donderdag 10 april 2014

Harde grenzen trekken voor jezelf

Harde grenzen trekken voor jezelfmodeltekenen bij Atelier Bannink
Best handig, zo'n doos 
Op zich is een naakt lichaam voor tekenaars en schilders ongeveer hetzelfde als een fruitmand. Veel rondingen, schaduwen en delen die elkaar afschermen.

Het ongeklede lichaam is ook ongeveer even spannend als die fruitmand. Dat een naaktmodel helemaal niets met een soort van lustobject te maken heeft is volkomen vanzelfsprekend. Tot zover geen enkel probleem en voor de meeste kunstenaars en modellen ook geen enkel onderwerp voor discussie.

Voor die discussie zorgt echter de buitenwereld wel die vaak uit puur onbegrip en een chronisch gebrek aan kennis over de kunstwereld de nodige bezwaren heeft. De meest oneigenlijke argumenten worden in de strijd gegooid waarbij de meeste mensen direct een naaktmodel bij een kunstsessie associëren met een soort van stripdanseres in een sextent.

Niets is minder waar zoals iedereen die iets meer van deze wereld weet u zal kunnen vertellen. Maar goed, leg het maar eens uit aan de gemiddelde leek. En zo als altijd gebeurt: In gematigde, positieve verhalen is meestal niemand geïnteresseerd, in een leuk sappig negatief verhaal des te meer.

Wel kun je als naaktmodel voor een andere uitdaging komen te staan, namelijk dat er gewenning op kan treden die tot gevolg heeft dat je steeds verder over een eerder door jou getrokken streep dreigt te gaan.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Het komt nog wel eens voor dat je als ervaren en redelijk bekend naaktmodel wordt gevraagd om te poseren in een meer erotische setting. Hierbij wordt duidelijk meer uitdagend en erotisch geposeerd dan normaal het geval is. We vinden dit natuurlijk niet bij academies en andere opleidingen maar maar bij privéclubs, bepaalde in deze tak gespecialiseerde kunstenaars en dergelijke.

Nu leven we volgens velen in een vrij land en dus moet ieder model helemaal zelf weten waar hij of zij wel of niet aan mee wenst te werken. Daar heeft niemand iets mee te maken en of men het al dan niet kan waarderen is volkomen hun probleem. Als het tenminste een probleem is.

Het enige is dat je er als model eigenlijk tevoren goed over na moet denken. Stel dat ik plotseling voor een meer erotische sessie benaderd wordt, of op een normale sessie voor een erotische pose, wat doe ik dan? In het algemeen komt een dergelijke voorstel namelijk redelijk uit de lucht vallen en als je er niet over nagedacht hebt kun je er knap door overvallen raken.

Lijkt het je leuk om te doen, laat je dan nergens door weerhouden. Maar als je het niet ziet zitten trek dan een keiharde grens en communiceer die even keihard. Want het is buitengewoon vervelend om later te moeten constateren dat je een grens over bent gegaan die je achteraf gezien misschien beter niet over had kunnen gaan.

En het verleden terugdraaien, dat is nog nooit iemand gelukt.