donderdag 15 november 2012

Niet direct bereikbaar? Jammer dan!


Vreemde verschijnselen bij afspraken maken


Als je wat vaker poseert als kunstmodel, dan wordt je in het algemeen gebeld voor het maken van afspraken. Het stemt wat gemakkelijker af dan met email. Je krijgt dan echter te maken met een paar heel vreemde verschijnselen:

model tekenen bij PierK in Hoofddorp

Eerste benadering

Een heel opmerkelijk feit vinden we bij mensen die je voor de eerste keer benaderen om bij hen te komen poseren. 

Kun je de eerste keer niet dan hoor je nooit meer iets

Als je één keer aangeeft dat je op de datum waarop men je wil hebben niet kunt (bijvoorbeeld omdat je al eerdere een boeking voor dat zelfde tijdstip hebt) dan wordt je dat vaak op een vreemde manier een soort van kwalijk genomen en belt men je in de praktijk nooit meer. 


Kun je niet, maak direct een nieuwe afspraak

Stuit je dus op deze situatie dat je bij een nieuw contact niet kunt, maak dan direct een andere afspraak, bijvoorbeeld enkele weken later. Het klinkt bizar, maar het is absoluut praktijk en iets wat veel ervaren modellen kunnen bevestigen.


Een mobiel opnemen onder het poseren kan niet

Als je ergens zit te poseren kun je natuurlijk geen mobiele telefoon opnemen. Toch wordt dat vaak wel van je verwacht door degene die belt, waarna we hetzelfde scenario krijgen als bij in de voorgaande alinea. Een ervaren modellenregelaar belt dan ook niet naar een professioneel model op de gebruikelijke poseertijden, maar 's ochtends vroeg, rond etenstijd of veel later op de avond.


Direct terugbellen is noodzakelijk


Als men je voicemail inspreekt en je belt niet binnen enkele minuten terug (bijvoorbeeld omdat je aan het poseren bent) dan zal een aantal modellenregelaars direct verder gaan bellen. Bel je dan na een uurtje, in de pauze of als je klaar bent terug om aan te geven dat je beschikbaar bent dan hoeft het al niet meer omdat er intussen al een andere afspraak gemaakt is. 

Alleen begrijpelijk bij uitvalsituatie

Natuurlijk heel begrijpelijk in bijvoorbeeld een uitvalsituatie waar snel gehandeld moet worden, maar het is wat minder begrijpelijk als het over een afspraak over 4 weken gaat. En die ervaring hebben we ook.

Treft vooral ervaren modellen

Het zijn vooral de ervaren modellen die dit soort rare problemen ondervinden en de meeste kennen er wel voorbeelden van.  Een model dat altijd thuis zit te wachten op opdrachten zal dit probleem waarschijnlijk niet herkennen. Veel modellenregelaars zijn zich helemaal niet bewust van dit proces. Wat tot gevolg heeft dat de clubs of academies waar ze de modellen voor regelen, nooit de echt ervaren (en dus drukke)  modellen zullen hebben.

De administratie regelt de modellen


En dan zijn er nog de academies waar modellen geregeld worden door administratieve krachten. Die begrijpen meestal helemaal niets van deze situatie. Een bekend opleidingscentrum in A. raakte op die manier bijna alle modellen kwijt, omdat alleen de administratie de afspraken mocht regelen. 

Terugbellen is verboden

En die administratie had als opmerkelijke regel dat een model nooit terug mocht bellen want dat stoorde teveel. Geen wonder dus dat ze bij deze academie op elk punt waar maar een poster geplakt kan worden om modellen vragen. Ze beseffen niet dat ze die zelf buiten de deur gejaagd hebben. En daarbij de ervaren modellen voorop...

Geef het model een kans om te reageren

Kortom, een dringende oproep aan de modellenregelaars: Bel nooit op de tijden waarop normaal gesproken wordt geposeerd en geef modellen tenminste de kans om terug te bellen. Spreek desnoods in dat als er niet binnen een uur teruggebeld is, dat je dan verder zult gaan zoeken.