dinsdag 31 juli 2012

Acceptatie door de omgeving

Acceptatie als model door de omgeving

Modellen wennen vaak sneller dan hun omgeving

Voor u is het inmiddels al normaal dat u naakte modellen tekent. Ok, in het begin is dat voor bijna iedereen wel even wennen, maar dat duurt normaal gesproken maar heel kort. Zeker een ervaren model is wel het een en ander gewend en ook de omgeving in het tekenlokaal beschouwt het model met respect toch als een soort van stilleven of fruitschaal die getekend moet gaan worden. En dan vooral in de juiste verhoudingen en proporties.


In de oudheid was werken naar naaktmodel de gewoonste zaak van de wereld

Kunstenaars zijn wel wat gewend

De kunstenaar zal hier meestal zo mee bezig zijn dat andere gedachten niet eens meer aan de orde komen. Dat het werken naar een naakt model helemaal zo nieuw niet is, kan iedereen met eigen ogen in het museum waarnemen. Met name de Grieken en de Romeinen deden niet anders.


Hoe reageert men buiten uw cursus?

Kortom, op uw cursus maakt niemand er een punt van. Maar hoe zit het daarbuiten? Er zijn voorbeelden bekend van vrouwen en mannen die het niet zagen zitten als hun partner daar zomaar een vreemd naakt model gingen tekenen. Hoe gewoon het nog is, veel mensen met een rijke fantasie weten er toch al snel allerlei zaken die totaal niet aan de orde zijn bij te bedenken. En dan is misschien de partner nog wel om te praten.


dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Maar wat vindt de familie er van?

Zeker als die er ook wat meer aan gewend raakt of misschien er eens wat nader kennis mee maakt op een open dag of zoiets. Maar dan krijgt u de onvermijdelijke vragen van de familie en wat voor veel mensen nog erger is, is de schoonfamilie. Want mensen die er niet zelf inzitten hebben vaak toch wel bedenkingen en een gebrek aan acceptatie. 

U kunt toch ook iets anders gaan tekenen?

Zijn er tenslotte niet heel veel andere dingen om te tekenen? Gaat u nu eens rustig uitleggen aan uw schoonmoeder wie die fraaie naakte dame is die u met zoveel moeite kunstig hebt weten vast te leggen op uw schilderdoek? Ziet u het al een beetje voor u?


Veel bevolkingsgroepen moeten niets van naakt hebben

Natuurlijk zijn er zat mensen die wat minder kortzichtig zijn, maar ook in Nederland lopen nog grote bevolkingsgroepen rond die helemaal niets van menselijk naakt moeten hebben, hoe fraai het ook weergegeven is.


modeltekenen

In de huiskamer komt uw kunst meestal niet te hangen

De meeste mensen zullen het dan ook niet snel in de kamer hangen. Een goed gelukt stilleven met druiventros en olielamp hebben nu eenmaal een andere uitstraling dan een stevig gebouwd en fraai gespierd mannelijk of vrouwelijk naakt.


Het blijft wel uw leven

Onafhankelijk van het feit hoe fraai u het wellicht ook weergegeven hebt. Dus dat brengt ons bij een laatste conclusie in dit artikel, namelijk dat het best lastig is om over je hobby te vertellen, laat staan om het actief te laten zien. Natuurlijk is het uw leven en trekt u zich van niemand iets aan, maar het is wel iets om tevoren rekening mee te houden. Ruzie is ook niet alles. En er is natuurlijk gewoon een goede oplossing. Laten we die dus eerst maar eens gaan bekijken.

Het vergroten van de acceptatie


Maar hoe vergroten we nu de acceptatie van dat fraaie vrouwelijke naakt dat u met zoveel moeite op het doek hebt weten te krijgen tegenover uw totaal onwetende familie? Een belangrijk aspect is dat u er zo gewoon mogelijk over doet. Hoe gewoner hoe beter. Laat constant merken dat er voor u iets hangt wat volkomen vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend dat u er geen enkele extra aandacht aan schenkt. 

Wees zo enthousiast als maar even kan

Als er toch iemand over begint dan reageert u heel enthousiast en probeert de ander in uw enthousiasme mee te slepen. Hoe meeslepender u bent, hoe groter de kans dat u de ander niet alleen uit een negatieve houding weet te krijgen, maar de kans is groot dat u die zelf enthousiast weet te maken.Hebt u nog een map met tekeningen?

Als u een tijdje op een cursus modeltekenen zit of hebt gezeten dan beschikt u vast wel over een map met tekeningen van ongeklede modellen. Haal die erbij. Laat ze zien. Wees er trots op en enthousiast over. 

Hangt er ongekleed werk van u op een expositie?

Soms heeft u wel eens de mogelijkheid van een expositie. Hang daar ook rustig tekeningen van naakten op. En nodig uw familieleden uit om te komen kijken. Ze zullen misschien wat schichtig en terughoudend zijn maar dat gaat snel genoeg over. En ook hier, hoe enthousiaster u bent en hoe gemakkelijker en vanzelfsprekender u over alles doet, hoe meer u de poten onder de stoel van mensen met domme kritiek vandaan zaagt.