vrijdag 7 december 2012

Modeltekenen, waar doe je dat?


Veel mensen die met modeltekenen willen beginnen vragen zich af waar ze dat zouden moeten doen. We gaan er in dit artikel van uit dat men de basis al beheerst. Want anders is die keuze namelijk vrij simpel: We dienen dan een opleiding te zoeken. Maar dat is een ander artikel.

We hebben een aantal mogelijkheden. We moeten daarom voor onszelf een aantal aspecten op een rijtje zetten. Denk bijvoorbeeld aan het feit of u al dan niet met een docent wilt werken.

Sommige tekenaars ervaren een docent als een noodzakelijke steun, maar anderen voelen zicht er juist door geremd in hun expressiemogelijkheden en willen alles zelf kunnen regelen en bepalen.
model tekenen bij kunstkwekerij in Aalsmeer

Als u wel een docent zoekt, dan vervalt u ofwel aan een officiële kunstacademie met vervolglessen, of een semi-officiële opleiding die geen echt erkend diploma geeft of meer informele volksuniversiteit-achtige opleidingen. Veel volksuniversiteiten hebben wel een mogelijkheid voor een vorm van modeltekenen, zeker in de wat grotere plaatsen. De scheiding tussen professionele opleiding en hobby is soms wat vaag.

Sommige cursisten blijven lang hangen bij een bepaalde geliefde docent. Er gaat dan een soort sociaal aspect meespelen. Men vindt het gewoon leuk om met bekenden en een bekende docent een ochtend te tekenen. En men heeft kennelijk toch het gevoel dat men vooruit gaat. Dat is geen gemakkelijke situatie voor een docent die elk jaar de lat weer wat hoger moet zien te leggen. Maar dat is voor iedereen een persoonlijke keuze hoe lang je met de steun van een docent achter je door wilt gaan.


Wilt u zonder docent aan de gang, dan vervalt u al snel aan één of andere tekenclub. Deze clubs worden onder andere georganiseerd door kunstenaars, die niet zozeer doceren maar meer begeleiden, door galeries die daar wat extra naamsbekendheid mee willen krijgen en ook gewoon door particulieren die een extra ruime zolder of andere ruimte over hebben. Één van de leden regelt dan meestal het model en de faciliteiten zoals koffie, een kacheltje voor het model en dergelijke.

Het grote probleem voor een tekenaar is vaak om deze informele clubs te vinden. In een telefoongids of op internet vind je ze meestal niet. Je moet het dus al gaan zoeken in je creatieve netwerk. Allicht is er ergens iemand te vinden die al ergens aan modeltekenen doet en die u bij een tekenclub kan introduceren. Wellicht weten vrienden of kennissen via via ook nog wel iemand.  We denken hier ook aan een oplossing. Als daar iets uitkomt verneemt u dat wel via dit weblog. 

Heeft u een tekenclub of zoekt u er eentje? Reageer hieronder op dit artikel. Wellicht levert het iets op.

Een mogelijkheid die zich opdoet als u over een geschikte ruimte beschikt, is om zelf iets op te zetten. Model aan Huis, zie de afbeelding, helpt daarbij. Wel moeten de tekenaars dan zelf materialen etc. meenemen. Want een investering in een aantal ezels is toch al snel erg veel van het goede. Dan wordt het voor u een dure liefhebberij, tenzij u het grootschaliger aan wilt pakken en regelmatig tekensessies wilt gaan organiseren.  Klanten werft u dan via internet, een lokale krant en dergelijke.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Hebt u zelf geen ruimte? Informeer dan eens bij een locale galerie. Wellicht heeft men daar mogelijkheden voor u en als er wat naamsbekendheid uit voortkomt, heeft men waarschijnlijk best wel interesse. En wellicht is men zelfs geneigd om wat faciliteiten als ezels etc. te regelen.

En dan hebt u tot slot nog de mogelijkheid om gewoon zelf privé een model in te huren. Dat gebeurt waarschijnlijk vaker dan u denkt. Het kost natuurlijk wat geld. Maar dan kunt u met het model alles zelf regelen zoals tijd, plaats, kosten, houden en noem maar op.  

En die vrijheid is natuurlijk ook wat waard.