zaterdag 23 februari 2013

Kan het nog korter?Kan het nog korter?

korte standen model tekenenWe hebben het op dit weblog wel eens gehad over het poseren met korte standen. In het betreffende artikel gaan we tot standen van een minuut. Maar de interessante vraag die dan overblijft is natuurlijk: "kan het nog korter?".

voorbeeld model tekenen 10 secondenOp de tekenclub van Daniël Tavenier in Noordwijk kent men het antwoord op die vraag inmiddels. Daar is het gewoon gedaan. Met standen van 30, 20 en zelfs 10 seconden...En het antwoord is eenvoudig: "Ja. het kan gewoon". En dan geleidelijk op laten lopen tot een paar minuten, bijvoorbeeld tot drie minuten.

Dat is aan de ene kant wel handig voor het model. Elke stand is goed en je kunt de meest bizarre standen gebruiken die je normaal gesproken ook echt niet langer dan 10 seconden vol kunt houden.

Dat maakt het voor een model heel leuk om te doen, mits je wel een creatief model bent dat over een groot assortiment aan standen beschikt. Want tijd om na te denken over de stand die hierna komt heb je gewoon niet...Je moet in 10 seconden een stand bedacht hebben en ook hoe je daar snel vanuit je huidige stand naar toe kunt gaan.

modeltekenen 10 seconden standVoor de cursisten is het een redelijk slopende manier van werken maar het is een geweldige manier om "in te tekenen". Je hebt hooguit de tijd om enkele lijnen op papier te krijgen en die moeten dus wel "raak" zijn. Tijd om uitgebreid te gaan zitten corrigeren en veranderen heb je gewoon niet, omdat dan de volgende stand al lang weer aan de beurt is.

Je moet dus ook materiaal gebruiken dat in één keer een stevige lijn neerzet. Het moet niet nodig zijn om er meermalen overheen te gaan. Ook mag je niet in een te groot formaat werken want dat kost veel te veel tijd. Veel kleine tekeningen op een flink vel papier is aan te raden. Je krijgt dan een soort collage van korte tekeningetjes. Papier wisselen met klemmen en dergelijke op een bord gaat niet lukken in verband met de tijd.


Belangrijk is ook waar je mee tekent. Tijd om in te dopen heb je niet. Penseel en Oostindischsche inkt vallen af. Ideaal is een tekenpenseel met inkthouder zoals hier afgebeeld of een simpele, wat dikkere viltstift.


Vaak zal een tekening neerkomen op een soort van draadfiguur of alleen een omtrek of contour. Ook het neerzetten van een paar vlakken zal waarschijnlijk nog wel lukken en dat geeft weer een apart soort weergave.

Een stand van bijvoorbeeld tien seconden dwingt de tekenaar tot een directe interpretatie van de stand van het model en tot het vangen daarvan in een paar lijnen of vlakken.

Over de weergave van details hoeft niemand zich enige zorgen te maken want dat kan domweg niet in de beschikbare tijd.

modeltekenen met model HenriëtteAl met al is het een techniek voor een gevorderd model die beslist de moeite waard is bij een tekenclub om eens uit te proberen aan het begin van de sessie. Het is een prima start-up als iedereen er nog in moet komen na de vorige keer.

Secondenstanden? Gewoon eens een keertje doen!. Het is domweg leuk en -nog een voordeel- het kost nauwelijks tijd bij 6 standen in een minuut. Dan kun je er in een korte tijd heel, heel veel doen. mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

4 opmerkingen:

 1. Ha Henriette:

  Ja het was een hele inspirerende les, met die korte standen. Je hebt het heel mooi verwoord hoe het in de les ging allemaal, en wat het met de cursisten deed. Ik heb nu al verschillende enthousiaste reacties gehad, vooral dat ze er zoveel van hebben geleerd. En jij ging natuurlijk als professioneel model heel goed om met de weinige tijd die je had, steeds weer verzon je op tijd een mooie nieuwe stand.

  Groeten: Daniel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Daniël,
  Bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie. Fijn dat de cursisten het ook waardeerden. Ik vond het ook leuk om te doen, omdat je er veel creativiteit in kwijt kunt.

  Groetjes

  Henriëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dick Houweling23 juni 2015 om 16:05

  Dag Henriëtte,
  Interessant stuk! De uiterste consequentie van die ultrakorte poses is het tekenen van dansend model. Een mooie opstap daarnaar is het tekenen van een model dat danst in 'slow motion', een soort tai-chi of Japanse buto-dans. Wat de tekenaar ziet is eigenlijk alweer gewijzigd op het moment dat hij/zij het wil tekenen. Daarmee train je je visuele geheugen en bovendien kun je soms putten uit de kennis die je met veelvuldig modeltekenen hebt opgebouwd. Je weet hoe 'iets in elkaar zit'. Daarom is modeltekenen ook zo nuttig. Helaas wordt dat vaak niet genoeg ingezien.
  Hartelijke groet,
  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je toevoeging, Dick. Een tussenvorm die ik ook nog wel eens tegenkom, vooral in de animatiehoek, is een overgang van de ene stand in de andere en dan in bijvoorbeeld 8 stappen van 20 sec.. Dat is lastig omdat je vaak van de ene stand naar de andere maar enkele ledematen verandert en "rest" dus op zijn plaats moet blijven. Dat vraagt vrij veel beheersing in soms rare "tussenstanden" en is daardoor enorm vermoeiend.

  BeantwoordenVerwijderen