dinsdag 31 juli 2012

Acceptatie door de omgeving

Acceptatie als model door de omgeving


Voor u is het inmiddels al normaal dat u naakte modellen tekent. Ok, in het begin is dat voor bijna iedereen wel even wennen, maar dat duurt normaal gesproken maar heel kort. Zeker een ervaren model is wel het een en ander gewend en ook de omgeving in het tekenlokaal beschouwt het model met respect toch als een soort van stilleven of fruitschaal die getekend moet gaan worden. En dan vooral in de juiste verhoudingen en proporties.

De kunstenaar zal hier meestal zo mee bezig zijn dat andere gedachten niet eens meer aan de orde komen. Dat het werken naar een naakt model helemaal zo nieuw niet is, kan iedereen met eigen ogen in het museum waarnemen. Met name de Grieken en de Romeinen deden niet anders.


Kortom, op uw cursus maakt niemand er een punt van. Maar hoe zit het daarbuiten? Er zijn voorbeelden bekend van vrouwen en mannen die het niet zagen zitten als hun partner daar zomaar een vreemd naakt model gingen tekenen. Hoe gewoon het nog is, veel mensen met een rijke fantasie weten er toch al snel allerlei zaken die totaal niet aan de orde zijn bij te bedenken. En dan is misschien de partner nog wel om te praten.

dynamisch modeltekenen voor de echte liefhebber.
Is dynamisch modeltekenen
ook iets voor u?
Zeker als die er ook wat meer aan gewend raakt of misschien er eens wat nader kennis mee maakt op een open dag of zoiets. Maar dan krijgt u de onvermijdelijke vragen van de familie en wat voor veel mensen nog erger is, is de schoonfamilie. Want mensen die er niet zelf inzitten hebben vaak toch wel bedenkingen en een gebrek aan acceptatie. Zijn er tenslotte niet heel veel andere dingen om te tekenen? Gaat u nu eens rustig uitleggen aan uw schoonmoeder wie die fraaie naakte dame is die u met zoveel moeite kunstig hebt weten vast te leggen op uw schilderdoek? Ziet u het al een beetje voor u?

 Natuurlijk zijn er zat mensen die wat minder kortzichtig zijn, maar ook in Nederland lopen nog grote bevolkingsgroepen rond die helemaal niets van menselijk naakt moeten hebben, hoe fraai het ook weergegeven is.

modeltekenen
De meeste mensen zullen het dan ook niet snel in de kamer hangen. Een goed gelukt stilleven met druiventros en olielamp hebben nu eenmaal een andere uitstraling dan een stevig gebouwd en fraai gespierd mannelijk of vrouwelijk naakt.

Onafhankelijk van het feit hoe fraai u het wellicht ook weergegeven hebt. Dus dat brengt ons bij een laatste conclusie in dit artikel, namelijk dat het best lastig is om over je hobby te vertellen, laat staan om het actief te laten zien. Natuurlijk is het uw leven en trekt u zich van niemand iets aan, maar het is wel iets om tevoren rekening mee te houden.


mijn facebook profiel mijn linkedin profiel mijn twitter profiel


modeltekenen aan huis
Thuis naar model tekenen, een nieuwe rage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten