donderdag 2 augustus 2012

De basismaterialen van de modeltekenaar

Materiaal voor modeltekenen


Een ieder die aan materiaal voor modeltekenen denkt, zal waarschijnlijk direct aan een potlood denken. Logisch want potlood is het meest gebruikte stukje gereedschap van de tekenaar in het algemeen.

Grafietstift en potloden voor modeltekenen

De basis van elk potlood is grafiet. Grafiet is een scheikundige variant van koolstof, die in een staafvorm is geperst. Vaak zijn er aan dit grafiet bindmiddelen als bijvoorbeeld klei aan toegevoegd om tot een zachter maar toch redelijk stevig materiaal te komen. Zo bepaalt de hoeveelheid klei in het grafiet voor een groot deel de zogenaamde “hardheid”. Een begrip dat iedereen wel herkent die wel eens iets met potloden van doen gehad heeft.

basismateriaal modeltekenenDe hardheid van een potlood

Een zogenaamd HB potlood heeft een gemiddelde hardheid. Pak een willekeurig potlood en u zult er iets dergelijks op zien staan. Mogelijk staat er geen HB maar 2H of 3B op. Hardheid wordt namelijk aangegeven in een reeks: 6H, 5H, 4H, 3H, 2H, 1H, HB, 1B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B. In deze reeks is 6H de hardste (H van Hard, gemakkelijk te onthouden) en 6B de zachtste. Koopt u een echte set tekenpotloden, dan vindt u de meeste van deze waarden er waarschijnlijk wel in terug.


Grafietstiften

Naast grafiet dat in hout is gevat en dat we dus kennen als ons potlood, bestaan er ook zogenaamde grafietstiften. Grafietstiften zijn niet in hout gevat en ze zijn in het algemeen veel dikker dan de stift van een potlood.

Modeltekenen met potlood

Met harde potloden kun je slecht schetsen

Harde potloden worden vooral gebruikt in de wereld van technische tekeningen, voor zover ze daar niet door de computer verbannen zijn. Harde potloden geven een meer grijze lijn. Het geeft een krassend effect met scherpe, harde lijnen die nauwelijks meer weg te krijgen zijn, omdat ze min of meer in het papier zijn gegrift. Voor het gebruik bij modeltekenen liggen ze beslist niet voor de hand.

Hardheid B werkt prima voor tekenwerk

Voor modeltekenwerk gebruikt de tekenaar meestal een potlood uit de B serie omdat een dergelijk potlood een dikkere, zwartere en ook zachtere lijn oplevert. Ook de aanschaf van enkele grafietstiften moet zeker overwogen worden als men serieus met modeltekenen aan de gang gaat.

Potloden moet je slijpen met een mesje

Potloden slijpen doet de tekenaar bij voorkeur met een scherp mesje. Het vraagt wat oefening en in het begin vreet het potloodpunten, omdat we er veel te veel druk op uitoefenen. Later wordt dat vanzelf wel beter als we eenmaal de slag te pakken gekregen hebben. Een puntenslijper kennen we allemaal en die lijkt voor de hand te liggen. Maar een dergelijk hulpmiddel produceert een vlijmscherpe punt. Die punt snijdt als we niet uitkijken dwars door ons papier heen. De punt de we met een mesje krijgen ziet er wat prettiger uit op dat gebied. Deze is namelijk minder scherp en meer afgerond is.

Vervang potloden bijtijds

Is uw potlood door enthousiast modeltekenen of alleen maar te veel slijpen tot een stompje geworden, gooi het dan weg. U hebt veel te weinig grip op een dergelijk stompje en natuurlijk is er eigenlijk nauwelijks mee te werken. Potloden zijn niet duur en de handel in tekenmaterialen moet ook leven.


Tekenen met houtskool

Let op als u klaar bent met tekenen met houtskool. Maar ook een potloodtekening die met een zacht potlood is gemaakt geeft af. Behoorlijk zelfs. Tekent u met houtskool dan is het effect nog veel erger. Houtskool geeft echt enorm af. Er bestaat speciaal fixatiemateriaal, zogenaamd fixatief. Dat wordt verkocht in spuitbussen. Vroeger bestonden er speciale blaaspijpjes voor die in een flesje werden gehouden. Deze fixatiefspuitjes zijn min of meer uitgestorven.


Haarlak fixeert prima

Hebt u misschien een bus haarlak in huis? Dat voldoet ook prima. Niet teveel spuiten en opletten of het geen vlekken geeft. Dus voordat u een geslaagde modeltekening gaat fixeren, eerst een stukje proberen op een mislukt exemplaar.


Of en hoe haarlak gaat verkleuren weet echt niemand

Het voorkomt dat uw model straks in spiegelbeeld achterop de tekening staat die er bovenop ligt. Houd er wel rekening mee dat haarlak volkomen onvoorspelbaar is qua vergelen etc. dus gebruik het nooit voor uw topproducten. Het is echt voor noodgevallen als na het modeltekenen met houtskoop uw spuitbus weer eens op een ongelukkig moment leeg is.