donderdag 15 november 2012

Niet direct bereikbaar? Jammer dan!

Modeltekenen | modellen benaderen



Vreemde verschijnselen bij afspraken maken



Ben je niet direct bereikbaar? Jammer dan!



Als je wat vaker poseert als kunstmodel, dan wordt je in het algemeen regelmatig gebeld voor het maken van afspraken. Het stemt telefonische wat gemakkelijker af dan met e-mail. Je krijgt dan alleen  te maken met een paar heel vreemde verschijnselen:

model tekenen bij PierK in Hoofddorp
Bij het toenmalige PierK in Hoofddorp

Er is altijd een eerste benadering...

Een heel opmerkelijk feit vinden we bij mensen die je voor de eerste keer benaderen om bij hen te komen poseren. 

Kun je de eerste keer niet? Dan hoor je nooit meer iets

Als je één keer aangeeft dat je op de datum waarop men je wil hebben niet kunt (bijvoorbeeld omdat je al eerdere een boeking voor dat zelfde tijdstip hebt) dan wordt je dat vaak op een vreemde manier een soort van kwalijk genomen en belt men je in de praktijk nooit meer. Dat is mij echt een zeer opvallend aantal keren gebeurd.


Kun je niet, maak dan direct een nieuwe afspraak

Stuit je dus op deze situatie dat je bij een nieuw contact niet kunt, maak dan direct een andere afspraak, bijvoorbeeld enkele weken later. Het klinkt bizar, maar het is absoluut praktijk en het is een maf verschijnsel wat veel ervaren modellen zullen kunnen bevestigen.


Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen
Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen

Een mobiel opnemen onder het poseren kan niet

Als je ergens zit te poseren kun je natuurlijk geen mobiele telefoon opnemen. Toch wordt dat vaak wel van je verwacht door degene die belt. Waarna we hetzelfde scenario krijgen als bij in de voorgaande alinea. Een ervaren modellenregelaar belt dan ook niet naar een professioneel model op de gebruikelijke poseertijden. Die doet dat 's ochtends vroeg, rond etenstijd of veel later op de avond. Wordt je toch tijdens de gangbare poseertijden gebeld dan weet je al dat je met een beginnende modellenregelaar van doen hebt.


Direct terugbellen is noodzakelijk


Als men je voicemail inspreekt en je belt niet binnen enkele minuten terug (bijvoorbeeld omdat je aan het poseren bent) dan zal een aantal modellenregelaars direct verder gaan bellen. Bel je dan na een uurtje, in de pauze of als je klaar bent terug om aan te geven dat je beschikbaar bent dan hoeft het al niet meer omdat er intussen al een andere afspraak gemaakt is. 

Alleen begrijpelijk bij uitvalsituatie

Natuurlijk is dit alles heel begrijpelijk in bijvoorbeeld een uitvalsituatie waar snel gehandeld moet worden. Maar het een stuk minder begrijpelijk als het over een afspraak  4 weken in de toekomst gaat. En die ervaring heb ik ook.

Het verschijnsel treft vooral ervaren modellen

Het zijn vooral de ervaren modellen die dit soort rare problemen ondervinden en de meeste kennen er wel voorbeelden van.  Een model dat altijd thuis zit te wachten op opdrachten zal dit probleem waarschijnlijk niet herkennen. Veel modellenregelaars zijn zich helemaal niet bewust van dit proces. Wat tot gevolg heeft dat de clubs of academies waar ze de modellen voor regelen, nooit de echt ervaren (en dus drukke)  modellen zullen hebben.

De administratie regelt de modellen

En dan zijn er nog de academies waar modellen geregeld worden door administratieve krachten. Die begrijpen meestal helemaal niets van deze situatie. Een bekend opleidingscentrum in A. raakte op die manier bijna alle modellen kwijt, omdat alleen de administratie de afspraken mocht regelen. Het hele gebouw hing vol met verzoeken aan iedereen om namen of adressen van mogelijke modellen te regelen. Dat is niet nodig in de praktijk en het feit alleen al dat het er hangt geeft al aan dat er iets vreemds aan de hand is. 

Terugbellen is verboden

En die administratie had als opmerkelijke regel dat een model nooit terug mocht bellen.  Want terugbellen dat stoorde teveel. Geen wonder dus dat ze bij deze academie op elk punt waar maar een poster geplakt kan worden om modellen vragen. Ze beseffen niet dat ze die zelf buiten de deur gejaagd hebben. En daarbij de ervaren modellen voorop...

Geef het model een kans om te reageren

Kortom, een dringende oproep aan de modellenregelaars: Bel nooit op de tijden waarop normaal gesproken wordt geposeerd en geef modellen tenminste de kans om terug te bellen. Spreek desnoods in dat als er niet binnen een uur teruggebeld is, dat je dan verder zult gaan zoeken. 

Waar tijden geen rol meer spelen
Overigens heb ik er niet veel last meer van omdat mijn meeste tijd opgaat aan mijn eigen nieuwe project, namelijk "model met koffie".  En bij dat project kan en mag bijna alles. Als we het er over eens kunnen worden dan kan het. Zoiets. Lijkt je dat op het eerste gezicht wel iets, neem dan eens contact op via "Model met koffie". Dan kijken we verder.

Bezig met een zittende stand bij "model met koffie"
Bezig met een zittende stand bij "model met koffie"


Model met koffie, een uniek project in de modeltekenwereld
Model met koffie, een uniek project in de modeltekenwereld





 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje