woensdag 8 augustus 2012

Modeltekenen op basis van minuutstanden

Modeltekenen | minuutstanden


Minuutstanden? Dat kan helemaal niet!


Jawel, dat kan zelfs uitstekend. Minder lang kan zelfs ook prima!

Als een modeltekenaar voor het eerst geconfronteerd wordt met iets als modeltekenen op basis van minuutstanden, dan is de eerste reactie heel vaak iets van een soort ongeloof. Zo van “…dat kan toch helemaal niet…” en "Ja, maar dat is toch geen modeltekenen?" Er komt vervolgens een hele reeks bezwaren en als je dan vraagt wanneer hij of zij deze bezwaren dan ervaren heeft, dan blijkt al snel dat men het niet zozeer over de eigen ervaringen heeft maar over aannames van zaken "die iedereen weet".  

Gewoon eens proberen laat de mening altijd veranderen

Weet je de betrokkene dan zover te krijgen dat men het een paar minuten gaat proberen, dan slaat men eigenlijk altijd om als een blad aan een boom. De aannames vallen weg en met gaat over op een eigen oordeel, gebaseerd op een korte ervaring. Meestal slaat de aanvankelijke scepsis dan om in puur enthousiasme. De schetsjes op deze pagina zijn allen van minder dan een minuut, ongeveer 20 tot 30 seconden. Zo weinig? Ja, zo weinig.

model tekenen minuut standen

Deze snelle poses zijn wel inspannend voor iedereen

Je moet bij deze poseertijden niet bang zijn voor wat extra inspanning. Bij minuutstanden wisselt het model elke minuut van houding. Soms nog eerder. Dat betekent niet alleen voor het model een forse inspanning, maar ook voor de deelnemers die keihard door moeten werken.  

Minuutstanden geven geen tijd voor geneuzel en gepier

Het mag duidelijk zijn, dat je bij een minuutstand geen uitgebreide mogelijkheden hebt om eens rustig de boel te beschouwen en dan pas te gaan tekenen. Eens even lekker uitgebreid gaan gummen op een paar lijnen die het net niet helemaal geworden zijn, kun je gewoon vergeten. Daar is bij dit modeltekenen met minuutstanden echt geen tijd voor. Snel en grote tot zeer grote lijnen zonder geneuzel en gepier. Maar veel tekeninaars vinden dat wel eens een uitdaging om te doen.

Rake lijnen zijn bij minuutstanden wel nodig

Deze vorm van modeltekenen vraagt om rake lijnen. Lijnen die de stand van het model heel snel weten te karakteriseren. Een belangrijk aspect is dat je vooral veel, zo niet alle, details weg moet laten. Alleen de grote lijn is bij deze minuutstanden belangrijk. Er is geen tijd voor gepriegel om alles toch maar getekend te krijgen. Overigens zijn ook tekenaars die juist een dergelijk detail pakken en uitwerken. Dat kan uiteraard ook.

Een deel weglaten kan ook heel boeiend zijn

Ook die techniek van het weglaten kan heel verrassende effecten geven. Voor vormen van tekenen met minuutstanden geldt dat de resultaten door iedereen als heel spontaan worden gezien. Natuurlijk kunnen we hier iemand (een docent of begeleider) bijvoorbeeld bij zetten met een horloge of een stopwatch. 

Maar het kan ook heel interessant zijn om het model de tijd naar eigen goeddunken te laten bepalen. 

modeltekenen minuut standen

Het model kan nog een verrassingseffect toevoegen

Een ervaren kunstmodel weet heel goed wanneer een bepaalde pose ongeveer geschetst kan zijn. En dan kan het heel goed zo zijn dat een (naar het idee van het model) simpele pose plotseling na 40 seconden wordt afgebroken. 

Daarna gaat het model zelf over naar de volgende “langere” stand van een minuut. 

Het getekende resultaat krijgt dan een extra verrassingseffect. En het maakt deze toch al niet eenvoudige techniek nog iets lastiger. En modellen vinden een extra inbreng ook wel grappig. 

Achteraf waardeert iedereen modeltekenen met minuutstanden als een prima oefening

En toch leert de praktijk dat men deze manier van tekenen van hele korte standen achteraf heel leuk vindt. De meeste tekenaars zien het na een eerste ervaring als een uitstekende oefening, wat het zeker ook is. 

Sommige tekenclubs zitten nu eenmaal muurvast aan een bepaald schema en dat wordt hiermee natuurlijk volledig doorbroken. En dat kan voor alle partijen wel een verrassend of zelfs een eyeopener zijn. Alle druk moet bij deze techniek nu eenmaal van het tekenen af. Van goedgelijkende tekeningen is geen sprake. Dat kan natuurlijk helemaal niet in één minuut of zelfs nog minder. En dus verdwijnt ook alle neiging tot onderlinge competitie. Een heel anders sfeer bij de tekenaars is dan vaak duidelijk het resultaat. En dat ontspannen werken dat voelt vaak heel erg goed. Een leuk bijeffect van deze manier van tekenen.

Ook papier wisselen moet uiteraard razendsnel

Bedenk dat u als tekenaar geen tijd hebt om op een moeilijke manier een vel papier te gaan bevestigen op een tekenblad. Zorg daarom voor een schetsboek dat u omslaat en u direct weer een blanco vel geeft. 

Of investeer in een pak kopieerpapier van een paar euro van een bekende drogisterij- of warenhuisketen en klem het op uw tekenbord. U hoeft het er alleen maar uit de klem te trekken en er is direct een nieuw blad ter beschikking.

Deze vorm van tekenen vraagt nu eenmaal om snelheid. Snelheid van het model, maar ook van de tekenaars. Werkt u toch liever met een ezel, dan is het aan te raden om een aantal bladen papier op elkaar op een tekenbord te bevestigen zodat u er alleen maar eentje af behoeft te trekken om weer verder te kunnen. Maar meer kleine tekeningen op een groot vel werkt ook.

model tekenen zeer korte standen

De meest ideale techniek om in te tekenen

U zult het zien. Deze minuutstanden vormen absoluut de meest ideale manier om “in te tekenen” die er is. En je gaat het lichaam van model snel te leren kennen. 

Door de grote inspanning die gevraagd van alle betrokkenen wordt modeltekenen op basis van minuutstanden meestal een kwartier tot een half uur gedaan. 

Zou u hier wel eens mee willen experimenteren? Huur dan direct een in deze technieken gespecialiseerd model in.


Nou, een minuut is me toch echt te traag. Doe maar dynamisch modeltekenen

Ja, er zijn meer tekenaars die minuutstanden al slaapverwekkend lang vinden. En voor die snelle groep is in samenwerking met een opleiding voor animatietekenen (games en video's) het dynamische modeltekenen uitgevonden. Dan werken we met "standen" van 10 tot 20 seconden. Niet echt lang dus. Maar genoeg om de belangrijkste lijnen en de steunpunten vast te leggen. Meer weten? Kijk op het weblog van dynamisch modeltekenen

Masterclass "snelle en supersnelle standen"

Bent u model? En wilt u deze kortdurende poseertechnieken wel eens aan uw verzameling toevoegen? Dan zult u merken dat het niet echt simpel is. Zeker als je als model te grote verandering in de onderlinge standen aan gaat brengen. Enige oefening is heel handig. En kijk daarom eens naar de mogelijkheid van het volgen van een masterclass. Meer informatie over die masterclass is te vinden op https://masterclass-dynamisch-poseren.blogspot.com/

U wilt minuutstanden wel eens proberen maar de rest natuurlijk weer niet?

Wilt u deze boeiende en enerverende techniek ook wel eens proberen maar ziet u het uw tekengroep het helaas nog niet doen? Troost u, u bent niet de enige.  Organiseer dan zelf iets via ons "Model aan huis" project of kom eens op de koffie bij het "Model met koffie" project. Dan kunt u alles uitproberen, met standen zo kort als u zelf maar wilt. Er kan veel. Heel veel! 

Bij "Model met koffie" is geen poseertijd of poseerhouding te gek






 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje