zondag 20 januari 2013

HET MODEL ALS KAMELEON

Aanpassing is belangrijk


Ik heb het op dit weblog al vaker gehad over het aanpassen van het model aan de groep waarvoor geposeerd wordt. Immers, het is belangrijk om standen aan te passen aan het ervaringsniveau van de groep.

Gevorderde tekenaars zoeken uitdaging

Een gevorderde groep verwacht in het algemeen ingewikkelde poses die de aanwezige tekentechnieken danig op de proef stellen. De tekenaars of schilders zoeken een vorm van uitdaging om verder te groeien en hun tekenvaardigheid te verbeteren.

Bij beginners schrikt dat af

Beginnende groepen hebben juist behoefte aan simpele poses omdat het anders snel te complex en te ingewikkeld wordt. Dit schrikt alleen maar af en leidt zeker niet tot betere prestaties.

Is modeltekenen nog wel het doen van de club?

Kortom, een ervaren model past zich aan aan het niveau van de groep. Alhoewel…, niet elke groep die al lang en vaak bij elkaar komt, mag ook als ervaren in het tekenen worden beschouwd. Wat je soms ziet is dat dit soort groepen een hechte band heeft ontwikkeld en week in week uit bij elkaar komt. Het gemeenschappelijke doel, namelijk het modeltekenen, verschuift dan wat meer naar de achtergrond en wordt vervangen door een doel dat veel meer in de sociale sfeer ligt.

Men wil gewoon een avond gezellig samen zijn en dan iets doen. Helemaal niets mis mee, natuurlijk. Er zijn veel van dat soort clubs en dat is maar goed ook.

Aangepast model

Ingewikkeld model? Nou, doe maar niet

Maar bij een dergelijke groep zit soms niet iedereen te wachten op een model dat zichzelf in de knoop legt om tot een interessante stand te komen of dat een andere expressieve stand aanneemt. Een moeilijke stand die het uiterste qua inspanning en concentratie van de tekenaars vergt.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Het kan je als model klanten kosten

Blijf je als model volharden in ingewikkelde standen in je stellige verwachting dat men daar op zit te wachten, dan kan dat tot gevolg hebben dat het enthousiasme voor jou als model wat terug gaat lopen, of dat mensen weg gaan blijven als ze weten dat je komt. Men komt dan wel weer terug bij een model dat het allemaal wat gemakkelijker en wat “relaxter” voor de tekenaars maakt.

Houd er dus rekening mee

Op zich misschien nog niet eens onlogisch als je voor je ontspanning komt. Maar wel iets waar je als model rekening mee moet houden. Als je regelmatig bij een groep komt die al heel lang samen tekent, schat dan het niveau eens in. Na verloop van tijd krijgt een model daar echt wel oog voor. 


Pas desnoods zelf je poses aan

Zie je dan dat de kwaliteit van het werk niet echt dat is wat je van een verder gevorderde groep zou mogen verwachten, zeker gezien de tijd dat men al bezig is, overweeg dan of je je poses niet wat moet bijstellen. Let hier vooral op als het om sterk informele, zeg maar gewoon gezellige clubs gaat.

Hoe meer het klikt hoe beter het voor iedereen is

Hoe meer je je als model aan zult weten te passen aan de groep, hoe beter dat voor alle betrokkenen is en hoe plezieriger iedereen zal werken. En welk model vindt het nu niet leuk als ze volle zalen trekt met haar poseerwerk?