woensdag 28 augustus 2013

Poseren op vrijgezellenfeestjes

Modeltekenen | Vrijgezellenfeestjes




Poseren op vrijgezellenfeestjes wordt heel veel gevraagd




Het is anders poseren dan anders maar gaat opvallend rustig


Wie de advertenties een beetje bijhoudt waarin modellen gevraagd worden, die zal het niet ontgaan zijn dat daar nogal eens vragen bij zitten voor een model voor een vrijgezellenfeestje, studentenfeest en dergelijke.

Is poseren op vrijgezellenfeestjes leuk voor een model?

Veel modellen zien deze vorm van poseren als een weinig serieuze bezigheid, die vraagt om gezeur en problemen. Maar het is de grote vraag of dat wel zo is.

Het begint altijd met onwennigheid

Natuurlijk zal er bij de aanwezigen sprake zijn van een bepaald soort onwennigheid. Daar sta je dan plotseling achter een ezel met een stukje houtskool in de hand en een ontkleed model voor je, waarbij je je dan maar een houding moet geven. 

Voor veel aanwezigen is modeltekenen nieuw

De meeste aanwezigen hebben deze situatie nog nooit bij de hand gehad. Sommigen pakken het modeltekenen enorm serieus op, anderen beginnen met er eerst maar eens een geintje van te maken. Tekenen met houtskool is toch altijd al een beetje wennen als je er geen ervaring mee hebt en bij modeltekenen met houtskool geldt dat al helemaal.

De flauwe grappen verdwijnen snel

Maar in de praktijk zie je toch dat de flauwe grappen al heel snel over zijn en overgaan in een serieuze benadering van het modeltekenen. Vaak ontstaat er een soort competitie omdat men niet voor elkaar onder wil doen. Je merkt ook al heel snel dat er een stuk respect ontstaat in de richting van het model.


Enig incasseringsvermogen is handig

Natuurlijk moet je er een model met enig incasseringsvermogen voor hebben, al is het maar vanwege de opmerkelijke "kunstwerken" die van je worden vervaardigd. Het poseren voor vrijgezellenfeestjes etc. leent zich dan ook heel slecht voor beginnende modellen. Je moet er echt wel een beetje door de wol geverfd voor zijn, zoals dat heet. 

Ook is het zo dat de sfeer 's morgens vaak serieuzer is dan 's avonds omdat er dan meestal al de nodige alcohol is genuttigd waardoor de sfeer nog wel een s wat losser wordt.

Er komen heel veel vragen van de deelnemers

Omdat er als gezegd vaak al snel een soort respect richting het model ontstaat mag je heel veel vragen verwachten. Men zal met allerlei vragen komen waarom je het werk doet, wat je er van vindt, wat je zoal meemaakt hebt en noem maar op. Poseren op vrijgezellenfeestjes is dus niets voor introverte modellen die liever zo min mogelijk contact met de deelnemers hebben. Voor wie daar geen problemen mee heeft is het juist extra leuk. 

Model tekenen op vrijgezellenfeestjes

Het is eigenlijk best leuk om te doen

Al met al is poseren op vrijgezellenfeestjes,  in tegenstelling tot wat veel modellen denken, eigenlijk best leuk om te doen. Wel is het van groot belang of er een begeleider is. Iemand die het gezelschap een beetje bijstuurt als het erg lollig wordt en die waar nodig aanwijzingen kan geven. Want ook dat kan bij meer serieuze personen best van belang zijn. Die willen uiteindelijk toch met iets leuks thuiskomen dat ze kunnen laten zien.

En je komt als model nog eens ergens

Dit soort feesten wordt echt op allerlei punten gegeven. De foto's bij dit artikel zijn afkomstig van een sessie op het Friese platteland, in een schuur van een grote Friese boerderij. In bijkomend voordeel is dat er meestal geen gebrek is aan hapjes en drankjes (let op je lijn als model!) en dat de betaling meestal wel bovengemiddeld is.

Over nog eens ergens komen gesproken. (update zomer '23)

Soms kom je bizarre dingen tegen. Bijvoorbeeld een sessie die wordt georganiseerd op een boerderij langs de A9 bij Ouderkerk. Poseren op boerderijen komt vaker voor zoals we hierboven ook zien. Maar dit keer bleek het niet op de boerderij zelf, maar er vlak bij in de weilanden te zijn. Daarbij regende en stormde het ondanks de datum van 1 juli en was het stervenskoud.  Veel te koud eigenlijk om in de open lucht ongekleed te poseren. Ook voor de tekenaars was het geen lolletje. Papier en paletten vlogen regelmatig door de lucht. 

Het bleek uiteindelijk om poseren voor een vrijgezellenfeestje van een groep van zeker 20 man te gaan, waarvan de meesten uit de agrarische sector. Hoewel de sfeer heel goed was, was het door het weer en de kou dus nauwelijks te doen. Er was geen mogelijkheid voor het model om naar het toilet te gaan en omkleden was verder ook niet geregeld. Dat moest even in het drijfnatte gras.

Kortom, een boeiende ervaring, ook met een zeer slechte organisatie van het eventbureau (naam bij mij op aanvraag), die mij daarna ook nog tot half september op mijn geld liet wachten. Er was dreigen met een incassobureau voor nodig om het na meerdere aanmaningen uiteindelijk te krijgen. Dat kan dus heel anders. 

TIP: Trek ALLES na voor je er naar toe gaat.  

Laat je bij poseren op vrijgezellenfeestjes heel goed informeren en neem niets zomaar aan. 
Het loont dus om goed te informeren waar de locatie is, en of het binnen of buiten is. Ook vanzelfsprekende zaken als kleedmogelijkheden en toilet moet je toch checken, hoe vanzelfsprekend het allemaal lijkt. 

Vrijgezellenfeest in de weilanden
Daar sta je dan in de weilanden. Slecht weer, storm en slagregen en daardoor een slechte foto.