zondag 30 september 2012

Er zijn afspraken en grenzen


Een belangrijk iets dat elk model moet leren is het maken van afspraken. Want afspraken maken is in de modellenwereld een wereld apart, vooral als we het over fotomodellen hebben. Allereerst hebben we natuurlijk de afspraak over de datum en tijd van de tekensessie of de fotoshoot. 

De praktijk leert dat één op de zoveel modellen gewoon nooit zal komen. Een deel daarvan is ook nooit echt van plan geweest om te komen. Zeker als je een jou onbekend model van een "Modellensite" haalt is dat risico heel groot. Dat domweg niet op komen dagen is stomvervelend voor iedereen die op het niet verschijnende model zit te wachten. Sommige modellen bellen nog netjes een uur van tevoren af. 

model tekenen met Dick HouwelingUiteraard betreft het hier de wat minder serieuze types die al heel snel overal op de zwarte lijst zullen komen te staan. Overigens zien we dit verschijnsel ook bij fotografen. Ook daarvan zal een bepaald percentage gewoon nooit verschijnen. Kennelijk vinden we op dit soort forums een categorie mensen die er op kicken dat er op ze gereageerd wordt.

Een ander belangrijk punt is de afspraak over de modelvergoeding. Word je als kunstmodel betaald per uur of per sessie? Is de vergoeding voor poseren die je krijgt inclusief of exclusief je reiskosten? Het is belangrijk dat dit alles van tevoren goed duidelijk is. Niets is vervelender dan dit soort discussies te hebben na afloop van het werken. Het leidt enorm af en kan zelfs de sfeer behoorlijk verpesten.

Een volgend punt waar goede afspraken over gemaakt moeten worden is de kleding. Vooral bij fotografie speelt dat nog wel eens. Sommige fotografen hebben de neiging om gedurende de fotoshoot steeds meer te vragen. En met "meer" bedoelen we dan vooral minder kleding. Je moet dus als fotomodel duidelijk je grenzen aangeven. Je bent kwetsbaar met alleen een fotograaf.

modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage
In de kunstwereld ,waar je met een groep bent en de sociale controle een stuk groter is, is het probleem een stuk kleiner dan in de fotografiewereld. Toch is het goed om het vooraf goed met een docent of een sessieleider af te stemmen.


Het staat iedereen vrij om al dan niet gedeeltelijk of volledig ontkleed te poseren. Ieder mens heeft daar eigen grenzen in en dat is prima. Wat niet prima is, is om mensen met mooie verhalen even over die grens heen te laten gaan. Vooral veel fotomodellen hebben ooit wel eens foto’s gemaakt waar ze later spijt van hebben.

In de huidige tijd eindigen heel veel foto’s op internet. En wat eenmaal op internet staat krijg je er niet of nauwelijks meer af. Voorkomen is daar dus veel beter dan genezen. Dat geldt ook voor een foto die tijdens een poseersessie even van het model wordt gemaakt om een schilderij af te kunnen maken.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Dus stel heel duidelijk als model vooraf je grenzen en houd je daar aan. Er mag geen misverstand over bestaan. Let bij fotografie enorm op bij vage termen als glamour. Glamour kan namelijk zowel een foto in een lange avondjurk zijn als een volledige naaktshoot. Allemaal uitstekend zolang het van tevoren maar goed duidelijk is en verder niet op de shoot ter discussie wordt gesteld.


Alles afspreken dus en van tevoren vastleggen. Dat hoeft helemaal geen officieel door de advocaat goedgekeurd document te zijn. Een email kan al heel veel misverstanden wegnemen. Het is dan ook altijd aan te raden om telefonische afspraken altijd even met een email te bevestigen.

En bedenk altijd : Afspraak is afspraak en vooral: 


Nee is Nee!
mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten