zaterdag 4 augustus 2012

Ondergronden voor modeltekenen

Ondergronden voor modeltekenen

Niet alleen modellen hebben een gebruiksaanwijzing

Als modeltekenaar wordt je met heel veel soorten modellen geconfronteerd. Ieder model heeft zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing. En zo zijn er ook heel veel verschillende soorten tekenmaterialen. Ook allemaal met een eigen gebruiksaanwijzing. En om het allemaal nog wat complexer te maken bestaan er ook vele soorten tekenpapier om die modellen op vast te leggen. 


De grondstof bepaalt het verschil

De verschillen bij tekenpapier komen vooral voort uit de grondstof die er voor gebruikt is. Zo worden bijvoorbeeld de volgende grondstoffen gebruikt als aan hout, celstof, stro, grassen en lompen. Afhankelijk van de samenstelling van het papier gebruiken we de term houthoudend of houtvrij.

Houthoudend papier 


Houthoudend papier heeft sterk de neiging om zeer snel te vergelen. Houthoudend papier is minder duurzaam dan houtvrij papier. Krantenpapier is een goed voorbeeld van het goedkope houthoudende papier en we weten allemaal wel hoe geel een krant wordt die een tijdlang in de zon gelegen heeft. 


Bindmiddel

Elke papiersoort, onafhankelijk van het gebruikte materiaal heeft een bindmiddel nodig en een vulmiddel om de ruimte tussen de vezels op te vullen en te zorgen dat het papier niet al te doorschijnend wordt. 

Kleurstoffen zijn ook mogelijk

Om gekleurd tekenpapier te krijgen kan er ook nog een kleurstof toegevoegd worden. Het is van belang dat het papier niet vergeeld en dat gekleurd papier niet verkleurt naar een andere kleur. Het tekenpapier moet dus goed kleurecht en lichtecht zijn.

Het gewicht voor tekenpapier

Het gewicht van tekenpapier wordt in grammen per m2 uitgedrukt. We spreken dan bijvoorbeeld van 80 grams papier (fotokopieerpapier). Voor simpel modelschetswerk voldoen de goedkope soorten of een pak kopieerpapier uitstekend. Bijvoorbeeld bij het werken met zeer korte standen is dit goedkope papier heel bruikbaar. Het gaat meestal toch niet om werk dat een levenlang houdbaar moet zijn.


Schetsboeken kunnen ook

Een schetsboek met een wat betere kwaliteit tekenpapier mag natuurlijk ook altijd. Wilt u toch werk maken dat wat langer bewaard moet worden? Zorg dan natuurlijk wel voor een goede kwaliteit papier en dat moet beslist houtvrij zijn.

Een paar voorbeelden van papiersoorten:

Blanco krantenpapier.
Dit bevat veel hout en vergeelt dus heel snel. Het is erg kwetsbaar, er zit al heel snel een scheur in. Het kan redelijk goed gebruikt worden om een model te schetsen. Maar meestal wordt het gebruikt ter bescherming van tekeningen. Met name bij houtskool- en krijttekeningen. Die vegen namelijk wel erg snel uit.

Romandruk.
Dit is te krijgen in versies met en zonder hout. Door de vrij ruwe structuur is romandruk heel goed te gebruiken in combinatie met krijtachtig materiaal zoals pastel.

achtergronden model tekenen
Tekenpapier
Dit is houtvrij papier. Het is vrij glad waardoor het slecht water opneemt. Dat maakt het niet geschikt voor bijvoorbeeld aquarel. De prijs van tekenpapier is met name afhankelijk van de gebruikte dikte c.q. van het gewicht. Soms voorziet men de zware kwaliteit van een extra lijmlaag. Hierdoor wordt het geschikt wordt voor zwaardere materialen als bijvoorbeeld olieverf. Voor het maken van modeltekeningen waar we wat meer eisen aan stellen is dit een prima materiaal.

Lompenpapier
is een zeer dure papiersoort. Deze wordt bijvoorbeeld voor waardepapieren en bankbiljetten gebruikt. Het heeft een grote sterkte en een zeer lange levensduur. Vooral de zogenaamde handgeschepte vorm is heel mooi materiaal om mee te werken. Gezien het prijskaartje dat er aan hangt is het wat minder geschikt als schetsmateriaal. In de modeltekenwereld zullen we het beslist niet veel terug zien komen. Maar het is wel ideaal materiaal voor definitief werk. Lompenpapier kan net als tekenpapier voorzien worden van een coatinglaag om het bijvoorbeeld geschikt te maken voor olieverf.

Omslagpapier
is een stevig houtvrij papier dat ook in vele kleuren te verkrijgen is. Doordat dit papier wat minder lijm bevat neemt het vrij goed vocht op. Omdat het ook vrij ruw is leent het zich goed voor het werken met diverse krijtsoorten zoals pastel. Om de één of andere onduidelijk reden zien we dit papier in allerlei kleuren in gebruik bij modeltekenen. Waarschijnlijk gebruikt de tekenaar dit om een wat afwijkend effect te krijgen.

Aquarelpapier
is een dik papier dat speciaal ontwikkeld is voor het werken met water en aquarelverf. Aquarelpapier is in blokvorm en in de vorm van losse vellen verkrijgbaar. Ook zijn er verschillende oppervlakten te krijgen verlopend van glad tot zeer ruw en grof. Deze oppervlakten geven bij vele tekenmaterialen een zeer bijzonder effect.

Geprepareerd papier
voor olieverf is speciaal ontwikkeld is voor het werken met olieverf. Ook dit geprepareerde papier is net als aquarelpapier in blokvorm en in losse vellen verkrijgbaar. Het fungeert dan als vervanger van schilderslinnen.

Pakpapier
Het bekende bruine pakpapier heeft een ruwe achterzijde. Dit maakt het geschikt voor allerlei krijtsoorten. Het wordt ook voor grote schetsen gebruikt en als een vorm van kladpapier. Het is apart materiaal om te gebruiken en het is niet duur. Net als bij omslagpapier zien we dit pakpapier nog wel eens voor modeltekenen gebruikt worden. En zeker bij schetsen komen we het tegen.

Indien mogelijk liggend bewaren

Probeer uw tekenpapier altijd liggend te bewaren. Bewaar het papier zeker niet opgerold of staand. Anders kan het papier blijvend van vorm veranderen en beschadigen. En dat kan nooit de bedoeling zijn van mooie en dure papieren. De ruimte waar het papier bewaard wordt moet ook bij voorkeur niet al te droog zijn, zonder nu ook weer direct te vochtig te zijn. Houdt u daar rekening mee dan kan het product van een avondje modeltekenen nog vele jaren voor plezier zorgen.