vrijdag 7 februari 2014

Netwerken is belangrijk voor een model

Netwerken is belangrijk voor een modelOm succesvol als model te zijn is het van groot belang om door uitgebreid te "netwerken" allerlei contacten aan te leggen. De leden van het netwerk zijn misschien niet altijd zelf opdrachtgever maar kunnen je wel weer helpen om andere opdrachtgevers te vinden, bijvoorbeeld via een stukje aanbeveling. Hoe meer mensen je als model in je netwerk hebt, hoe waardevoller het netwerk zal worden. En hoe diverser hoe beter, want vaak zitten daar juist interessante mogelijkheden tussen. Ik heb zelf opdrachten gevonden via de vreemdste routes.

Eigenlijk moet netwerken gewoon routine worden. En dat is het in feite ook want je hebt de gehele dag contacten met allerlei personen. Netwerken is gewoon een onderdeel van je werk als model. Elke persoon die je spreekt kan op een bepaald moment in de toekomst van belang worden voor je modellenwerk. Veel mensen zien het zelfs als een compliment als je dat vertrouwen, dat men van nut voor ja kann zijn, bij hen neerlegt. En zijn alleen daardoor al best bereid om mee te werken.

expositie modeltekenen Pulchri Den Haag
opening modellenexpositie van Pulchri Studio in Den Haag waar ik gezellig boven het hoofd van de inleider hang.

Netwerken werkt uiteraard twee richtingen op. Als je iemands hulp inroept om een opdrachtgever te vinden dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je het omgekeerde ook doet. Natuurlijk help je je contacten op het moment dat dat mogelijk is.

Zorg voor een goed visitekaartje en gebruik dat waar maar mogelijk. Zorg dat je ze bij je hebt als je andere mensen ontmoet. Of dat nu privé of zakelijk is, je weet nooit waar een gesprek op uit zal draaien. Sommige kunstenaars organiseren wel eens een afscheidsborrel aan het einde van een seizoen. Laat daar altijd je neus even zien. Vaak zijn er open dagen voor cursussen. Wandel even binnen en schud wat handjes. Kunstenaars en fotografen hebben regelmatig exposities. Laat je zien tijdens de opening of vernissage. Of ga later en laat door een enthousiaste reactie in het gastenboek even duidelijk weten dat je er was...Het nut van het bijwonen van dit soort zaken naast je normale modelwerk (of is het gewoon een onderdeel van je werk?) kunnen niet genoeg benadrukt worden.

Het je nog contacten uit het verleden? Via de zogenaamde social media (Facebook, Linkedin etc) zijn ze vaak weer te vinden. Investeer in het weer activeren van de relatie. Hebt je contacten uit vrijwilligerswerk, uit bijvoorbeeld een vereniging of een bestuursfunctie? Dit zijn mensen die je kennen en die daardoor heel nuttig kunnen zijn.

afsluiting cursus met Model Tekenen Iet Langeveld Lisse
Kerstborrel bij Iet Langeveld in Lisse

Doe je aan sport? Zo nee, dan is het wellicht interessant ook daar eens naar te kijken. En reageer.

Heb je van iemand een visitekaartje gehad? Stuur een email van een paar regels waarin je je waardering uitspreekt over de persoon en het contact. Het zorgt ervoor dat je onthouden wordt.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Heb je eenmaal een netwerk opgebouwd? Investeer er dan ook in. Is er een verjaardag of een andere feestelijke gebeurtenis? Besteed er even aandacht aan. Je social media kunnen behulpzaam zijn bij het opbouwen van een agenda met dit soort data. Maakt iemand promotie of krijgt hij een nieuwe baan? Besteed er aandacht aan. Uw zorgt met uw aandacht waarschijnlijk voor nieuwe zakelijke mogelijkheden in de toekomst.

Ontvang je een email van iemand. Reageer er ALTIJD op. Dat is tegenwoordig niet gebruikelijk meer maar daardoor val je al snel positief op. Wordt je eens gevraagd om een foto ter beschikking te stellen? Of dat men een foto van je mag maken voor een krant, een folder etc? Altijd doen. Het komt altijd positief over.

Sommige modellen vragen zich af waarom het ene model zoveel gevraagd wordt en het andere nauwelijks tot niet. Nu, zaken als goed netwerken kunnen daarbij van zeer groot belang zijn. Naast een stukje vakmanschap van het model zelf natuurlijk...