donderdag 26 juli 2012

Een foto maken bij een poseersessie

Een foto maken bij een poseersessie?

Iedereen tekent in een eigen tempo


Niet iedereen werkt natuurlijk even snel. Vooral bij een creatief iets als modeltekenen heeft iedereen zo zijn eigen tempo.

Maar aan elke tekensessie komt een einde

Maar dan komt toch het onvermijdelijke moment dat er een einde komt aan de tekensessie . In de huidige tijd beschikken veel mensen over een mobiele telefoon en dan komt de vraag of men een foto van het model mag maken. Als men het al vraagt, want als het in het geniep gebeurt zal niemand het waarschijnlijk merken. Maar dat hoort natuurlijk niet. Dat mag duidelijk zijn.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Dynamisch modeltekenen
is beslist ook iets voor u!

Tja, waar gaat die foto terecht komen?

Want niet elk model is ervan gediend om gefotografeerd te worden. En dat is ook wel logisch omdat je als model nooit weet wat er met die foto gaat gebeuren en zeker als het model naakt poseert is het logisch dat men wel heel duidelijk wil weten waar de foto voor gebruikt gaat worden. Niet iedereen ziet het zitten om in jezelf naakt op internet tegen te komen.


Achteraf is er niets meer aan te doen

En doe er dan nog maar eens iets aan, zeker als je het maken van de foto goed gevonden hebt in het vertrouwen dat er verder niets mee gebeuren zou. Het ene model is daar natuurlijk wel gemakkelijker in dan het andere maar er is altijd nog zoiets als privacy en het moet altijd van te voren besproken worden


modeltekenen poseersessie

Een contract met een tekenclub gaat veel te ver

Het gaat natuurlijk veel te ver om daar contracten en dergelijke voor te gaan tekenen. En daarom zijn er genoeg docenten of coördinatoren van tekenclubs die het fotograferen van een model gewoon niet zien zitten en het maken van een foto domweg verbieden.

De betaalde variant

En dan is er nog de betaalde variant. Er zijn modellen die aan cursisten de mogelijkheid bieden om één of meer foto’s te maken. Er wordt dan een klein bedrag als vergoeding voor het risico betaald. Denk bij de bedragen aan een paar euro per foto.

In de USA is betaling standaard

Dit is wellicht in Nederland niet zo gebruikelijk maar in de Verenigde Staten is betaling voor een poseerfoto standaard. Poseren is daar ook echt een vak waar hoge eisen aan het model worden gesteld.


Meer cursisten? Hoger bedrag!

Bij meer cursisten die gebruik van de foto willen maken wordt dat gewoon een veelvoud ervan. Maar hier is dat beslist ongebruikelijk.


Maar sommige modellen vinden het prima

Bij mij wordt vaak in overleg een foto door een docent of een cursist gemaakt eventueel uit verschillende hoeken. Dit gebeurt alleen na afloop van een langere stand. Ook kan dit handig zijn bij een stand die bij meerdere sessies na elkaar wordt gebruikt. En zeker als iemand die tweede keer verhinderd is.