vrijdag 9 november 2012

Modeltekenen naar bewegend model deel 2

Modeltekenen naar bewegend model deel 2

De bevroren beweging

In een ander artikel op dit weblog zijn we al modeltekenen naar bewegende standen tegengekomen. Een variant daarvan is de bevroren beweging. Bij de bevroren beweging neemt het model met het gehele lichaam een aantal, bijvoorbeeld drie, houdingen aan die steeds afgewisseld worden, maar waarbij dezelfde stand na verloop van enige tijd steeds weer terug komt. Elke houding wordt een seconde of vijf aangehouden (ofwel bevroren).

Bijvoorbeeld poseren met een strandbal

Denk daarbij als voorbeeld eens aan een serie standen met een strandbal. In de eerste stand wordt de bal van de grond opgepakt en zal het model dus sterk voorover gebogen staan. In de tweede stand wordt de bal op schouderhoogte gehouden. Het model zal dan vrij rechtop staan met de handen naast het lichaam. En in de derde stand zal het model exact rechtop staan en de bal boven het hoofd houden. Daarna gaan we weer terug naar de stand met de bal op schouderhoogte etc.


Een totale beweging wordt onderverdeeld

De totale beweging, die dus uit een stuk of drie standen bestaat, duurt dan bijvoorbeeld 5 minuten. En dan krijgen we uiteindelijk een serie die eruit ziet als Stand 1, Stand 2, Stand 3, Stand 2, Stand 1 etc. Elke stand komt bij deze bevroren poseertechniek dus weer terug en duurt een paar seconden.

Het gehele lichaam beweegt mee

Kenmerkend voor de bevroren stand is dus dat bij het model het gehele lichaam mee beweegt. Dit in tegenstelling tot de herhalende stand. Omdat het wat lastig uit te leggen is, heb ik even een animatie van een zeer simpele stand gemaakt, gewoon in de huiskamer. Dat maakt het wat duidelijker.

Een tekenaar krijgt herkansingen

Een tekenaar hoeft bij deze aanpak dus niet erg te haasten. Immers, hij weet dat de stand na enige tijd weer terug zal komen en dat hij dus op dat moment weer verder kan gaan met de stand die nog niet afgerond was.

Alle standen op één vel papier

Meestal worden deze drie standen op één vel papier getekend en als de stand zich er voor leent is het niet ongebruikelijk de drie standen over elkaar heen te tekenen. Het mag duidelijk zijn dat ook deze herhalende standen een techniek is die vooral voor schetswerk bedoeld is en niet om tot een in detail uitgewerkt resultaat te komen.

Meer een techniek voor gevorderde modellen

Modeltekenen met herhalende standen vraagt om een goede aanpak van het model. Het is zeker geen techniek voor een beginnend model. Maar zelfs voor een ervaren model vraagt dit de nodige vaardigheden.

Zeer inspirerende manier van werken

Maar net als bij elke andere vorm van een bewegend model is dit een zeer inspirerende manier van werken. Een tekenaar die het voor het eerst doet zal er meestal een wat afwachtende houding bij aannemen. Maar dat gaat meestal snel over in een stukje enthousiasme. Bent u ook enthousiast om eens een keertje aan modeltekenen met herhalende standen te doen, ga dan naar de site van “Toppers tekenen Toppers” of huur een gespecialiseerd model in, bijvoorbeeld Henriëtte.

Bent u een redelijk ervaren model en wilt u deze technieken wel eens aan uw verzameling toevoegen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid van het volgen van een masterclass poseren.