woensdag 17 oktober 2012

Model voor modeltekenen: leeftijd niet van belang

Gekleed model tekenen

Modeltekenen | Leeftijd 


De leeftijd is niet van belang




Modelwerk stelt soms nogal wat eisen

Voor veel vormen van modelwerk geldt dat je aan nogal wat eisen dient te voldoen. Je moet vooral bij fotomodelwerk een geschikte lengte hebben.

Confectiematen

De juiste confectiematen zijn van belang, want je mag vooral niet te dik zijn…Je leeftijd kan eigenlijk niet jong genoeg zijn…Zolang het wettelijk allemaal een beetje mag is het al goed.

Bij modeltekenen vallen de eisen mee

Dat soort zaken zijn in de wereld van de kunstmodellen voor modeltekenen gelukkig wat anders geregeld. Lengte speelt geen voor een kunstmodel geen enkele rol. Het gewicht speelt alleen een rol qua benaming. Zit je boven maatje 46 dan wordt er in het algemeen gesproken van een plusmodel. Maar je krijgt er niet minder werk door. Eerder meer want plusmodellen zijn populair. 

Plusmodellen zijn zeer geliefd

Op zich zijn plusmodellen bij veel tekenclubs behoorlijk geliefd. Dus een maatje meer hoeft geen enkel probleem te zijn om aan een carrière als model te beginnen. Leeftijd is weer een ander verhaal. Waar in de fotografie de voorkeur meestal automatisch naar jongere modellen gaat, is dat bij in de wereld van de kunstmodellen zeker geen automatisme.

Karakteristieke uitstraling van oudere modellen

Veel tekenaars geven zelfs de voorkeur aan een model van middelbare leeftijd of ouder, omdat deze volgens velen een karakteristiekere uitstraling hebben. Vaak durven die modellen ook veel meer zichzelf te zijn. Hierdoor komen hun specifieke, eigen kenmerken en vormen vaak beter tot hun recht en er worden geen rollen of spelletjes gespeeld. En er zit bij een kunstmodel eigenlijk qua leeftijd geen bovengrens aan. We kennen modellen die de 80 al ruimschoots gepasseerd zijn en die als model volwaardig geaccepteerd en gerespecteerd zijn. Uiteraard zal niet iedereen van die leeftijd nog allerlei moeilijke standen vol kunnen houden. En niet elk model zal er nog zin in hebben. Maar zo wel, dan is er beslist werk voor te vinden. 

Eventuele beperkingen worden voor lief genomen

En ook zal men op een bepaalde leeftijd misschien niet meer zo snel van standen kunnen wisselen. Maar dat zijn geringe beperkingen, waar elke kunstenaar uitstekend mee zal kunnen leven. Dus hebt u geen ideale maten om als fotomodel aan de gang te gaan, dan is er altijd nog de mogelijkheid van een carrière als kunstmodel.

Daar liggen de eisen aan uiterlijk een stuk lager. Voor zover er al van enige eisen sprake is.

Je kunt er dus tot op hoge leeftijd mee door gaan

Kunstmodel is dus een vak waar je, als je dat wilt tot op hoge leeftijd mee door kunt gaan. Een kunstmodel van middelbare leeftijd is volkomen normaal. Een ook bejaarde kunstmodellen zijn beslist geen uitzondering.

Sommige 65-jarigen beginnen nog voor zichzelf

Neem mijzelf. Op mijn 65e begin ik weer met een eigen opzet voor modeltekenen. En dan nog een heel nieuw concept ook. Op de website vind je meer over de bijna oneindige mogelijkheden die "Model met koffie" kan en gaat bieden. 

Bij "model met koffie" kan veel, zo niet alles
Bij "model met koffie" kan veel, zo niet alles