donderdag 10 april 2014

Harde grenzen trekken voor jezelf

Modeltekenen | Keiharde grenzen


Wat doe je nog wel, wat doe je beslist niet meer



En grenzen zijn er om te respecteren. Voor iedereen!


modeltekenen bij Atelier Bannink
Best handig, zo'n doos 

Een lichaam is een soort stilleven

Op zich is een ontkleed lichaam vaneen model voor tekenaars en schilders ongeveer hetzelfde als een fruitmand. Of een stilleven met fruit. Er zijn heel veel rondingen, een overvloed aan schaduwen en de nodige delen die elkaar afschermen. Teken technisch is er niet veel verschil.


Naakt is even spannend als een fruitmand

Het ongeklede lichaam is ook ongeveer even spannend als die fruitmand. Dat een naaktmodel helemaal niets met een soort van lustobject te maken heeft is voor het merendeel van de kunstenaars volkomen vanzelfsprekend. Tot zover is er dus geen enkel probleem en voor de meeste kunstenaars en modellen is er evenmin een onderwerp voor enige discussie. Maar die discussie is er wel.

Discussie over "gekleed en ongekleed" komt van mensen die van niets weten

Voor die vermoeiende discussie zorgt echter de buitenwereld wel, die vaak uit puur onbegrip en een chronisch gebrek aan kennis over de kunstwereld de nodige bezwaren heeft. De meest oneigenlijke argumenten worden tegen het tekenen naar levend model in de strijd gegooid.  Waarbij de meeste mensen met bezwaren direct een naaktmodel bij een kunstsessie associëren met een soort van stripdanseres in een sexclub. En daar krijgen ze dan de meest wilde visioenen bij. 

Leg het verschil maar eens uit

Niets is minder waar, zoals iedereen die iets meer van deze wereld weet je direct zal kunnen vertellen. Maar goed, leg het maar eens uit aan de gemiddelde leek die de nodige vooroordelen koestert. En denkt dat hij of zij wel weet hoe de wereld in elkaar zit.  En zo als altijd gebeurt: In gematigde, positieve verhalen over de gang van zaken tijdens modeltekenen is meestal niemand geïnteresseerd. Maar in een leuk sappig en vooral negatief verhaal des te meer. Of het verhaal waar is of niet doet er niet veel toe.

Poseren voor modeltekenen bij de SAKB in Amstelveen
Poseren voor modeltekenen bij de SAKB in Amstelveen

Er treedt toch wel gewenning op

Wel kun je als naaktmodel voor een andere uitdaging komen te staan, namelijk dat er bij jouzelf een soort van gewenning op kan treden, die tot gevolg heeft dat je uiteindelijk steeds een heel klein stapje verder over een eerder door jou getrokken streep dreigt te gaan.

Er is wel eens vraag naar erotische poses

Het komt nog wel eens voor dat je als ervaren en redelijk bekend naaktmodel wordt gevraagd om te poseren in een meer erotische setting. Hierbij wordt duidelijk meer uitdagend en erotisch geposeerd dan normaal het geval is. We vinden dit natuurlijk niet bij academies en andere opleidingen, maar maar bij privéclubs, bepaalde in de tak van de erotiek gespecialiseerde kunstenaars en dergelijke.

Meedoen is iets wat ieder voor zich moet weten

Nu leven we volgens velen nog steeds in een vrij land en dus moet ieder model helemaal zelf weten waar hij of zij wel of niet aan mee wenst te werken. En daar heeft verder  niemand ook maar iets mee te maken. En of anderen dat al dan niet kunnen waarderen is volkomen het probleem van die anderen. Als het tenminste een probleem is. Dat is er meestal niet. 

Zorg dat je de eigen grenzen weet

Het enige is dat je er als model eigenlijk tevoren goed over na moet denken. Stel dat ik plotseling voor een meer erotische sessie benaderd wordt, of op een normale sessie voor een erotische pose, wat doe ik dan? In het algemeen komt een dergelijke voorstel namelijk redelijk uit de lucht vallen. En als je er niet over nagedacht hebt kun je er knap door overvallen raken. Het is dus goed om er vooraf over na te denken. Dan heb je een onderbouwd antwoord als een dergelijke vraag mocht komen. 

Gewoon doen als het je leuk lijkt

Lijkt het je wel leuk om te doen? Laat je dan door niets en niemand ergens door weerhouden. Maar als je het niet ziet zitten trek dan een keiharde grens. En communiceer die grens even keihard als dat een keer nodig is. 

Want het is buitengewoon vervelend om later te moeten constateren dat je eigenlijk een grens over bent gegaan, die je achteraf gezien misschien beter niet over had kunnen of willen gaan.

En het verleden terugdraaien, dat is nog nooit iemand gelukt.

Bij "Model met koffie" is alles in principe mogelijk

Omdat ik niet met grenzen van clubs, besturen en anderen die nergens van af weten te maken wil hebben en ik zelf wil bepalen wat ik wel en niet wil doen ben ik zelf ook een tekenclubje begonnen.
Gewoon aan huis, maar er is heel veel beschikbaar en mogelijk.   Een prima uitgeruste tekenclub, al zeg ik het zelf. 

Het "leslokaal" van "Model met Koffie"
Het "leslokaal" van "Model met Koffie"

Mijn miniposter van "Model met Koffie"
Mijn miniposter van "Model met Koffie"






 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje