dinsdag 19 februari 2013

Poseren met sieraden

Poseren met sieraden


Sieraden kunnen iets toevoegen

Vooral een vrouwelijk model zal de neiging hebben om er bij een poseersessie op haar best uit te zien en daarom een aantal sieraden te willen gebruiken. En inderdaad, een paar flinke sieraden zorgen voor leuke accenten. Zeker als het behoorlijk opvallende sieraden zijn. Mannelijke modellen doen dat meestal minder, maar een horloge of soms een ketting komen ook wel voor. 

Kunnen die sieraden niet af?

Maar regelmatig zal aan het model gevraagd worden de sieraden af te doen, met name bij een ongeklede shoot. De reden is dan meestal dat men bepaalde details van de nek, sleutelbeenderen en dergelijke niet goed meer kan zien, omdat er forse oorbellen of een flinke ketting voor zitten.

Bij gekleed model speelt het minder

Bij gekleed model speelt dat uiteraard een stuk minder. Genoemde details van het lichaam en de anatomie zijn dan meestal toch al niet te zien. Zeker niet als het model ook nog een jasje met een hoge kraag draagt. En dan kunnen enkele goedgekozen sieraden best iets bijdragen.

Om er even een paar te behandelen:

Horloge en armband
Een horloge of een armband zit meestal niet op een punt waar je als tekenaar veel details kunt verwachten. De arm loopt gewoon door onder deze attributen. In het algemeen zal men daar dus niet veel problemen mee hebben.

Halsketting of spang
Een wat lichter kettinkje hangt meestal vrij los en zal daarmee niet veel bedekken. Bij een zware ketting is dat al wat anders en krijgen we het risico van het bedekken van details. Het is toch al zo dat de omgeving van de schouders, de keel en hals veel details kennen. Een fors uitgevallen ketting en zeker een spang zullen deze details voor een deel af gaan dekken.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?

Sommige details worden met sieraden wel afgedekt


Het is niet zo als bij de armband waar de arm gewoon doorloopt. De anatomische details van nekspieren, strottenhoofd, sleutelbeenderen en dergelijke zijn zodanig klein dat het dragen van een halsketting of een spang door de tekenaars meestal niet echt op prijs wordt gesteld.

Oorbellen van klein tot zeer groot
Je kunt bij oorbellen kiezen voor zeer groot tot nauwelijks zichtbaar. Die laatste groep zal in de praktijk natuurlijk niet voor problemen zorgen. Maar er bestaan ook grote en zeer grote oorbellen en die kunnen wel eens dezelfde problemen gaan geven als een halsketting of een spang. En dan kun je de vraag verwachten of je ze uit wilt doen. Ook mannelijk modellen hebben wel eens een oorring. Die zijn zo klein dat het geen problemen zal geven.

Ringen zijn vaak nauwelijks zichtbaar
Een ring of een paar ringen zal niet snel problemen geven, tenzij het een sessie betreft waar de handen een voorname rol bij spelen. In dat geval zijn ringen minder wenselijk en zal ook wel gevraagd worden aan het model om ze af te doen.

Haarsieraden
Wat meestal wel gewaardeerd wordt is als een vrouwelijk model iets in het haar draagt. Een sierlijke haarband of haarklem, een kunstbloem of een fantasiesieraad, het kan allemaal en het zal in de praktijk eigenlijk nooit tot enige problemen leiden. Sterker nog, je ziet na afloop dat het haarsieraad bijna altijd keurig netjes meegetekend is.