donderdag 3 januari 2013

Het model is de baas!!

Het model is de baas

Zo! Dat klinkt nogal dreigend: Een titel van een artikel met een dergelijke lading.

En toch, de meeste docenten zullen het beslist willen bevestigen: Het model is de baas bij een tekensessie. Het model bepaalt namelijk wat er wel en niet kan.

Welke standen wel kunnen voor een bepaalde periode en welke zeker niet.

Waarbij het model dan ook natuurlijk de verantwoordelijkheid moet nemen om waar te maken wat hij of zij wil gaan doen.


Als de sfeer goed is en het model kennelijk erg inspirerend poseert, dan vliegt de tijd. Dat geldt zowel voor de tekenaars en schilders als voor het model. En dat kan soms tot gevolg hebben dat de geplande eindtijd fors wordt overschreden.

Soms kunnen een paar minuten uitlopen probleemloos, maar vooral professionele modellen moeten vaak weer door naar een volgende sessie omdat ze er twee of soms zelfs drie per dag hebben. Maak dan echt duidelijk dat je op de afgesproken tijd moet stoppen. Je zult wel moeten. Maar zeker als je uitlegt waarom zal niemand daar een punt van maken.

Kortom, stel daar een harde grens, want anders sta je er over een half uur nog. Moet je echt een bepaalde trein halen, leg dat dan van tevoren even vast bij de begeleider of de docent en vraag of die even voor je op de tijd wil letten. Dat zal in de praktijk nooit een probleem zijn.

En bedenk dat je bus, trein of parkeermeter niet op je wacht. En de parkeerwachter wacht wel, maar met een bon in de hand die aanzienlijk hoger is dan wat je zojuist met poseren verdiend hebt.

Let in dit verband ook op pauzes. Soms moet het model erop letten, soms doet de docent, begeleider of een daarvoor aangewezen cursist dat. Maar je neemt als model vaak een houding aan waarbij je je richt op een bepaalde tijd. Een houding die voor drie minuten bedoeld is en dan goed te doen, kan bij vijf minuten echt niet haalbaar meer zijn. Sta er daarom altijd op dat men zich echt aan de afgesproken tijd houdt. Een ervaren model kan misschien nog gemakkelijker iets opvangen maar van een beginnend model mag je dat echt niet verwachten.

En ook bij langere standen moet je echt af en toe even pauzeren. Dat voorkomt allerlei klachten. Het hoeft niet lang te zijn. Maar even de spieren losschudden doet vaak wonderen. Maar een ervaren model weet meestal ook wel welke houding hij of zij gemakkelijk volhouden kan. Uit een houding gaan is voor iedereen lastig en moet je bij voorkeur zien te voorkomen.

Er zijn modellen die hun eigen manier hebben om dit duidelijk te maken en die nemen een levensgrote wekker mee die luid en duidelijk aangeeft wanneer de tijd verstreken is. Het is ook een manier, maar niet iedereen zal voor die aanpak kiezen. Maar als je er moeite mee hebt om dit soort dingen aan te geven dan is zo’n wekker helemaal zo gek nog niet. Denk er maar eens over.