zondag 2 september 2012

Respect voor en door het model

Respect voor en door het model


Je mag als kunstmodel vanuit docenten en cursisten altijd een zeker respect verwachten. Als jij daar tenslotte niet zat als model dan hadden zij niets te tekenen. In de meeste gevallen gaat dit goed maar niet altijd. Sommige tekenclubs hebben een zeer afstandelijke houding. Je voelt iets van “ga daar nu maar zitten en doe je werk”. Je krijgt wat geld en verder tel je niet echt mee.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Nu, dat hoef je natuurlijk niet te accepteren en zo’n club gaat bij de meeste modellen direct op de zwarte lijst. Tenzij deze modellen echt alleen om het geld poseren, natuurlijk, dan kun je echt alles naast je neerleggen. Sta natuurlijk nooit toe dat er iemand aan je zit en je mag best ook een bepaalde fysieke afstand verwachten.

Zeker bij ongekleed model hoef je niet te accepteren dat cursisten ongeveer tot op het podiumpje waar je als model op zit, komen om “details goed te bekijken”. Wijs een dergelijk figuur éénmaal goed zijn plaats en de sociale controle binnen de groep cursisten doet verder de rest wel. Ook bij portret komt dit wel voor maar daar vinden de meeste modellen dat minder vervelend. En ook daar mag je altijd een grens stellen.

Let ook op je houdingen bij ongekleed model. Besef dat je geen auditie doet als pornoactrice en houd daar bij je houdingen rekening mee. De meeste cursisten voelen zich ongemakkelijk bij een al te expliciete vertoning van bepaalde delen.

model tekenen wederzijds respectOok de docent en de cursisten mogen natuurlijk op respect van de kant van het model rekenen en helaas is ook dat niet altijd even vanzelfsprekend.

Wat natuurlijk echt niet kan is bijvoorbeeld een Ipod of Mp3-speler. Het gebruik van een dergelijk apparaat geeft aan dat je interesses duidelijk ergens anders liggen dan bij het poseren. Dat komt heel slecht over en het heeft beslist effect op het aantal vervolgafspraken dat je gaat krijgen.

 Een ander punt is de mobiel. Nooit “even kijken” wie er een SMS heeft gestuurd. Om over het opnemen van je telefoon en rustig gaan zitten bellen helemaal maar te zwijgen. Zet die telefoon uit en leg hem weg zolang je poseert. Iedereen is wel een paar uur misbaar. En ja hebt ook altijd nog je pauze waarin je telefoontjes kunt plegen.

Denk niet dat dit soort dingen niet gebeuren. Elke docent kan je wel een paar voorbeelden geven, zeker bij beginnende modellen.

Ga ook niet constant op je horloge of op een wandklok zitten kijken. Je horloge of die klok gaat er niet sneller door en het geeft een ongeïnteresseerde indruk. Doe trouwens bij voorkeur geen horloge om.

Draag ook niet teveel sieraden tenzij het er bewust om gaat om een bepaald effect te bereiken. Bij een kunstmodel zijn er vaak ook teveel details in de hals niet goed meer te zien. En ook verdwijnen bijvoorbeeld de sleutelbeenderen als je een groot halssieraad of een sjaal gebruikt.

Tot slot iets wat kennelijk ook niet voor elk model vanzelf spreekt, namelijk constant kauwen op kauwgum of andere snoeperij. Een “herkauwend” model kan echt niet. Het komt zeer respectloos over naar docent en cursisten


mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten