dinsdag 31 maart 2015

Henriëtte’s kunstmodellenwereld

Nieuw vanaf 1 april 2015: Henriëtte’s kunstmodellenwereld

Er was eens....High5models, de modellenbond

Velen zullen zich wellicht nog wel herinneren dat ik enkele jaren geleden het initiatief genomen heb om te komen tot een soort bond van modellen en hun opdrachtgevers, High5models, de modellenbond. Één van de belangrijkste onderdelen van die aanpak was een stuk gezamenlijk werk om die modellenbond te realiseren.

Ik kreeg er heel veel positieve reacties op en ook al direct een aantal inschrijvingen. Maar mensen die een bijdrage wilden leveren in de vorm van wat tijd waren op de vingers van één hand te tellen. Zeg maar rustig op één vinger.  Daarmee was dat concept helaas niet haalbaar en ben ik ermee gestopt. www.high5models.nl leeft nog wel, maar dan als paraplu voor de modellenwebsites van de binnenkort aangesloten modellen die een promotiesite willen.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Maar die toch vele positieve reacties bleven ergens knagen en kriebelen. Er was zeker een behoefte aan iets dergelijks, dat was me nu wel duidelijk geworden. En ik ben niet zo’n type dat snel opgeeft, maar dat meer gaat zoeken wat er is mis gegaan. En dus wil ik een tweede poging doen, waarbij geen werkzaamheden van derden meer worden gevraagd. Even inschrijven (ik moet wel wat weten om te kunnen werken) moet voldoende zijn.

Per 1 april start ik daarom met mijn kunstmodellenbureau met de naam “Henriëtte’s kunstmodellenwereld”. In eerste instantie met alleen de mogelijkheid om in te schrijven. De eigenlijke bemiddeling begint per 1 sept 2015 bij het begin van het nieuwe seizoen, mits er natuurlijk voldoende belangstelling voor is.


Internetsites en Facebookgroepen 

Een dergelijk kunstmodellenbureau bestaat in Nederland nog niet. Er zijn wel wat initiatieven (geweest) met internetsites en Facebookgroepen, maar de status daarvan is vaak onduidelijk en je hebt geen enkele terugvalmogelijkheid. Er is meestal niemand aanspreekbaar bij de problemen die zich nog wel eens voor doen. Laat staan dat er iemand zich verantwoordelijk voelt voor de gang van zaken. Wie controleert wie er lid wordt? Wie zorgt er voor de kwaliteit? Wie zegt dat de inschrijving echt is? Dat de ingeschrevene daadwerkelijk bestaat? Dat het niet om één of andere freak gaat? Want ook die vind je in deze wereld terug. 

De echt ervaren modellen die ik zelf veel tegenkom in het modellenwereldje vind je er zelden of nooit op terug.

Die hebben Facebook en dergelijke helemaal niet nodig om aan voldoende opdrachten te komen. Ze gaan er dus liever maar niet tussen staan. Vele modellen ervaren het zelfs als schadelijk voor hun imago. En gezien reacties die ik zelf wel eens krijgt kan ik dat begrijpen. Deze sites zijn handig om je nevenproducten te promoten. Maar niet om naar opdrachten voor modelwerk te zoeken. 


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Hoe worden nu de contacten gelegd?

Marktonderzoek leerde mij dat bijna tweederde van de opdrachten vergeven wordt via mond-tot-mond reclame en dat het zo opgehemelde Facebook goed is voor slechts 1%. Ofwel gewoon te verwaarlozen. De rest van de opdrachten kwam via de eigen websites. Voor die zo belangrijke mond-tot-mond reclame komen we dan toch buiten internet of bij een gespecialiseerd modellenbureau terecht.


Waarom zo’n kunstmodellenbureau nu nog niet bestaat 

Het zou dus heel logisch zijn als er al lange tijd een goed onafhankelijk en objectief kunstmodellenbureau zou bestaan.

De reden dat een dergelijk kunstmodellenbureau in Nederland nog niet bestaat is echter niet moeilijk te raden voor iedereen die een klein beetje rekenen kan: Er is gewoon geen droog brood mee te verdienen. De kleine wereld van de kunstmodellen en hun opdrachtgevers vormt een zeer beperkte doelgroep.


Waarom het bureau er dan nu toch komt?

Waarom ik het dan nu toch doe? Vanuit ruim 10 jaar ervaring wil ik naast mijn poseerwerk ook nog wel eens wat anders doen dat in hetzelfde wereldje blijft. Misschien niet kostendekkend, dat zien we dan wel weer. Maar een hobby mag best wat geld kosten ook, nietwaar? Postzegels verzamelen kost ook geld. 

Ik poseer zelf ook nog en blijf dat bij mijn oude vertrouwde contacten ook gewoon nog doen om voeling met de modellenwereld te houden.


Ik vind de modellenwereld een leuke wereld. 

En ik wil iets positiefs doen met het uitgebreide netwerk dat ik als kunstmodel heb opgebouwd. En ik wil mijn opgebouwde kennis overbrengen op een volgende lichting modellen. Beginnen als kunstmodel vanuit niets is lastig, zo weet ik maar al te goed uit eigen ervaring.


En opleiding voor beginnende modellen

En daarom is er ook een opleidingsmogelijkheid voor degenen die willen beginnen als model. Meer daarover is te vinden op www.lerenposeren.nl. De ideale start voor beginnende modellen. Daar binnenkort meer over. 

mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten