zondag 20 januari 2013

HET MODEL ALS KAMELEON

Modeltekenen | HET MODEL ALS KAMELEON



Aanpassing aan een tekengroep is belangrijk



Een verkeerd niveau kan zeker problemen gaan geven


Ik heb het op dit weblog al vaker gehad over het feit dat je je als model moet aanpassen aan de groep waarvoor geposeerd wordt. Zeg maar als een kameleon die ook mee verandert met de omgeving waar het diertje in is.  Immers, het is heel belangrijk om standen aan te passen aan het ervaringsniveau van de groep. Anders wordt het of te moeilijk of beledigend simpel maar nooit precies goed. De sleutel ligt bij jou. Bij het model. 

Gevorderde tekenaars zoeken naar uitdaging

Een gevorderde groep verwacht in het algemeen ingewikkelde poses die hun aanwezige tekentechnieken danig op de proef gaan stellen. Die tekenaars of schilders zoeken een vorm van uitdaging. Ze willen verder groeien door moeilijker poses te tekenen. Ze vinden het van groot belang om hun tekenvaardigheid verder te verbeteren. Het is een kritische groep die hoge eisen aan het model stelt. 

Bij beginners schrikken moeilijke standen juist af

Beginnende groepen hebben aan de andere kant juist behoefte aan simpele poses. Anders wordt het snel  te complex en te ingewikkeld. Deze lastige standen schrikken beginnende tekenaars alleen maar af. En  het leidt bij deze groep zeker niet tot betere prestaties. 

Is modeltekenen nog wel het doel van de club?

Kortom, een ervaren model past zich aan aan het niveau van de groep. Alhoewel, niet elke groep die al lang en vaak bij elkaar komt, mag ook automatisch als ervaren in het tekenen worden beschouwd. Wat je soms ziet, is dat dit soort groepen een hechte band heeft ontwikkeld. En week in week uit komen ze bij elkaar. Het gemeenschappelijke doel, namelijk het modeltekenen, verschuift dan geleidelijk aan wat meer naar de achtergrond. Het oorspronkelijke doel wordt vervangen door een nieuw doel dat veel meer in de sociale sfeer ligt. 

Men wil gewoon een avond gezellig samen zijn en dan iets creatiefs doen. Helemaal niets mis mee, natuurlijk. Er zijn veel van dat soort clubs. En dat is maar goed ook.

Perfect aangepast model

Ingewikkeld model? Nou, doe maar niet

Maar bij een dergelijke groep zit soms niet iedereen te wachten op een model dat zichzelf in de knoop weet te leggen om tot een zeer interessante stand te komen. Of een model dat een andere expressieve stand aan weet te nemen. En dan hebben we het over een echt moeilijke stand die het uiterste qua inspanning en concentratie van de tekenaars vergt die moeten ontcijferen welke hand nu aan wel arm vast zit.

Het kan je als model klanten kosten

Blijf je als model toch volharden in ingewikkelde standen?  In je stellige verwachting dat men daar op zit te wachten? Dan kan dat tot gevolg hebben dat het enthousiasme voor jou als model wat terug gaat lopen.  Of dat mensen weg gaan blijven als ze weten dat je komt. Men komt dan wel weer een keertje terug bij een model dat het allemaal wat gemakkelijker en wat “relaxter” voor de tekenaars maakt.

Houd er dus rekening mee

Op zich misschien nog niet eens onlogisch als je voor je ontspanning komt. Maar wel iets waar je als model rekening mee moet houden. Als je regelmatig bij een groep komt die al heel lang samen tekent, schat dan het niveau eens in. Na verloop van tijd krijgt een model daar echt wel oog voor. 


Pas desnoods zelf je poses aan

Zie je dan dat de kwaliteit van het werk niet echt dat is,  wat je van een verder gevorderde groep zou mogen verwachten, zeker gezien de tijd dat men al bezig is, overweeg dan of je je poses niet wat moet bijstellen. Let hier vooral op als het om sterk informele, zeg maar gewoon lekker gezellige clubs gaat.

Hoe meer het klikt hoe beter het voor iedereen is

Hoe meer je je als model aan zult weten te passen aan de groep, hoe beter dat voor alle betrokkenen is. En hoe plezieriger iedereen zal werken. 

En welk model vindt het nu niet leuk als zij of hij "volle zalen trekt" met haar of zijn poseerwerk?

Over volle zalen gesproken


Bij mijn thuisproject is de zaal als vrij snel vol. Maar omdat we bij "model met koffie" speciale sessies houden met een klein gezelschap is dat prima en zal niemand daar over vallen. 
Miniposter "model met koffie"
Miniposter "model met koffie"
achter de schermen bij "model met koffie"
achter de schermen bij "model met koffie"



 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje