donderdag 27 december 2012

Het vak kunstmodel?

Het vak van kunstmodel


Wat is eigenlijk een professioneel model? Het is een begrip dat regelmatig voor verwarring zorgt omdat het begrip professioneel twee betekenissen heeft.


Professioneel kan betekenen dat het iemands broodwinning is. Dus dat hij of zij het volledig beroepsmatig doet. Professioneel kan ook betekenen, dat iemand werk van zeer hoge kwaliteit levert. En het kan bij een bepaalde persoon natuurlijk allebei waar zijn.

Vroeger was poseerwerk bij uitstek het terrein van het zwartwerken. Maar sinds de fiscus bij een aantal academies daar een stokje voor gestoken heeft, is het steeds normaler dat er een burgerservicenummer (oude sofinummer) overlegd moet worden. Dit invullen moet dan zonder het overleggen van een identiteitsbewijs.

Dat maakt het natuurlijk direct zinloos omdat je echt alles in kunt vullen. Het mobiele nummer van je lievelingstante als burgerservicenummer werkt meestal ook prima. Maar stel dat je je wel netjes aan de regels houdt, dan wordt het modelwerk voor een aantal modellen een soort broodwinning. En deze modellen noemen zich dan ook professioneel model.

Er zijn ook modellen die deze hele papierwinkel uit de weg gaan door zich als ZZP'er of eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat lost alle problemen met burgerservicenummers en dergelijke in één klap op elegante wijze op. Overigens geeft dit soms weer rare reacties van administraties van academies die een dergelijke aanpak nog niet zo gewend zijn. Maar als men je eenmaal kent geeft ook dat geen problemen meer. En anders moet je het even uitleggen en dan komt het ook wel goed.

Model Henriette poseert voor modeltekenen

Andere  academies hebben zelfs een voorkeur voor "witte modellen" omdat deze probleemloos als kostenpost opgevoerd kunnen worden zonder dat er allerlei afspraken met de belastingdienst noodzakelijk zijn

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Er zijn kunstmodellen die van het modellenwerk kunnen leven. Die hebben dan minimaal 10 sessies per week nodig, liefst meer, omdat de zomermaanden altijd erg rustig zijn qua opdrachten. In de winter, als het druk is, moet je dan wel sparen voor de zomer. Maar zelfs bij goed budgetteren, zal het nog niet meevallen om op jaarbasis aan het minimumloon te komen. 

Het werk van kunstmodel is leuk en veelzijdig. Je ontmoet veel leuke mensen. Maar rijk zul je er dus zeker niet van worden. Meer dan een hobby met bijverdienste zit er voor de meeste kunstmodellen gewoon niet in. Je moet het echt 

Kunstmodel zou je eigenlijk nog het beste als een soort roeping kunnen zien.