dinsdag 31 juli 2012

Acceptatie door de omgeving

Modeltekenen | Acceptatie  Modelwerk



Modellen wennen er vaak sneller aan dan hun omgeving



Voor velen de normaalste zaak van de wereld


Voor u is het inmiddels al normaal dat u naakte modellen tekent. Ok, in het begin is dat voor bijna iedere tekenaar of schilder misschien wel even wennen. Maar dat duurt normaal gesproken maar heel kort. Zeker een ervaren model is wel het een en ander gewend. En ook de omgeving in het tekenlokaal beschouwt het model, met alle respect, toch als een soort van stilleven of fruitschaal die getekend moet gaan worden. En dan vooral in de juiste verhoudingen en proporties. Met alle rondingen, holtes en bolle partijen op de juiste plek. Het is lastiger dan het lijkt. 



In de oudheid was werken naar naaktmodel de gewoonste zaak van de wereld


Ook kunstenaars zijn wel wat gewend

De kunstenaar zal meestal zo geconcentreerd met zijn schilderwerk bezig zijn dat andere gedachten niet eens meer aan de orde komen. Dat het werken naar een naakt model helemaal zo nieuw niet is, kan iedereen met eigen ogen in elke willekeurig museum waarnemen. Met name de Grieken en de Romeinen deden niet anders dan naakten schilderen. 


Hoe reageert men buiten uw cursus?

Kortom, op uw cursus maakt niemand er een punt van als naar ongekleed model wordt gewerkt. Maar hoe zit het daarbuiten? Er zijn voorbeelden bekend van vrouwen en mannen die het niet zagen zitten als hun partner daar zomaar een vreemd naakt model gingen tekenen. Hoe gewoon het nog is, veel mensen met een (te?) rijke fantasie weten er toch al snel allerlei zaken die totaal niet aan de orde zijn bij te bedenken. 

Maar wat vindt de familie er van?

En dan is misschien die partner waarschijnlijk nog wel om te praten. Zeker als die er ook wat meer aan gewend raakt of misschien er eens wat nader kennis mee maakt op een open dag of zoiets. Maar dan krijgt u de onvermijdelijke vragen van de familie en wat voor veel mensen nog erger is, is de schoonfamilie. Want mensen die er zelf niet in de wereld van het modeltekenen zitten hebben vaak toch wel de nodige bedenkingen, wat toch vaak wel uitdraait op een gebrek aan acceptatie. 

Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen
Naar model tekenen bij de SAKB in Amstelveen

U kunt toch ook iets anders gaan tekenen?

Zijn er tenslotte niet heel veel andere dingen om te tekenen?  Vast wel. Onderwerpen genoeg. En gaat u nu eens rustig uitleggen aan uw schoonmoeder wie die fraaie naakte dame is die u met zoveel moeite kunstig hebt weten vast te leggen op uw schilderdoek? Ziet u het al een beetje voor u? Het zal vaak niet meevallen. Taboes en vooroordelen woekeren nog overal rond. Helaas, want als al gezegd, het is echt helemaal nergens voor nodig. 


Veel bevolkingsgroepen moeten niets van naakt hebben

Natuurlijk zijn er zat mensen die wat minder kortzichtig zijn, maar ook in Nederland lopen nog grote bevolkingsgroepen rond die helemaal niets van menselijk naakt moeten hebben, hoe fraai het ook weergegeven is.


modeltekenen
Zit alle kleding een beetje goed? 


In de huiskamer komt uw kunst meestal niet te hangen

De meeste mensen zullen het dan ook niet snel in de kamer hangen. Een goed gelukt stilleven met een druiventros en olielamp hebben nu eenmaal een heel andere uitstraling dan een stevig gebouwd en fraai gespierd mannelijk of vrouwelijk naakt. 


Het blijft wel uw leven

Onafhankelijk van het feit hoe fraai u het wellicht ook weergegeven hebt. Dus dat brengt ons bij een laatste conclusie in dit artikel, namelijk dat het best lastig is om aan anderen over je leuke hobby te vertellen. Laat staan de drempel die er toch wel is om het in de kamer te laten staan  om het actief te laten zien. 

Natuurlijk is het uw leven en uiteindelijk trekt u zich van niemand iets aan, maar het is wel iets om tevoren rekening mee te houden. Ruzie in de familie om een hobby is ook niet alles. En er is natuurlijk gewoon een goede oplossing. Laten we die dus eerst maar eens gaan bekijken.

Het vergroten van de acceptatie


Maar hoe vergroten we nu de acceptatie van dat fraaie vrouwelijke naakt dat u met zoveel moeite op het doek hebt weten te krijgen tegenover uw totaal onwetende familie? Een belangrijk aspect is dat u er zo gewoon mogelijk over doet. Hoe gewoner hoe beter. Laat constant merken dat er voor u iets hangt wat volkomen vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend dat u er geen enkele extra aandacht aan schenkt. 

Wees zo enthousiast als maar even kan

Als er toch iemand over begint dan reageert u heel enthousiast. Vertel honderduit over de techniek en hoe zo iets tot stand komt. Hoe enthousiast je zelf bent en hoe leuk de andere tekenaars en schilders het vinden. Probeer de sceptische tegenpartij in uw enthousiasme mee te slepen. Hoe meeslepender u bent, hoe groter de kans dat u de ander niet alleen uit een negatieve houding weet te krijgen, maar de kans is groot dat u die zelf enthousiast weet te maken. Nodig hem of haar gewoon uit om een keertje te komen kijken. Waarom niet? Doe het desnoods via Model met koffie. Daar is altijd wel iets te regelen.



Hebt u nog een map met tekeningen?

Als u een tijdje op een cursus modeltekenen zit of hebt gezeten dan beschikt u vast wel over een map met tekeningen van ongeklede modellen. Haal die map erbij. Laat ze zien. Wees ook hier weer zo trots als een aap met zeven jongen. Het enthousiasme moet echt bij het overdrevene af zijn. 

Hangt er ongekleed werk van u op een expositie?

Soms heeft u wel eens de mogelijkheid van een expositie. Hang daar ook rustig tekeningen van naakten op. En nodig uw familieleden uit om te komen kijken. Ze zullen in het begin misschien wat schichtig en terughoudend zijn, maar dat gaat snel genoeg over. En ook hier geldt weer, hoe enthousiaster u bent en hoe gemakkelijker en vanzelfsprekender u over alles doet, hoe meer u de poten onder de stoel van mensen met domme kritiek vandaan zaagt. Tot ze geen stoel met poten meer over hebben!

Model met koffie werd al genoemd

Model met koffie is mijn eigen modeltekenproject. Hier wordt getekend, geschilderd, snel gewerkt, langzaam gewerkt, met van alles en nog wat geëxperimenteerd, gewerkt met stilstaand model, iets bewegend model, repeterend bewegend model en noem het allemaal maar op. Echt bedoeld voor tekenaars die naast hier reguliere club nog wel eens iets anders willen. 

even een extra ezeltje bijzetten
even een extra ezeltje bijzetten

brochure
Mijn brochure van "Model met koffie"