maandag 6 augustus 2012

Buiten modeltekenen


Buiten modeltekenen

Het is zomer. De bloemen bloeien en de bijen zoemen gezellig van bloem tot bloem. En dan komt de vraag naar boven: Zouden we niet eens buiten kunnen gaan tekenen?
Nu, dat kan natuurlijk. U zoekt een leuke rustige locatie, wat gelijkgestemde tekenaars, verzamelt materiaal en ezel en u gaat er tegenaan. Maar met een paar zaken zult u bij de voorbereiding van het buiten tekenen wel rekening moeten houden. We noemen er een paar.


Kleding van het model

Het model zal in het algemeen gekleed moeten zijn. Er zijn wel locaties te vinden waar naakt poseren is toegestaan, maar in het algemeen loopt dan iedereen er zo bij en niet iedere tekenaar (of model...) ziet dat zitten. Op een openbare gelegenheid is het risico groot dat het problemen met de plaatselijke veldwachters gaat geven.


Fleurige kleding zorgt voor een goed contrast

Maak daarom goede afspraken wat het model aantrekt. De gekozen kleding kan de modeltekensessie maken en breken. Een beetje fleurige kleding en aangevuld met wat accessoires zoals een hoedje of een parapluutje zijn wel aan te raden.


buiten modeltekenenDe locatie.

Zoek een rustige locatie zonder al te veel publiek. Niet iedereen vindt het prettig als wildvreemden “aanwijzingen” komen geven en uit komen leggen hoe zij bepaalde dingen toch anders zouden doen. Kortom, een locatie die wat afgelegen en uit het zicht ligt is aan te raden.

Een leuke achtergrond is van belang


Zorg bij een locatie vooral voor een leuke achtergrond. Een mooi muurtje, hekwerk, bloemenbak, bank met kleurige bloemen erachter, een kunstwerk of iets dergelijks. Op bijgaande foto zien we bijvoorbeeld het model in een bootje in het Westbroekpark in Den Haag.

Goede bereikbaarheid is van belang


Zorg er ook voor dat deze locatie goed te bereiken is en dat er bijvoorbeeld al stoelen, een bankje of iets dergelijks staat. Mogelijk is een terrasje een idee, zeker als de uitbater een kop koffie en zo kan slijten. Het is niet leuk om grote afstand met materiaal te moeten sjouwen.


Ezel en ondergrond

U zult in elk geval een ezel nodig hebben. Een tafel om op te werken is meestal ook niet voorhanden. Natuurlijk kun je uit de hand werken op een tekenbord of een stevig schetsboek maar dat is meestal toch niet echt handig. Ga daarom op zoek naar een lichte maar stevige schetsezel of veldezel . In het algemeen zal deze prima voldoen.


Materiaal

Let ook op het te gebruiken materiaal. Het meenemen van een nat olieverf schilderij of een nog vochtige aquarel kan knap lastig zijn. Een beschadiging van het werk of het ondersmeren van de omgeving ligt voor de hand. 

Maar als u zich goed voorbereid dan is er weinig reden om het buiten modeltekenen niet eens te proberen op een mooie zomerse dag.