dinsdag 31 juli 2012

Hoe kom je aan een model?

Iedereen die aan modeltekenen wil gaan doen, ontkomt er natuurlijk niet aan dat hij een model nodig heeft. Meestal zal men met een aantal mensen tegelijk een model inhuren, om op die manier de kosten te drukken. Dit soort informele tekenclubs zijn heel gebruikelijk en zitten op de meest onverwachte plaatsen. Je zitten in het centrum van de stad en ergens midden op het platteland. Het is niet altijd even simpel om ze te vinden. Dat lukt eigenlijk alleen met mond-tot-mond reclame.

Maar dan nog zal er iemand moeten zijn die een model weet te regelen. Soms kent men al een model van cursus of academie. Vaak zal dat ook niet geval zijn. En dan moet men op een andere manier op zoek naar een geschikt model.

Voor portret is het misschien nog wel te doen om met een familielid van één van de leden te werken. Gekleed model gaat waarschijnlijk ook nog lukken. Maar het tekenen van een blote “Ome Piet” of een andere familielid ligt wat ongemakkelijk. Dan gaat de voorkeur meestal toch uit naar een onbekende die van het poseren zijn of haar werk heeft gemaakt.

Voor de hand liggend is om op internet naar een model te gaan zoeken. Wat ook wel voorkomt is een advertentie in de lokale krant, maar we hebben dan niet veel zicht op wie we binnenhalen. De kans op iemand die de advertentie ziet en het wel eens wil proberen is heel groot. En meestal gaat de voorkeur toch uit naar een wat meer ervaren model.

Een betere aanpak is via een gerichte internetsite. Op de website van MainportArt zijn een aantal geselecteerde, betrouwbare modellen te vinden. Maar er zijn ook wat uitgebreidere sites met de mogelijkheid van open inschrijving zoals bijvoorbeeld www.kunstinzicht.nl.

modeltekenen model zoeken
Met name bij een site als het laatste voorbeeld gaat u waarschijnlijk geconfronteerd worden met een onvoorstelbaar aanbod aan oudere mannelijke modellen die tegen elke prijs (zelfs gratis) bij u willen komen poseren. Het zal lastig zijn om daar een betrouwbaar model uit te zoeken. Ze zitten er natuurlijk beslist wel tussen. Het blijft echter lastig om het kaf van het koren te scheiden. Referenties opvragen is geen luxe en een betrouwbaar model beschikt meestal over een hele lijst...

Het is dan ook heel verstandig om in de advertentie heel duidelijk op te nemen wat men voor een model zoekt. Maar het is zeker zo belangrijk om duidelijk te omschrijven wat men beslist niet wil. Het kan allemaal niet duidelijk genoeg zijn, zeker als men absoluut een vrouwelijk model wil hebben.

Het kan een hele hoop drukte in uw emailpostbus schelen.


mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten