dinsdag 31 juli 2012

Anatomie bij modeltekenen


Anatomie bij modeltekenen 

Een vraag die al snel naar boven komt is of kennis of zelfs uitgebreide kennis van anatomie bij modeltekenen noodzakelijk is als we aan modeltekenen willen beginnen.
dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
In vroeger tijd was het zo op veel tekenacademies dat men in het begin uitsluitend anatomie tekende. Denk aan tekeningen van onderdelen van het skelet, aan spieren, spierbundels en pezen,  die voor een groot deel de rondingen van het menselijk lichaam bepalen en andere delen van het lichaam die met anatomie te maken hebben.

Vraagt u zich wel eens af tijdens het tekenen waar nu een bepaald uitstekend lichaamsdeel bij een model vandaan komt? Of waarom een model op een bepaalde plaats juist een soort van holte in het lichaam lijkt te hebben? En dan trekt u misschien zelf wel al de conclusie dat wat kennis van anatomie misschien wel heel erg handig zou zijn.

 De meeste opleidingen, en zeker die niet voor een officieel diploma of graad opleiden, zullen niet zover gaan. In sommige gevallen zit er een paar lessen anatomie tekenen in het pakket. In het algemeen met een mannelijk model omdat de anatomie daar vaak veel beter zichtbaar van is dan dat dit bij een vrouwelijk model het geval is.
  
Een enkele academie beschikt nog over een skelet of een deel daarvan, zoals bijvoorbeeld een schedel. Zoals kennis van een skelet heel handig is bij modeltekenen is kennis van de menselijke schedel heel belangrijk bij portrettekenen.
Toch is een goed boek over algemene anatomie of liever bij modeltekenen zeker aan te raden. Een keertje rondkijken bij de Slegte of een andere boekhandel met een goede afdeling waar boeken met forse korting worden verkocht (de zogenaamde ramsj afdeling) kan vaak al zeer bruikbaar materiaal opleveren.
  
model tekenen anatomie
En wat let u dan om eens uitgebreid een studie van de anatomie te gaan maken? Ook al wordt het in uw cursus misschien niet gedoceerd? Volgens mensen die de ervaring er wel mee opgedaan hebben, is kennis van anatomie gewoon ontzettend handig en beslist aan te raden.
Ga overigens nooit aan de gang met etalagepoppen en dergelijke. Die zijn gemaakt om op min of meer natuurlijke wijze er kleren overheen te draperen, maar niet om een natuurgetrouwe vorm van de menselijke anatomie weer te geven. Nee, dan liever aan de hand van een goed boek.
U oefent rustig en uw eigen tempo. En dan zullen uw medecursisten waarschijnlijk al snel versteld staan van uw vorderingen op het gebied van anatomie bij modeltekenen. mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten