dinsdag 31 juli 2012

Hoe kom je aan een model?

Waar vind je een model?

Sluit je aan bij een tekenclub

Iedereen die aan modeltekenen wil gaan doen, ontkomt er natuurlijk niet aan dat hij een model nodig heeft. Meestal zal men met een aantal mensen tegelijk een model inhuren, om op die manier de kosten te drukken. 

Maar waar vindt je een tekenclub?

Dit soort informele tekenclubs zijn heel gebruikelijk en zitten op de meest onverwachte plaatsen. Je zitten in het centrum van de stad en ergens midden op het platteland. Het is niet altijd even simpel om ze te vinden. Dat lukt eigenlijk alleen met mond-tot-mond reclame.Op internet vind je ze niet. In de telefoonlijst evenmin.


Een kanaal is via een academie of een andere cursus

Maar dan nog zal er iemand moeten zijn die een model weet te regelen. Soms kent men al een model van cursus of academie. Vaak zal dat ook niet geval zijn. En dan moet men op een andere manier op zoek naar een geschikt model.

Bij portret luister het minder nauw

Voor portret is het misschien nog wel te doen om met een familielid van één van de leden te werken. Gekleed model gaat waarschijnlijk ook nog lukken. Maar het tekenen van een blote “Ome Piet” of een andere familielid ligt toch vaak wel wat ongemakkelijk. Dan gaat de voorkeur meestal toch uit naar een onbekende die van het poseren zijn of haar werk heeft gemaakt.


We gaan zoeken op internet

Voor de hand liggend is om op internet naar een model te gaan zoeken. Wat ook wel voorkomt is een advertentie in de lokale krant, maar we hebben dan niet veel zicht op wie we binnenhalen. De kans op iemand die de advertentie ziet en het wel eens wil proberen is heel groot. En meestal gaat de voorkeur toch uit naar een wat meer ervaren model. 

Social media

Via de zogenaamde social media zoals bijvoorbeeld Facebook is soms ook wel wat te vinden. Er zijn speciale sites waar modellen en opdrachtgevers zich in kunnen schrijven. Even gebruik maken van de zoekfuncties moet nog wel wat op kunnen leveren. 


Speciale internetsites

Een betere aanpak is via een gerichte internetsite. Er zijn wat uitgebreidere sites met de mogelijkheid van open inschrijving zoals bijvoorbeeld http://www.kunstinzicht.nl. Maar advertenties op dit soort sites hebben in het algemeen wel verrassende bijwerkingen.


modeltekenen model zoeken

Onverwachte reacties

Met name bij een site als het laatste voorbeeld gaat u waarschijnlijk geconfronteerd worden met een onvoorstelbaar aanbod aan oudere (60-plus) mannelijke modellen die tegen elke prijs, tot zelfs gratis aan toe,  bij u willen komen poseren. Hun belangrijkste eis is meestal dat het wel naakt poseren moet zijn. 


Curieuze anekdote

Een bevriend kunstenaar zocht een vrouwelijk plusmodel in Heemstede. Hij zette daartoe een oproep op http://www. kunstinzicht.nl. Het resultaat was verbluffend. Hij ontving bijna 200 reacties, uitsluitend van ouders mannen. Sommige hadden reisafstanden van honderden kilometers uit Limburg of Noord-groningen  maar waren desondanks bereid om gratis te komen. Dus dat kan gebeuren. Die reacties gaat u krijgen.


Natuurlijk zitten er goede tussen

Het zal lastig zijn om via internet een betrouwbaar model uit te zoeken. Ze zitten er natuurlijk beslist wel tussen. Het blijft echter lastig om het kaf van het koren te scheiden. Referenties opvragen is geen luxe. Een goed en betrouwbaar model beschikt meestal over een hele lange lijst die hij of zij graag aan je zal laten zien.


Geef ook aan wie je beslist niet wilt. 

Het is dan ook heel verstandig om in de advertentie heel duidelijk op te nemen wat men voor een model zoekt. Maar het is zeker zo belangrijk om duidelijk te omschrijven wat men beslist niet wil. Het kan allemaal niet duidelijk genoeg zijn, zeker als men absoluut een vrouwelijk model wil hebben.Een extra verzoek aan mannelijke modellen om NIET te reageren is meestal geen luxe. Het kan een hele hoop drukte in uw emailpostbus schelen. 

Uitsluiten van elk risico en toch een model?
Neem dan contact op met "model aan huis".