Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over tekenen naar model


Q. Is mode tekenen een vorm van modeltekenen?
A.  Ja en Nee. Natuurlijk gaat het om een vorm van gekleed model tekenen. Maar vrijwel altijd zijn het schetsen van kleding waarbij het model slechts summier zal worden aangegeven. Desondanks zal basiskennis van modeltekenen bij mode tekenen zeker van pas komen.

Q. Wat is de vergoeding voor modelposeren?
A.  Dat varieert enorm. Er staan meerdere artikelen over het onderwerp in de inhoudsopgave.

Q.  Hoe kom je aan een anatomiecursus?
A.  Een hele goede vraag die vaak gesteld wordt. Anatomie bij modeltekenen hoort bij de echt klassieke scholing van de modeltekenaar en is daarmee vrijwel volledig uitgestorven. De theorie van modeltekenen is niet populair. Reguliere opleidingen doen sowieso weinig meer aan modeltekenen laat staan aan anatomietekenen. Er komen dus ook steeds minder docenten die dit beheersen. Op dit moment is er geen instituut bekend dat hier iets aan doet dus anatomie kennis opdoen moet grotendeels uit boeken. De "witte boekenwinkel" wil nog wel eens een geschikt boek hebben. 

Q.  Waar vind je bejaarde modellen om te tekenen?
A.  Het vinden van bejaarde modellen is best lastig, vooral vrouwelijke. Misschien via een gespecialiseerd modellenbureau maar dat kost direct veel geld. Niet iedereen is zo goedkoop als Henriëtte's Modellenwereld. Misschien een advertentie bij de ANBO of iets dergelijks?

Q.  Is er voor modeltekenen een speciale ezel nodig?
A.  Nee. Er wordt met relatief klein formaat tekeningen en schilderdoeken gewerkt waardoor veel soorten ezels, bijvoorbeeld een veldezel, voldoen.

Q. Ben ik geschikt voor modellenwerk?
A. Die vraag is alleen na een gesprek, of nog liever na een cursus te beantwoorden. Vanaf de zomer van 2016 worden er weer cursussen gegeven. Die vind je [hier]

Q.  Kan ik hier terecht voor een model.
A.  Nee, daar hebben we een aparte tak voor. Die vind je [hier]

Q. Is er een cursus perspectief voor modeltekenen?
A. Nee, het is meer iets dat in een normale cursus perspectieftekenen verwerkt wordt. 

Q.  Bestaan er cursussen om alleen handen en voeten te tekenen?
A.  Ja, die bestaan. Via Google moeten ze wel te vinden zijn. Meestal gaat het dan om een workshop die niet regelmatig wordt gegeven.

Q. Kun je ergens online modeltekenen?
A. Daar zijn geen voorbeelden van bekend. Maar alles komt online dus de kans dat het ooit gebeurt is natuurlijk altijd aanwezig.

Q. Is poseren altijd ongekleed?
A.  Nee, zeker niet. Integendeel zou ik haast zeggen. Ik schat dat meer dan de helft van de tekensessies gekleed is.