woensdag 8 augustus 2012

Modeltekenen op basis van minuutstanden

Als een modeltekenaar voor het eerst geconfronteerd wordt met iets als modeltekenen op basis van minuutstanden, dan is de eerste reactie heel vaak iets van een soort ongeloof. Zo van “…dat kan helemaal niet…”. Maar dat blijkt later enorm mee te vallen en niet zelden slaat de aanvankelijke scepsis om in puur enthousiasme. De schetsjes op deze pagina zijn allen van minder dan een minuut.

model tekenen minuut standen
Bij minuutstanden wisselt het model elke minuut van houding. Dat betekent niet alleen voor het model een forse inspanning, maar ook voor de deelnemers. Het mag duidelijk zijn, dat je bij een minuutstand geen uitgebreide mogelijkheden hebt om eens rustig de boel te beschouwen en dan pas te gaan tekenen.

Deze vorm van modeltekenen vraagt om rake lijnen die de stand van het model heel snel weten te karakteriseren. Een belangrijk aspect is vooral veel details weglaten. De grote lijn is belangrijk. Geen gepriegel om alles toch maar getekend te krijgen. Maar er zijn ook tekenaars die juist een dergelijk detail pakken en de rest weglaten. Ook die techniek kan heel verrassende effecten geven. Voor vormen van tekenen met minuutstanden geldt dat de resultaten door iedereen als heel spontaan worden gezien. Natuurlijk kunnen we hier iemand (een docent of begeleider) bijvoorbeeld bij zetten met een horloge of een stopwatch. Maar het kan ook heel interessant zijn om het model de tijd naar eigen goeddunken te laten bepalen.

modeltekenen minuut standen
Een ervaren model weet heel goed wanneer een bepaalde pose ongeveer geschetst kan zijn. En dan kan het heel goed zo zijn dat een (naar het idee van het model) simpele pose plotseling na 40 seconden wordt afgebroken. Daarna gaat het model over naar een “langere” stand van een minuut. Het krijgt dan een verrassingseffect. En het maakt deze toch al niet eenvoudige techniek nog iets lastiger. En toch leert de praktijk dat men het achteraf heel leuk vindt en als een uitstekende oefening beschouwt. Sommige tekenclubs zitten muurvast aan een bepaald schema en dat wordt hiermee natuurlijk volledig doorbroken.

Bedenk dat u als tekenaar geen tijd hebt om moeilijk papier te gaan bevestigen op een tekenblad. Zorg voor een schetsboek dat u omslaat en u weer een blanco vel geeft. Of investeer in een pak kopieerpapier van een paar euro van een bekende drogisterij- of warenhuisketen. Deze vorm van tekenen vraagt snelheid. Van het model, maar ook van de tekenaars. Werkt u toch liever met een ezel, dan is het aan te raden om een aantal bladen papier op elkaar op een tekenbord te bevestigen zodat u er alleen maar eentje af behoeft te trekken om weer verder te kunnen. Meer kleine tekeningen op een groot vel werkt ook.

model tekenen zeer korte standen
U zult het zien. Deze minuutstanden vormen absoluut een ideale manier om “in te tekenen” en het lichaam van model snel te leren kennen. Door de grote inspanning die gevraagd van alle betrokkenen wordt modeltekenen op basis van minuutstanden meestal een kwartier tot een half uur gedaan. Zou u hier wel eens mee willen experimenteren? Kijk dan eens op de website van “Toppers tekenen Toppers” of huur direct een in deze technieken gespecialiseerd model in.

Bent u model? En wilt u deze kortdurende poseertechnieken wel eens aan uw verzameling toevoegen? Dan zult u merken dat het niet echt simpel is. Zeker als je als model te grote verandering in de onderlinge standen aan gaat brengen. Enige oefening is heel handig. En kijk daarom eens naar de mogelijkheid van het volgen van een masterclass. Ook hier komen of zijn mogelijkheden voor. Kom hier binnenkort even terug voor nadere informatie over de modellenopleidingen die in het najaar gaan komen.


mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten