dinsdag 31 juli 2012

Anatomie bij modeltekenen


Anatomie bij modeltekenen 

Is anatomie noodzakelijk of niet?

Een vraag die al snel naar boven komt is of kennis of zelfs uitgebreide kennis van anatomie bij modeltekenen noodzakelijk is als we aan modeltekenen willen beginnen.
dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
In vroeger tijd was het zo op veel tekenacademies dat men in het begin uitsluitend anatomie tekende. 

Alle inwendige delen kwamen aan bod

Denk aan tekeningen van onderdelen van het skelet, aan spieren, spierbundels en pezen,  die voor een groot deel de rondingen van het menselijk lichaam bepalen en andere delen van het lichaam die met anatomie te maken hebben.

Wat steekt daar eigenlijk uit het model? 

Vraagt u zich wel eens af tijdens het tekenen waar nu een bepaald uitstekend lichaamsdeel bij een model vandaan komt? Of waarom een model op een bepaalde plaats juist een soort van holte in het lichaam lijkt te hebben? En dan trekt u misschien zelf wel al de conclusie dat wat kennis van anatomie misschien wel heel erg handig zou zijn.

Opleidingen voor amateurkunstenaars geven geen anatomie (meer) 

De meeste opleidingen, en zeker die niet voor een officieel diploma of graad opleiden, zullen niet zover gaan. 

In sommige gevallen zit er een paar lessen anatomie tekenen in het pakket. In het algemeen werkt men bij die opleiding dan met een mannelijk model omdat de anatomie daar vaak veel beter zichtbaar van is dan dat dit bij een vrouwelijk model het geval is.
  

Soms is er nog wel een skelette vinden

Een enkele academie beschikt nog over een skelet of een deel daarvan, zoals bijvoorbeeld een schedel. Zoals kennis van een skelet heel handig is bij modeltekenen is kennis van de menselijke schedel heel belangrijk bij portrettekenen. 

Een goed boek over anatomie is aan te raden

Toch is een goed boek over algemene anatomie of liever bij modeltekenen zeker aan te raden. Een keertje rondkijken bij de Slegte of een andere boekhandel met een goede afdeling waar boeken met forse korting worden verkocht (de zogenaamde ramsj afdeling) kan vaak al zeer bruikbaar materiaal opleveren. De ervaring leert dat er nog wel eens boeken over anatomie te vinden zijn die bij modeltekenen uitermate bruikbaar kunnen zijn.


Kennis van anatomie kan heel handig zijn

En wat let u dan om eens uitgebreid een studie van de anatomie te gaan maken? Ook al wordt het in uw cursus misschien niet gedoceerd? Volgens mensen die de ervaring er wel mee opgedaan hebben, is kennis van anatomie gewoon ontzettend handig en beslist aan te raden. 

Gebruik geen etalagepop

Ga overigens nooit aan de gang met etalagepoppen en dergelijke. Die zijn gemaakt om op min of meer natuurlijke wijze er kleren overheen te draperen, maar niet om een natuurgetrouwe vorm van de menselijke anatomie weer te geven. 

Nee, oefen dan liever aan de hand van een goed boek.En bedenk dat zoals bij elke vorm van kunstbeoefening oefening belangrijk is. Hoe meer oefening hoe beter.

U hanteert uw eigen tempo

U oefent rustig en uw eigen tempo. En dan zullen uw medecursisten waarschijnlijk al snel versteld staan van uw vorderingen op het gebied van anatomie bij modeltekenen.