meer weten? Kijk [hier]

De folder van "model met koffie"

Naar model tekenen met "Model met koffie"
Naar model tekenen met "Model met koffie"