vrijdag 14 december 2012

Kunstmodellen en sigarenkistjesKunstmodellen en sigarenkistjes


Het betalen van een model


In andere artikelen in deze reeks is het geld, het ook voor modellen noodzakelijke slijk der aarde, al eens eerder aan bod gekomen. Behalve het gebruikelijke gegoochel met de tarieven dat we daar al behandeld hebben, komen we nog wel meer rariteiten tegen als het op uitbetalen aankomt.

Het sigarenkistje

Een mooi voorbeeld is, dat sommige clubs, of academies waar de vergoeding niet centraal geregeld wordt, nog wel eens langs willen gaan met een sigarenkistje waar een ieder dan zijn bijdrage "voor het model" in mag doen. 

De bijbehorende collecte

Dit geeft dan discussies als "Jij moet nog dertig cent bijvoegen...","als jij mij nu twintig cent geeft dan doe ik er vijftig cent in daar zit jouw dertig cent dan weer bij",”wie heeft er nog een dubbeltje?” etc. etc. Het geeft een beetje het gevoel dat men voor je aan het collecteren is, zeker als er eens flink met de doos wordt gerammeld om de cursisten aan te moedigen om toch vooral gul te geven.

Het is onprettig voor het model

Hoewel de bedoeling waarschijnlijk gewoon goed is, kun je je als model enorm opgelaten gaan voelen door dit soort discussies en krijg je de neiging om ter plaatse door de grond te willen zakken. Er zijn gevallen bekend waar modellen gewoon clubs met deze praktijken bewust links laten liggen.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

“sigarendozenclubs"


Clubs die zich bezighouden met het verzamelen van geld tijdens de sessie staan dan ook in het modellenwereldje bekend als “sigarendozenclubs”. Als je werk plotseling uitgedrukt gaat worden in kwartjes en dubbeltjes dan is dat onaangenaam om te horen, zelfs als je weet dat men het op zich beslist niet kwaad bedoelt. Trouwens, als ik met mijn zakje kleingeld bij de supermarkt ga betalen is men daar ook niet echt blij meer. Die zien mij liever pinnen.

Andere creatieve oplossingen

Maar het zijn niet alleen de tekenclubs die zich bezighouden met het verzamelen van geld op een wat vreemde manier. Een landelijk bekende academie(!) in Amsterdam lost het tekort aan contant geld voor de modellen anders op: Die betalen het model met de opbrengst van het koffiezetapparaat. Het model krijgt dan ter plaatse uit het apparaat een boterhamzakje met stuivers en dubbeltjes uit het apparaat. Eventueel met de aanmoediging om het even na te tellen. Over waardering voor je werk gesproken.

Academie kan geen model meer krijgen

Deze zelfde academie is koploper op het gebied van geforceerde werving van nieuwe modellen. Niet zo gek als je op deze manier met je modellen omgaat. En het wereldje is klein...En ook modellen roddelen maar wat graag…

"60 dagen wachten op je geld is gewoon onze regel"

Overigens zijn er meer overheidsinstellingen die erg gemakkelijk omspringen met uitbetalen. Je krijgt dan niet ter plaatse je geld maar dat wordt op je bankrekening gestort. Als je na een week of zes eens opbelt waar je geld blijft, dan krijg je te horen dat er volgens de nieuwe betalingsregels van de rijksoverheid standaard een wachttijd van zestig dagen aangehouden wordt voordat openstaande rekeningen voldaan worden...

Modellen en de overheidsfinanciën

Dat de Nederlandse Regering permanent geld nodig heeft voor allerlei bizarre doelen is maar al te bekend, maar dat de 35 euro van een model een bijdrage levert aan het voortbestaan van ’s Rijks Schatkist is toch heel slecht voor te stellen. Maar het is wel een stukje realiteit. Betaal dan het model gewoon contant uit. Dan behoren dit soort wachttijden tot het verleden.

Regel geldzaken gewoon goed en vooraf

Een club of academie die serieus met modellen omgaat regelt de geldzaken gewoon vooraf. Zelfs als je ter plaatse geld inzamelt, doe dit een beetje discreet en bij voorkeur buiten het gezichtsveld van het model. Het model zal u er dankbaar om zijn.