vrijdag 7 december 2012

Modeltekenen, waar doe je dat?

Modeltekenen | Kan niet overal



Waar ga je tekenen naar levend model?




Het verschilt een beetje hoe ver je al bent

Veel mensen die met modeltekenen willen beginnen vragen zich af waar ze dat zouden moeten doen. We gaan er in dit artikel van uit dat je de basis van het modeltekenen al beheerst. Want zo niet,  dan is de keuze namelijk vrij simpel: We dienen eerst dan een opleiding te zoeken om op het gewenste niveau te komen. Maar dat is een onderwerp voor een heel ander artikel.

Er zijn meerdere mogelijkheden

We hebben een aantal mogelijkheden als we naar levend model willen gaan tekenen. We moeten daarom voor onszelf een aantal aspecten op een rijtje zetten. Denk bijvoorbeeld eens aan het feit, of u al dan niet met een docent wilt werken. Want sommigen staan daar op en anderen moeten er niets van weten. 


Ziet u de docent als remmer?

Sommige tekenaars ervaren een docent als een noodzakelijke steun, maar anderen voelen zicht er juist door geremd in hun expressiemogelijkheden. Ze willen alles zelf kunnen regelen en bepalen. Dat hoeft een docent niet voor hen te doen. 

model tekenen bij kunstkwekerij in Aalsmeer
Modeltekenen bij de kunstkwekerij in Aalsmeer


Officiële opleidingen

Als u wel een docent zoekt, dan vervalt u ofwel aan een officiële kunstacademie met vervolglessen, of een semiofficiële opleiding die u geen echt erkend diploma geeft. Of je komt terecht bij meer informele volksuniversiteit-achtige opleidingen. Veel volksuniversiteiten hebben wel een mogelijkheid voor een vorm van modeltekenen. We zien dat zeker in de wat grotere plaatsen. De scheiding tussen professionele opleiding en hobby is soms wat vaag.


Sommige cursisten gaan nooit meer weg

Sommige cursisten blijven jarenlang hangen bij een bepaalde geliefde docent. Er gaat dan een soort sociaal aspect meespelen. Men vindt het gewoon leuk om met bekenden en een bekende docent een ochtendje te tekenen. En men heeft kennelijk toch het gevoel dat men elk jaar weer verder vooruit gaat. Dat is geen gemakkelijke situatie voor een docent, die elk jaar de lat voor de inmiddels aardig in het vak doorknede cursisten weer wat hoger moet zien te leggen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen een persoonlijke keuze hoe lang je met de steun van een docent achter je door wilt gaan. Daar is verder geen goed of fout aan.


Een tekenclub kan de oplossing zijn

Wilt u zonder docent aan de gang? Dan vervalt u al snel aan één of andere tekenclub. Deze clubs worden onder andere georganiseerd door kunstenaars, die niet zozeer doceren maar meer begeleiden, door galeries die daar wat extra naamsbekendheid mee willen krijgen en ook gewoon door particulieren die een extra ruime zolder of andere ruimte over hebben. Één van de leden regelt dan meestal het model en de faciliteiten zoals koffie, een kacheltje voor het model en dergelijke.

Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen
Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen

Vind maar eens een informele tekenclub

Het even simpele als grote probleem voor een tekenaar is vaak, om deze informele clubs te vinden. In een telefoongids of op internet vind je ze meestal niet. Je moet gaan zoeken in je creatieve netwerk. Allicht is er ergens iemand te vinden,  die al ergens aan modeltekenen doet en die u bij een tekenclub kan introduceren. Wellicht weten vrienden of kennissen via via ook nog wel iemand.  We denken hier ook aan een oplossing. Als daar ooit iets uitkomt verneemt u dat wel via dit weblog. 

Heeft u een tekenclub of zoekt u er eentje? Reageer hieronder op dit artikel. Wellicht levert het iets op.

Of regel zelf iets

Een mogelijkheid die zich opdoet als u over een geschikte ruimte beschikt, is om zelf iets op te zetten. Model aan Huis, zie de afbeelding, helpt daarbij. Wel moeten de tekenaars dan zelf materialen etc. meenemen. Want een investering in een aantal ezels is toch al snel erg veel van het goede. Dan wordt het voor u een dure liefhebberij, tenzij u het grootschaliger aan wilt pakken en regelmatig tekensessies wilt gaan organiseren.  Klanten werft u dan via internet, een lokale krant en dergelijke.

Lokale galerie?

Hebt u zelf geen ruimte? Informeer dan eens bij een lokale galerie. Wellicht heeft men daar mogelijkheden voor u en als er wat positieve naamsbekendheid voor de galerie uit voortkomt, heeft men waarschijnlijk best wel interesse. En wellicht is men zelfs geneigd om wat faciliteiten als ezels etc. te regelen.

Huur zelf een model in

En dan hebt u tot slot nog de mogelijkheid om gewoon zelf privé een model in te huren. Dat gebeurt waarschijnlijk vaker dan u denkt. Het kost natuurlijk wat geld. Maar dan kunt u met het model alles zelf regelen zoals tijd, plaats, kosten, houden en noem maar op.  En die vrijheid is natuurlijk ook wat waard. 


Of is er nog een oplossing?

Ja zeker is die er. Dat is een sessie bij "model met koffie", opgezet om alles te kunnen regelen wat je als modeltekenaar of modelschilder maar wensen kunt. Als u eens kennis wilt maken met het grote aantal mogelijkheden dat hier te vinden is, ga dan naar de website. 
Een kijkje achter de schermen bij "model met koffie"
Een kijkje achter de schermen bij "model met koffie"

Brochure van "model met koffie" in Lisse
Brochure van model met koffie







 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje